Tratamentul minim invaziv pentru stenoză severă a fistulei arteriovenoase

Stenoză a fistulei arteriovenoase pentru hemodializă

Angioplastia cu balon este o procedură minim invazivă utilizată pentru dilatarea vaselor de sânge îngustate sau înfundate, prin intermediul unuia sau mai multor baloane, pentru a le restabili permeabilitatea. Această metodă este aplicabilă în cazul pacienților cu stenoze la nivelul segmentului venos sau arterial al fistulei pentru dializă, cat și la nivelul sistemului venos central. Procedura poate fi însoțită de tromboaspirație sau trombectomie în cazul trombozei la nivelul fistulei.

Recent, la Spitalul Clinic SANADOR s-a efectuat o angioplastie periferică cu balon pentru corecția unei fistule arteriovenoasă la o pacientă care prezenta boală renală cronică. Afecțiunea, în care rinichii nu mai pot elimina substanțele toxice, care se acumulează în exces în organism, aduce schimbări dramatice în viața unui pacient, care ajunge dependent de hemodializă.

Viorica se afla în program de hemodializă de mai mult timp și fusese supusă unei proceduri pentru realizarea unei fistule arteriovenoasă (FAV) radio-cefalică cu câteva luni înainte, în orașul natal. Însă, din cauze stenozei severe apărute între timp la nivelul fistulei, pacienta risca să nu mai poată beneficia de tratamentul atât de important pentru viața ei. Astfel, Viorica s-a programat la Spitalul Clinic SANADOR, pentru corecție FAV.

Procedura, desfășurată în Laboratorului de Cateterism SANADOR, a fost finalizată cu succes, iar acest lucru a fost posibil datorită colaborării interdisciplinare între medici specializați în nefrologie, cardiologie intervențională și chirurgie vasculară. Spitalul Clinic SANADOR este unul dintre puținele locuri din țară unde se poate realiza o astfel de procedură și este singurul dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7.

Ce este hemodializa cu fistulă arteriovenoasă?

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Hemodializa reprezintă trecerea sângelui din organism printr-un circuit exterior, adică printr-un aparat în care sângele este filtrat, după care se întoarce în organism ori prin cateter, ori prin fistulă arteriovenoasă. Astfel, acest aparat va funcționa ca un rinichi artificial, care va prelua funcțiile corespondentului biologic.

Pentru a se efectua hemodializa la acești pacienți trebuie realizat un acces vascular, iar metoda folosită cel mai frecvent este prin fistulă arteriovenoasă creată chirurgical. Deseori, medicul alege această opțiune pentru că este eficientă, dar, mai ales, pentru că este mai durabilă.

Fistula arteriovenoasă este o legătură creată chirurgical între o arteră și o venă, prin care sângele circulă direct, cu debit crescut pentru hemodializă, iar ca loc preferat de realizare a acesteia se folosește plica cotului, deși sunt și chirurgi care preferă să înceapă de pe antebraț în vederea prezervării patului vascular pentru pacienții dializați. Intervenția de chirurgie vasculară durează cel mult 45 de minute și este ușor de suportat de pacienți.

Tratament minim invaziv la Spitalul Clinic SANADOR

  • Pentru investigații și tratamente moderne, alege SANADOR!

Pacienții cu astfel de fistule pot avea complicații, de aceea este importantă o monitorizare pe măsură. În cazul Vioricăi, care s-a prezentat la Spitalul Clinic SANADOR, diagnosticul a fost de degradare a fistulei arteriovenoasă (FAV) prin stenoză severă juxta-anastomotică. Pacienta s-a internat în spital, în vederea optimizării acesteia.

Stenoza fistulei arteriovenoasă, vizibilă la ecograf.

La internare, pacienta a fost supusă unui examen clinic riguros și unei examinări ecografice. În timpul ecografiei, s-a observat segmentul stenozat, aspect confirmat și prin fistulografie.

Pentru Viorica, echipa operatorie a decis instituirea tratamentului prin angioplastie de lărgire percutanată cu balon. În timpul acestei proceduri minim invazive, medicul a introdus un mic balon în zona îngustată a vasului de sânge, iar prin umflarea acestuia s-a dilatat peretele vasului, permițând normalizarea fluxului sangvin în zonă. Inițial s-a introdus un balon de 3.5 mm, apoi unul de 5 mm, la nivelul anastomozei, dar și în prima porțiune a venei cefalice, sub sedare intravenoasă. 

Watch on YouTube

Prin puncția efectuată distal de anastomoza dintre artera radială și vena cefalică se realizează cateterizarea venei cefalice cu ghidul hidrofil. Sunt identificate cele 2 zone de stenoză de la nivelul venei cefalice prin injectarea de substanță de contrast. Pe ghid se înaintează balonul de 3,5 mm - predilatare, ulterior balon de 5 mm. Se realizează injectare de control - rezultat angiografic bun.

Întrucât puncția s-a realizat distal de anastomoză, sub control ecografic, fără a influența debitul la nivelul FAV, procedura s-a finalizat cu succes. După procedură, s-a remarcat creșterea fluxului la nivelul fistulei arteriovenoase și corecția segmentului stenozat.

Avantajele procedurii de angioplastie cu balon pentru optimizarea FAV

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

„Puțini aleg să facă această procedură la noi în țară, pentru că urmărirea unui pacient cu dializă este dificilă, iar mulți preferă să evite complicațiile. Procedura este complexă, necesită ecografie, iar chirurgii tind să aleagă calea cea mai ușoară. În cazul în care fistula se trombozează sau prezintă o stenoză severă, se preferă închiderea acesteia și crearea uneia noi. Rareori se ia în considerare faptul că această cale poate duce la epuizarea resurselor pacientului pe termen lung. De aceea, consider că aceste stenoze ar trebui corectate. Acest lucru este posibil chirurgical, însă cele mai multe beneficii pentru pacient sunt asigurate de procedura de angioplastie cu balon, o procedură intervențională, minim invazivă”, explică Dr. Mihai Cucu, medic specialist chirurgie vasculară, cu competență în ecografie vasculară la Spitalul Clinic SANADOR.

Procedura se desfășoară în pași, cu dilatarea progresivă a vasului, folosind balonașe de diverse dimensiuni, până când fluxul necesar pentru dializă este restabilit. Pacientul este sedat, fiindu-i astfel redusă senzația de durere. Poate fi administrată și anestezie locală, pentru confort suplimentar. Rezultatul este satisfăcător pentru pacient, deoarece după procedură poate efectua dializa prin fistula corectată, eliminând nevoia de cateter și de îngrijire a unei plăgi.

Mulți pacienți nu sunt conștienți de această opțiune, mai ales cei care sunt îngrijiți în centre de dializă, ceea ce face ca această procedură să fie mai puțin utilizată în țara noastră.

„Dacă un pacient este decelat ecografic cu o stenoză la nivelul fistulei arteriovenoase pentru hemodializă, se poate prezenta la SANADOR pentru corectarea acesteia, atât chirurgical, cât și intervențional, prin angioplastie cu balon, procedeu mai elegant, care nu necesită neapărat inserția unui cateter, iar aceste balonașe pot fi folosite și mai sus de locul de puncționare, unde nu este neapărat indicat să intervii chirurgical. În unele cazuri, o intervenție chirurgicală poate genera complicații mari. Mai ales cu cât se apropie de sistemul venos central, cu atât mai mult pot apărea complicații și mai mari, pe când cu ajutorul acestei proceduri se poate interveni oricând și la acest nivel”, încheie Dr. Mihai Cucu.

Echipa SANADOR care a realizat această intervenție a fost coordonată de Prof. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară și șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR, iar din ea au făcut parte Dr. Mihai Cucu, specialist chirurgie vasculară, cu competență în ecografie vasculară, pentru diagnostic ecografic, puncție, alegerea dimensiunilor de balon și control și Dr. Anca Chitic, medic specialist în chirurgie vasculară, pentru inflația balonașelor de angioplastie.

Progamează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Galerie foto

SANADOR