Infecțiile dentare pot duce la sinuzită maxilară

Infecțiile dentare netratate pot duce la numeroase complicații, iar în cazul dinților care au corespondență cu sinusurile maxilare, cea mai frecventă problemă este sinuzita maxilară de cauză dentară. De altfel, potrivit studiilor de specialitate, peste 40% din cazurile de sinuzită maxilară sunt provocate de infecții la nivelul danturii, acest tip de inflamație a sinusurilor fiind numit sinuzită maxilară odontogenă sau sinuzită maxilară de cauză dentară.

De multe ori, cauza acestei complicații, adică infecția dentară, este dificil de descoperit, pentru să simptomele provocate sunt similare unei sinuzite obișnuite. De aceea, în cazul unei inflamații a sinusurilor care este rezistentă la tratamentul cu antibiotice, este indicat și un consult de stomatologie. Astfel, colaborarea dintre medicul specializat în ORL și medicul stomatolog este esențială pentru diagnosticul corect al infecției și stabilirea tratamentului corespunzător.

Pentru a beneficia de servicii medicale complete, care să gestioneze corect orice probleme de sănătate, pacienții trebuie să se adreseze unui centru medical care poate asigura consulturi multidisciplinare, printr-o abordare integrată și individualizată.

  • Vino la Clinica de Stomatologie SANADOR! Sună la 021.9699!

Cum apare sinuzita maxilară

Sinuzita maxilară, adică inflamația sinusurilor maxilare sau paranazale, apare de cele mai multe ori în urma unei infecții respiratorii, precum gripa sau răceala. Printre factorii de risc se numără și alergiile, astmul bronșic, deviația de sept și polipii nazali. Infecțiile care apar la nivelul dinților care au corespondență cu sinusurile maxilare pot duce la sinuzită maxilară odontogenă, care este de obicei unilaterală, adică afectează numai unul dintre sinusuri.

Inflamarea sinusurilor se manifestă prin durere facială, congestie nazală sau rinoree excesivă, purulentă, febră, respirație urât mirositoare și, uneori, prin durere dentară. Pentru stabilirea diagnosticului, medicul orelist recurge la diferite investigații specifice, precum fibroscopie nazală, investigații imagistice sau chiar biopsie.

În cazurile severe, care nu răspund la tratamentul medicamentos, poate fi necesară o intervenție de chirurgie endoscopică ORL. Însă, dacă inflamația sinusală este provocată de o afecțiune dentară, tratamentul chirurgical nu are efect, iar starea pacientului se poate agrava. În această situație, singura metodă care dă rezultate este tratamentul stomatologic, pentru că elimină cauza infecției.

Ce sunt infecțiile dentare

Infecția dentară poate să apară ca o complicație a unei carii dentare netratate la timp, dar și în din cauza unui traumatism la nivelul danturii sau a unor proceduri stomatologice incorecte, precum tratamentele de canal, extracțiile dentare sau implanturile dentare. Pentru a preveni aceste situații, este important ca pacientul să aleagă o clinică stomatologică modernă, care poate asigura tratamente stomatologice performante.

La Clinica de Stomatologie SANADOR, tratamentele de canal sunt realizate cu microscoape de ultimă generație.

Dincolo de durerea pe care o provoacă, o infecție la nivel dentar poate duce la complicații serioase, dacă nu este gestionată corect. Diagnosticul precis este esențial pentru stabilirea planului adecvat de tratament. Astfel, în funcție de cauza infecției și de dinții care sunt afectați, poate fi necesară drenarea abcesului dentar, extracția dentară sau tratament avansat endodontic. Toate aceste proceduri stomatologice trebuie să fie însoțite de tratament antibiotic corect.

Ce legătură există între infecțiile dentare și sinuzita maxilară

Atunci când sunt afectați de infecție dinții aflați în corespondență cu sinusurile maxilare, poate să apară sinuzita maxilară. Dacă afecțiunea nu este diagnosticată la timp și tratată adecvat, infecția se poate extinde, ducând la complicații severe, precum celulita orbitală, meningita, empiemul subural, abcesul cerebral sau tromboza de sinus cavernos.

Astfel, tratamentul infecțiilor dentare care apar la acest nivel necesită o abordare mai atentă, fiind necesare uneori proceduri stomatologice avansate, precum lifting de sinus sau adiție de os. Pentru diagnostic de precizie, este indicată radiografia dentară, inclusiv radiografia panoramică, care poate fi urmată de alte investigații imagistice, precum RMN de cap sau examinare CT, care să arate dacă infecția s-a extins.

Colaborarea dintre medicul orelist și medicul stomatolog este deosebit de importantă pentru identificarea și gestionarea eficace a infecției dentare și a sinuzitei maxilare provocate de aceasta, după cum explică Dr. Eduard Mărgelatu, medic stomatologie generală cu competențe în endodonție sub microscop la Clinica de Stomatologie SANADOR:

Dr. Eduard Mărgelatu, medic dentist stomatologie generală cu competențe în endodonție sub microscop la Clinica de Stomatologie SANADOR.
Dr. Eduard Mărgelatu, medic dentist stomatologie generală, cu competențe în endodonție sub microscop.

„Când dinții din zona posterioară, începând cu premolarul 2, care sunt în proximitatea sinusului maxilar, cu un contact intim între vârful rădăcinii și membrana sinusală sau cu rădăcina care pătrunde în interiorul sinusului, prezintă o patologie precum parodontita apicală acută, pot apărea infecții ce se pot răspândi la nivelul sinusului maxilar. În astfel de situații, este necesar să se intervină pe canal, sub microscop, pentru a elimina infecția și a decontamina, urmând apoi să sigilăm dintele, protejându-l împotriva altor invazii microbiene. În anumite situații, tratamentul endodontic trebuie corelat cu un tratament recomandat de medicul orelist, care va efectua investigații suplimentare. În cazul în care nu se mai poate trata dintele respectiv sau există infecții recurente, cu puseuri de acutizare la nivel dentar și la nivel sinusal, dinții respectivi trebuie extrași și înlocuiți cu implant, dar numai după ce medicul orelist se asigură că la nivelul sinusurilor maxilare a dispărut infecția. Nu se pot pune implanturi decât dacă sinusul maxilar este „curat”, mai ales dacă este necesară și o ridicare de sinus.”

Dr. Eduard Mărgelatu, absolvent al Facultății de Medicină și Farmacie UMF Carol Davila din București, are competențe în endodonție sub microscop și restaurări directe și este apreciat de pacienții săi pentru profesionalismul și implicarea cu tratează fiecare caz în parte. Participă la numeroase evenimente internaționale de medicină dentară și este mereu la curent cu inovațiile în domeniul tratamentelor de canal și al restaurării dentare complexe, care pot valorifica la maximum țesutul dentar natural.

Servicii medicale complete, prin abordare multidisciplinară la SANADOR

SANADOR asigură accesul la servicii medicale complete, pentru diagnosticul și tratamentul diferitelor tipuri de afecțiuni. Astfel, pacienții cu semne și simptome de sinuzită au acces la consultații ORL asigurate de medici foarte experimentați, la toate analizele de laborator și la investigațiile de imagistică medicală indicate de specialist.

De asemenea, pacienții beneficiază de consultații de stomatologie la Clinica de Stomatologie SANADOR, situată la etajul 5 al Clinicii SANADOR Victoriei Corp A, pentru diagnosticul și tratamentul problemelor dentare care pot duce la sinuzită maxilară sau la alte complicații. Medicii dentiști sunt comunicativi, implicați și au o vastă experiență în gestionarea corectă a cazurilor, indiferent de complexitatea acestora.

Atunci când este necesar, la Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate cu succes intervenții de chirurgie ORL și proceduri de chirurgie orală și maxilo-facială în deplină siguranță, cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I. Prin colaborarea strânsă între echipele medicale cu diferite specializări și cu ajutorul dotărilor de ultimă generație, la SANADOR pacienții se bucură de cele mai bune rezultate terapeutice indiferent de problema de sănătate cu care se confruntă.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR