Tratamentul chirurgical al neurinomului Morton
Când metodele non-invazive nu sunt eficiente în tratamentul neurinomului Morton, intervenția chirurgicală la antepicior poate fi luată în considerare. Opțiunile chirurgicale vizează reducerea presiunii asupra nervului afectat și ameliorarea simptomatologiei dureroase persistente.
Neurectomia implică etape bine definite pentru tratarea simptomelor dureroase cauzate de nervul afectat. Procedura începe cu poziționarea confortabilă a pacientului și administrarea anesteziei pentru a asigura confortul pe durata intervenției. O mică incizie este făcută în apropierea zonei afectate, permițând chirurgului accesul la nervul responsabil pentru simptomele pacientului. Scopul procedurii este de a îndepărta porțiunea problematică a nervului și menținerea funcției nervului rămas. După îndepărtarea cu succes a segmentului nervos problematic, incizia este închisă fie cu suturi, fie cu capse chirurgicale, pentru a asigura vindecarea corectă a rănii.
Neuroablația criogenică reprezintă o altă opțiune chirurgicală în tratamentul neurinomului Morton. După poziționarea confortabilă a pacientului și administrarea anesteziei, se realizează o mică incizie în apropierea zonei afectate, pentru a permite accesul la nervul vizat și la țesuturile înconjurătoare. Apoi, se folosesc echipamente specializate sau sonde pentru a aplica temperaturi extrem de scăzute direct asupra celulelor nervoase vizate. Acest răcire intensă distruge eficient aceste celule nervoase și teaca lor de mielină care le protejează. Scopul principal al acestei proceduri de a reduce inflamația și sensibilitatea nervului afectat. Prin aceasta, intervenția chirurgicală vizează să ofere o ameliorare a durerii și a disconfortului asociate în mod obișnuit cu neurinomul Morton.
Ablația prin radiofrecvență implică, de asemenea, realizarea sub anestezie a unei incizii în apropierea zonei afectate pentru a permite accesul la nervul care necesită tratament. Ulterior, se folosește echipament specializat pentru a aplica căldură generată de un curent electric asupra unui segment specific al țesutului nervos afectat. Această aplicare controlată a căldurii are ca scop distrugerea controlată a unei mici porțiuni din țesutul nervos pentru a întrerupe transmiterea semnalelor dureroase de la nervul afectat către creier.
Intervenția chirurgicală de decompresie nervoasă se realizează, de asemenea, sub anestezie. Se efectuează o incizie în apropierea zonei afectate pentru a accesa nervul comprimat și țesuturile înconjurătoare. Chirurgul identifică structurile care exercită presiune asupra nervului, cum ar fi ligamentele sau țesuturile adiacente, și eliberează sau secționează aceste elemente anatomice pentru a reduce presiunea asupra nervului.