Tratament prin protezare articulară pentru gonartroză bilaterală

Diagnosticat cu artroză la ambii genunchi

Vasile, fost sportiv de performanță, a fost diagnosticat la vârsta 70 de ani cu gonartroză bilaterală. Bărbatul a fost foarte activ, a jucat handbal, iar anii de antrenament, deseori în condiții dificile, și accidentările frecvente au dus în timp la deteriorarea articulațiilor.

În ultimii zece ani, durerile de genunchi erau tot mai puternice, iar Vasile a încercat mai multe tratamente, dar fără efect. În urma unei recomandări, pacientul s-a programat pentru o consultație la Dr. Liviu Ojoga, medic primar ortopedie și traumatologie cu competență în chirurgie artroscopică, șeful Secției de Ortopedie-Traumatologie din Spitalul Clinic SANADOR. După examenul clinic și RMN, diagnosticul a fost confirmat de Dr. Liviu Ojoga, care i-a propus un plan de tratament.

„La consultație, Dr. Liviu Ojoga a fost extraordinar. Mi-a spus să încercăm pentru început cu mai multă mișcare, să fac bazin, pentru că nu eram un pacient care a venit la el în scaun cu rotile . A avut o abordare foarte interesantă, nu a propus imediat operația. Mi-a explicat că operația este destul de dificilă și recuperarea de lungă durată și să încercăm să găsim și altă soluție. Acest lucru m-a impresionat”, povestește Vasile.

Artroza de genunchi este o afecțiune degenerativă care poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Boala apare atunci când cartilajul care acoperă capetele oaselor din articulația genunchiului se deteriorează treptat, provocând inflamație, durere și limitare a mișcării în genunchi.

Netratată, afecțiunea poate să ducă la complicații grave: dureri articulare cronice, osteoporoză, instabilitatea genunchiului, anchiloză, compresii nervoase sau chiar fracturi de stres din cauza scăderii densității osoase.

Astfel, este foarte important ca pacienții să meargă la medic încă de la primele probleme. Tratamentul este diferit în funcție de stadiul afecțiunii. La început, terapia poate include doar metode conservatoare, însă o operație pentru gonartroză poate fi indicată în anumite situații. Tratamentul chirurgical se face cel mai adesea prin implantarea unei proteze de genunchi (artroplastie).

Protezare articulară bilaterală la Spitalul Clinic SANADOR

Din păcate, în urma tratamentului conservator, durerile de care suferea Vasile nu s-au ameliorat. Pacientul avea dificultăți de mișcare, activitățile zilnice erau tot mai greu de realizat și devenise dependent de o cârjă metalică pentru sprijin. Astfel, a revenit la Dr. Liviu Ojoga, pentru a stabili detaliile necesare pentru operație.

Vasile avea nevoie de protezare articulară la ambii genunchi. Tratamentul chirurgical a fost realizat în două etape – prima operație a fost efectuată la genunchiul stâng, iar un an mai târziu, după recuperarea completă a pacientului, a fost realizată și artroplastia la genunchiul drept. Protezarea a fost totală, fiind înlocuită întreaga articulație. În aceste cazuri, tipul potrivit de proteză este recomandat de medicul ortoped, în funcție de anatomia pacientului și de particularitățile bolii.

Dr. Liviu Ojoga, șeful Secției de Ortopedie-Traumatologie la la Spitalul Clinic SANADOR, lângă un ecran care arată radiografie cu protezare bilaterală de genunchi.
Protezarea articulară este indicată în cazurile severe de gonartroză

În cazul lui Vasile, cele două operații au decurs fără probleme și au fost urmate de sesiuni de kinetoterapie, pentru o recuperare totală.

„După operație m-am simțit foarte bine. Profesionalismul domnului doctor nici nu se pune în discuție. Echipa cu care lucrează domnul Dr. Liviu Ojoga este foarte implicată, atât doamnele asistente, cât și echipa de kinetoterapie care m-a ajutat să fac recuperarea. Vreau să vă spun că acasă mă pregătisem pentru această operație cu pat ca de spital, toaletă mobilă, cu cadru și cârje. Soția a făcut schimbări în casă, astfel încât să fie sigură că o să mă adaptez și recuperarea o să fie cât mai ușoară. Nu a fost nevoie! M-am recuperat foarte bine cât timp am fost internat la Spitalul Clinic SANADOR. Domnii de la Kinetoterapie veneau zilnic la mine, încă de când m-au adus pe secție au început să facem primele exerciții ușoare. Am făcut plimbări pe culoarele spitalului, m-au învățat cum să folosesc toaleta, iar la câteva zile după operație, chiar înainte să mă externez, m-au învățat cum să urc scările, prima dată piciorul vindecat, apoi cel operat. A fost foarte important. Cele mai multe lucruri le-am învățat acolo, în spital, apoi am continuat și acasă recuperarea medicală. În prima lună, am făcut kinetoterapie de patru ori pe săptămână. Când m-am dus la domnul Dr. Liviu Ojoga la controlul de șase săptămâni, a fost surprins. M-a întrebat unde este pacientul. Atât de bine mă recuperasem! A fost foarte mulțumit de modul în care a decurs recuperarea mea. Nu a fost deloc ușor, aveam și dureri în timpul exercițiilor, dar eram foarte motivat, știam că o fac numai și numai spre binele meu”, povestește pacientul despre perioada postoperatorie.

La șase luni de la a doua operație, Vasile se simte deja foarte bine. Durerile au dispărut complet, bărbatul continuă ședințele de kinetoterapie, iar activitățile de zi cu zi nu mai sunt o corvoadă și, cel mai important, a redescoperit bucuria și plăcerea de a se mișca.

„Acum merg pe picioarele mele. Nu mai am cadru, nu mai am cârje prin casă. Am tot respectul pentru domnul doctor Ojoga, este un om deosebit! Am mai spus și repet: voi merge la SANADOR și pentru alte afecțiuni, datorită domnului doctor Ojoga.” Vasile, pacient

Ortopedie și traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de investigații medicale complete și moderne pentru un diagnostic corect și un plan de tratament personalizat pentru problemele ortopedice. La Spitalul Clinic SANADOR, chirurgii specializați în ortopedie și traumatologie au o experiență bogată în efectuarea de intervenții chirurgicale complexe, precum artroplastia de umăr, artroplastia de șold și de genunchi. De asemenea, atunci când există indicație în acest sens, tratamentul chirurgical poate fi realizat și prin proceduri minim invazive, cum este artroscopia.

DR. Liviu Ojoga, șeful Secției de Ortopedie-Traumatologie la la Spitalul Clinic SANADOR
Dr. Liviu Ojoga este medic primar ortopedie și traumatologie, șeful Secției de Ortopedie-Traumatologie la la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, toate intervențiile chirurgicale sunt realizate într-unul dintre cele mai performante blocuri operatorii din țară, iar pacienții primesc asistență medicală avansată pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, acreditată ca secție ATI de categoria I – nivelul maxim de competență.

Pentru recuperarea funcțională optimă, paciențiii beneficiază de un program personalizat de reabilitare medicală, stabilit de un medic specialist. Procedurile pot fi realizate postoperator sau ca tratament conservator, în funcție de indicația medicală stabilită.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR