Durerea în cancer

Durerea asociată cancerului poate fi provocată atât de boală, cât și de tratament. Aceasta poate varia ca intensitate, de la ușoară la severă, și poate avea diferite forme, precum o înțepătură puternică ce apare și dispare, o usturime, un junghi, furnicături ori o presiune sau o apăsare constantă. La Centrul Oncologic SANADOR, tratamentul pentru durere în cancer este realizat printr-o abordare interdisciplinară și multimodală, pentru asigurarea unei bune calității de vieții pacientului, care beneficiază de tratament personalizat inclusiv pentru durerea cronică asociată cancerului.

Watch on YouTube

Durerea în cancer poate varia ca intensitate, de la ușoară la severă, și poate avea diferite forme, precum o înțepătură puternică ce apare și dispare, o usturime, un junghi, furnicături ori o presiune sau o apăsare constantă.

Nu toate persoanele diagnosticate cu cancer au dureri, dar majoritatea le resimt. Studiile arată că durerea apare frecvent în cancer, afectează viața de zi cu zi, intensificând simptomele cancerului și reacțiile adverse ale tratamentului. De asemenea, prezența constantă a durerii poate duce la depresie, anxietate și tulburări de somn. Din acest motiv, controlul durerii în cancer este o parte importantă a tratamentului persoanelor afectate.

Tipuri de durere în cancer

Durerea cauzată de cancer variază de la o persoană la alta și poate avea multiple forme, în funcție de zona afectată de boală. Aceasta poate fi de natură osoasă, nervoasă sau a țesuturilor moi.

  • durerea osoasă apare frecvent ca o durere surdă sau pulsatilă;
  • durerea nervoasă, provocată de presiunea tumorii asupra nervilor sau măduvei spinării, poate fi resimțită ca o senzație de arsură, durere tăioasă sau amorțeală.
  • durerea țesuturilor moi, care afectează organele și structurile care înconjoară oasele, poate fi ascuțită, ca o crampă sau constantă.

Există tipuri speciale de durere, cum ar fi:

  • durerea fantomă - apare în zonele corpului care au fost îndepărtate chirurgical pentru a elimina o tumoră, cum ar fi durerea resimțită după o mastectomie.
  • durerea reflectată - se manifestă într-o zonă a corpului ca urmare a cancerului din altă zonă, cum ar fi durerea de umăr drept provocată de cancerul hepatic.

De ce trebuie să tratăm durerea în cancer

Tratarea durerii în cancer este importantă, deoarece durerea afectează calitatea vieții pacienților pe parcursul tratamentului și după acesta.

Managementul durerii în cancer ajută la reducerea disconfortului, îmbunătățirea somnului și menținerea unui nivel mai ridicat de energie. Deși durerea nu poate fi întotdeauna eliminată complet, există metode eficiente pentru a o ameliora.

Identificarea timpurie a cauzei durerii și alegerea unui tratament adecvat contribuie la o stare generală mai bună și la un trai mai confortabil pentru pacienți. De asemenea, realizarea unei bune analgezii în boala oncologică poate preveni depresia, anxietatea și alte probleme emoționale cauzate de durerea constantă.

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la proceduri moderne de tratament oncologic. Vino la SANADOR!

Principii de tratament al durerii în cancer

Administrarea medicamentelor pentru durere se face în funcție de intensitatea acesteia, clasificată ca ușoară, moderată sau severă. Scara analgezică a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) ajută medicii să aleagă tratamentele adecvate pentru terapia durerii în cancer.

Tratamentul în trepte al durerii în cancer este realizat astfel:

  • prima treaptă include analgezice non-opioide, precum paracetamolul și antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), folosite pentru durerea ușoară. Dacă acestea nu sunt suficiente și durerea devine moderată, se trece la următoarea etapă;
  • a doua treaptă presupune administrarea unor opioide slabe, cum ar fi tramadolul sau codeina;
  • a treia treaptă se aplică pentru durerea severă, folosindu-se opioide puternice, precum morfina, oxicodona sau fentanilul.

Pe lângă tratamentul medicamentos, există și a patra treaptă, care include metode non-farmacologice de tratament pentru durerea asociată cancerului.

Grupe de medicamente utilizate pentru tratamentul durerii în cancer

Tratamentul durerii în cancer poate include diferite grupe de medicamente, împărțite în funcție de tipul și intensitatea durerii.

În prima grupă se află analgezicele, care sunt utilizate pentru durerile ușoare. Acestea includ paracetamolul și antiinflamatoarele nesteroidiene, precum ibuprofenul, care ajută la reducerea durerii și a inflamației.

Pentru durerile mai severe, medicul recomandă opioide, o grupă de medicamente puternice, care includ hidrocodona și hidromorfonă. În completarea acestora, medicii pot prescrie și medicamente adjuvante, care completează tratamentul durerii și ajută la reducerea efectelor secundare. Printre aceste medicamente se numără stimulentele, care ajută la combaterea efectelor secundare ale opioidelor, anticonvulsivantele precum gabapentina și pregabalina, utile pentru calmarea durerii nervoase cauzate de cancer, și antidepresivele, precum duloxetina și venlafaxina, care pot ajuta la ameliorarea durerii neuropate.

În plus, pentru ameliorarea inflamației și a disconfortului articular sau osos, se administrează corticosteroizi precum dexametazona și prednison. De asemenea, laxativele sunt necesare pentru prevenirea și tratarea constipației cauzate de opioide.

Metode de administrare a tratamentului farmacologic pentru durere în cancer

Medicul va prescrie analgezice pentru a ameliora durerea, iar acestea trebuie administrate la ore fixe, pentru a menține un nivel constant al substanței active în organism și pentru a preveni reapariția durerii. Analgezicele sunt, de obicei, administrate pe cale orală.

Opioidele, utilizate în special pentru durerea severă, sunt administrate conform unui program regulat. Calea orală este metoda preferată, dar există și alte opțiuni de administrare, în funcție de necesitățile pacientului și de modul în care organismul răspunde tratamentului.

Opioidele pot fi administrate și pe cale rectală, prin plasturi pentru piele, sau sub formă de spray nazal, pentru pacienții care nu pot lua medicamente pe cale orală. În cazuri mai grave, medicamentele pot fi administrate prin linie intravenoasă, subcutanate sau prin injecție intraspinală. Aceste metode sunt folosite atunci când administrarea orală nu este posibilă sau nu dă rezultate, iar pacientul are nevoie de un control mai eficient al durerii.

Metode non-farmacologice de tratament pentru durerea în cancer

Metode non-farmacologice de tratament pentru durerea în cancer sunt folosite împreună cu tratamentul medicamentos și au rolul de a reduce durerea prin tehnici fizice, psihologice și comportamentale. Aceste metode nu înlocuiesc tratamentele medicale, dar pot ajuta la îmbunătățirea confortului pacienților.

De exemplu, hipnoterapia ajută prin inducerea unei stări de relaxare adâncă, reducând durerea și efectele secundare ale tratamentului, cum ar fi greața. Masajul este o altă metodă eficientă, care ajută la relaxare, având un impact pozitiv asupra durerii.

Alte tehnici care pot ajuta la reducerea durerii sunt acupunctura și terapia TENS. Acupunctura implică inserarea unor ace fine în puncte specifice ale corpului și poate fi utilă în tratarea durerii cronice, chiar dacă cercetările privind durerea de cancer sunt limitate. Terapia prin stimulare electrică nervoasă transcutanată (TENS) este o metodă care folosește un curent electric de intensitate mică aplicat pe piele prin electrozi, pentru a ajuta la reducerea durerii în cancer.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Planul personalizat de control al durerii în cancer

Tratamentul durerii la pacienți oncologici trebuie să țină cont de diagnosticul pacientului, tipul și stadiul cancerului, alte afecțiuni, medicamentele administrate, cum răspunde la durere și preferințele personale. Planul de control al durerii poate include o combinație de tratamente medicamentoase, proceduri intervenționale și metode non-farmacologice. Acest plan trebuie evaluat și ajustat constant, pentru a se asigura că este potrivit pentru nevoile pacientului și că se adaptează schimbărilor din starea acestuia. Fiecare pacient oncologic necesită un plan personalizat, având în vedere că răspunsul la durere variază de la o persoană la alta.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Tratamentul durerii în cancer la Centrul Oncologic SANADOR

La Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru medical privat dedicat diagnosticului și tratamentului pentru cancer, pacienții beneficiază de servicii medicale complete de diagnostic pentru cancer, tratament și monitorizare oncologică, inclusiv de îngrijiri paliative, atunci când acestea sunt necesare.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții beneficiază de tratamente moderne pentru durere în cancer, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare caz în parte.

Abordarea multidisciplinară și multimodală asigură un management modern și individualizat al fiecărui caz în parte, în funcție de recomandarea stabilită de Comisia oncologică multidisciplinară, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții pacienților și la obținerea unor bune rezultate terapeutice.

Monitorizarea pacienților oncologici are ca obiective principale depistarea precoce a recidivei tumorale, gestionarea efectelor secundare ale tratamentului oncologic, asigurarea unei bune analgezii, consiliere nutrițională și psihologică, totul pentru a menține o calitate optimă a vieții pacientului.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR