Diagnosticat cu o afecțiune gravă încă din pântecele mamei
Pentru unii copii, provocările vieții încep chiar înainte de naștere, poate chiar din pântecul mamei. La naștere, în jurul lor roiesc zeci de medici din diferite specialități, care încearcă să le salveze viața, în timp ce în incubatorul conectat la sute de fire pot simți, când și când, mângâierea caldă a unei asistente care ține pentru o vreme locul mamei. Ei sunt bebelușii născuți cu malformații cardiace grave, pentru care timpul are prea rar răbdare.
Așa începe și povestea lui Paul, un bebeluș de numai un an, dorit și iubit de familie, dar pentru care greutățile au început mult prea repede. Încă de la primele ecografii de sarcină, medicii au observat că micuțul ar putea avea o problemă cardiacă.
„«Copilul dumneavoastră are tetralogia Fallot și îl puteți opera la Târgu Mureș sau în Germania.» Și eu, și soțul meu am simțit că ne fuge pământul de sub picioare. Am trecut prin toate etapele, dintre care prima, cea mai lungă, a fost negarea. Cel puțin până la momentul nașterii. Refuzam să cred că eu trăiesc asta!”, își amintește Mariana, mama lui Paul.
„În inima fiului meu, ei au lăsat urme pentru toată viața în cel mai frumos mod posibil! Mă înclin în fața dumneavoastră pentru redăruirea vieții și pentru bunătate!”
Ce este tetralogia Fallot?
Tetralogia Fallot este o malformație cardiacă congenitală rară și foarte gravă, provocată de patru defecte majore ale inimii și vaselor de sânge prezente încă de la naștere. Acestea afectează structura inimii și fac ca din aceasta să se scurgă sânge sărac în oxigen către restul corpului. Bebelușii născuți cu această problemă au pielea albastră, deoarece sângele lor nu este suficient oxigenat. Dificultățile de respirație, iritabilitatea, murmur cardiac specific, lipsa apetitului și, implicit, a creșterii în greutate sunt alte semne și simptome ale bolii.
De regulă, această particularitate a bolii, colorarea în albastru a pielii, face ca afecțiunea să fie recunoscută devreme, fiind adesea diagnosticată la scurt timp după naștere sau când copilul este sugar. Toți cei diagnosticați cu tetralogie Fallot au nevoie de intervenții chirurgicale corective și de controale medicale regulate pe tot parcursul vieții.
Dacă operația de reparare a malformației cardiace este făcută la timp, poate asigura o recuperare definitivă a malformației. În cazul lui Paul, după un consult de cardiologie pediatrică, diagnosticul s-a confirmat după naștere.
„Am născut la Filantropia, unde l-am cunoscut pe Paul, fiul meu, un scoțian în miniatură, iar de atunci bunele mele de suflet, doamnele doctor, îmi tot spuneau că după operație va fi bine, dar că își doreau să facem acest lucru cu o echipă de top. După primirea diagnosticului, nu m-am dat bătută, mi-am zis că eu voi face din copilul meu om de bază al societății și voi avea cel mai frumos copil din lume. Cineva din fundul minții îmi spunea mereu că va fi bine și că nu trebuie să mă las doborâtă de ce trăiam atunci. Așa că m-am lăsat în mâinile lui Dumnezeu”, povestește Mariana, mama lui Paul.
„La aproape un an de când am primit diagnosticul, am trecut prin acest maraton între viață și moarte!”
Operat cu succes la Spitalul Clinic SANADOR, în cadrul unei misiuni umanitare
Starea lui Paul începuse să se înrăutățească tot mai mult, copilul avea o saturație de oxigen în sângele arterial de 74%, ceea ce îi amenința viața. Medicii au administrat un tratament beta-blocant, însă fără o intervenție chirurgicală complexă Paul nu putea să ducă o viață normală.
Deși erau speriați și îngrijorați după aflarea diagnosticului, nimic nu i-a oprit pe părinții lui Paul să creadă în minuni și să spere că micuțul lor va fi sănătos, că va merge și că va putea alerga alături de alți copii. Acea zi s-a întâmplat mai repede decât credeau.
Șansa lui Paul a venit datorită unei misiuni umanitare pentru copiii cu malformații cardiace desfășurată la Spitalul Clinic SANADOR de Prof. Dr. Victor Costache. Aici, micuții cu afecțiuni grave ale inimii și ale vaselor mari sunt operați pro bono de echipe formate din specialiști de la SANADOR și din experți din întreaga lume, din centre internaționale de mare prestigiu.
„Timpul a trecut, am ajuns la șapte luni de viață și suntem programați la operație cu o echipă superdotată din Germania, la Spitalul Clinic SANADOR. La aproape un an de când am primit diagnosticul, am trecut prin acest maraton între viață și moarte! A fost cumplit, lacrimi, emoții, bătăi de inimă pană-n gât, frământări că timpul trecea și intervenția nu se mai sfârșea, patrulare tot timpul între ușa sălii de operație și lift, poate, poate iese cineva să-mi spună că totul e bine, că operația se prelungise. La SANADOR am întâlnit oameni de o modestie demnă de urmat, cu o bogăție a sufletului neîngrădită!”, își amintește, cu emoție, Mariana.
„În urma primirii diagnosticului, nu m-am dat bătută. Am zis că eu voi face om de bază al societății și voi avea cel mai frumos copil. Acum suntem acasă și ne bucurăm de o inimă nouă! Am împlinit un anișor!”
În acest program sunt incluși copii de la cele mai mici vârste până la adolescenți. Toți sunt verificați și monitorizați pentru reconfirmarea diagnosticului. Dr. Florin Ionescu, medic specialist cardiologie pediatrică, analizează fiecare caz în parte pentru un diagnostic cât mai precis și pentru stabilirea unui plan de tratament personalizat. Printre cele mai des întâlnite afecțiuni operate în cadrul misiunilor pediatrice se regăsesc: tetralogia Fallot, defectul septal atrial, defectul septal ventricular, probleme valvulare, afecțiuni ale vaselor mari.
Intervențiile din cadrul misiunilor umanitare sunt realizate pro bono de echipele medicale implicate, la Spitalul Clinic SANADOR, în primul bloc operator complet digitalizat din România. Imediat după operație, micuții sunt transferați în Secția de Terapie Intensivă, apoi pe secția de specialitate, de unde sunt externați atunci când starea lor de sănătate o permite.
Paul a fost operat de Prof. Dr. Victor Costache la Spitalul Clinic SANADOR, cu sprijinul unei echipe din Germania. La aproape șapte luni de la intervenție, copilul este bine, voios și, cel mai important, sănătos. Crește și se bucură de tot ce este frumos în jurul lui, de părinți iubitori. Viața lui Paul a început cu greutăți, dar, datorită oamenilor buni care au reușit să-l salveze, viitorul lui va fi unul frumos.
„În inima fiului meu, ei au lăsat urme pentru toată viața în cel mai frumos mod posibil! Mă înclin în fața dumneavoastră pentru redăruirea vieții și pentru bunătate! Acum suntem acasă și ne bucurăm de o inimă nouă! Am împlinit un anișor!”, conchide, emoționată, mama lui Paul.
Chirurgie cardiovasculară pediatrică la SANADOR
În spitalele de stat din România, în acest moment, nu există un program permanent de chirurgie cardiovasculară pediatrică. De aceea, cei mai mulți copii cu malformații cardiace congenitale sunt transferați în centre din alte țări, costurile pentru tratarea acestora sunt foarte mari, iar o parte dintre cei care au nevoie de operații nu pot beneficia de tratamentele salvatoare.
Paul a fost operat de Prof. Dr. Victor Costache la Spitalul Clinic SANADOR, cu sprijinul unei echipe din Germania.
Spitalul Clinic SANADOR a lansat un program de chirurgie cardiovasculară pediatrică, în cadrul Centrului de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă. Intervențiile se desfășoară prin intermediul unor misiuni umanitare, care au și scopul de a consolida și permanentiza programul de chirurgie cardiacă pentru copii.
Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă SANADOR asigură tratamente moderne, cu rezultate foarte bune. Programează-te!
Prin acest program, un număr tot mai mare de copii cu malformații cardiace grave vor putea fi tratați în țara lor, în condiții de maximă siguranță, alături de medici specialiști foarte bine pregătiți și o întreagă echipă empatică și gata să ajute în orice moment.