Tratamente asistate de dispozitiv pentru boala Parkinson

Ce sunt dispozitivele de tratament pentru boala Parkinson?

Dispozitivele de tratament pentru boala Parkinson sunt opțiuni terapeutice moderne, avansate, destinate pacienților cu simptomatologie severă, care nu mai poate fi ameliorată de medicamentele antiparkinsoniene administrate pe cale orală. La SANADOR, pacienții cu boala Parkinson beneficiază de pachete medicale speciale, care includ trei tipuri de tratamente asistate de dispozitiv, în funcție de recomandarea stabilită de medicul neurolog.

Simptomele bolii Parkinson se agravează în timp, afecțiunea fiind cu evoluție progresivă. Astfel, după mai mulți ani, medicația orală nu mai are efectul dorit, iar pacienții încep să se confrunte cu fluctuații motorii (perioade off prelungite și diskinezii), care le afectează semnificativ calitatea vieții.

Spre deosebire de medicația orală, aceste dispozitive permit administrarea constantă a medicației antiparkinsoniene, asigurând astfel un efect de durată și o mai bună asimilare a substanțelor active. Există mai multe tipuri de dispozitive, fiecare având anumite indicații și contraindicații, prin urmare alegerea acestuia trebuie să fie stabilită împreuna cu medicul neurolog, în funcție de severitatea manifestărilor clinice și de afecțiunile asociate.

Unele dispozitive de acest fel permit injectarea subcutanată a apomorfinei, în timp ce altele asigură administrarea unul gel care conține levodopa, carbidopa și entecaponă direct în intestinul subțire, pentru asimilare optimă. În acest fel, sunt ameliorate considerabil simptomele motorii și non-motorii ale pacienților.

Tratament pentru boala Parkinson prin pompă de levodopa/carbidopa/entacaponă

Acest tratament implică administrarea direct la nivel intestinal a unui gel care conține levodopa, carbidopa și entecaponă. Gelul intestinal este eliberat constant la nivelul intestinului subțire, prin intermediul unei pompe de mici dimensiuni, fixata la peretele abdominal.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din țară care asigură intervenția pentru montarea pompei de levodopa/carbidopa/entacaponă.

Gelul intestinal folosit conține combinația ideală de medicamente antiparkinsoniene care, împreună, potențează efectul dopaminergic, reducând astfel doza totală de levodopa utilizată până la momentul respectiv în medicația orală.

  • Pentru investigații și tratamente moderne pentru boala Parkinson, alege SANADOR!

Când este indicat tratamentul pentru boala Parkinson cu pompă de levodopa/carbidopa/entacaponă?

Tratamentul cu pompa care administrează gelul intestinal cu levodopa/carbidopa/entacaponă este recomandat de un medic neurolog, în urma unei evaluări medicale complete și a discuției cu pacientului, luând în considerare riscurile și beneficiile terapiei. Candidații potriviți pentru acest tip de tratament sunt persoanele cu boală Parkinson în stadiu avansat.

În cazul acestora, printre simptomele motorii severe se numără și încetinirea motilității tractului digestiv, care întârzie absorbția levodopei administrată pe cale orală, determinând fluctuații motorii. Prin urmare, medicația orală nu mai este eficienta pentru acești pacienți. Pompa cu gel intestinal rezolvă această problemă, pentru că administrarea antiparkinsonienelor se face direct în intestinul subțire, unde sunt rapid asimilate.

Pachet de tratament pentru boala Parkinson cu pompă de levodopa/carbidopa/entacaponă la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la un pachet special de tratament cu pompă de levodopa/carbidopa/entacaponă, la recomandarea unui medic neurolog, în urma unui consult de specialitate. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din țară care asigură acest tip de tratament asistat de dispozitiv pentru boala Parkinson.

Detaliu pompă de levodopa/carbidopa/entacaponă - LECIGON
Pompa de levodopa/carbidopa/entacaponă

Pachetul include 3-4 nopți de spitalizare continuă pentru monitorizare și montarea pompei. Pentru persoanele asigurate, costul medicației (gelul intestinal) este compensat 100%. Înainte de externare, pacientul primește din partea echipei medicale toate îndrumările necesare pentru îngrijirea pe termen lung la domiciliu. În prima lună de la începerea tratamentului, este necesar un control neurologic în fiecare săptămână, iar ulterior o dată la 1-2 luni, în funcție de indicația stabilită de specialist.

Pentru a beneficia de acest pachet de tratament, pacientul trebuie să primească recomandare din partea unui medic neurolog din echipa SANADOR.

Cum este montată pompa de levodopa/carbidopa/entacaponă?

Montarea pompei de levodopa/carbidopa/entacaponă este realizată în două etape. În prima fază, pacientului îi este inserată o sondă nazo-gastro-jejunală, care este apoi conectată la pompă, pentru efectuarea probei terapeutice și titrarea dozelor.

A doua zi de la efectuarea acestei proceduri, sonda este scoasă și echipa gastroeneterologică realizează o gastrosto-jejunostoma. Intervenția este minim invazivă și constă într-o endoscopie digestivă superioară, realizată de către un gastroenterolog experimentat, și implică realizarea unei stome la nivel gastric și montarea unui tub jejunal conectat la pompa ce administrează gelul intestinal. Pompa este de mici dimensiuni, portabilă și detașabilă, astfel încât pe timpul nopții pacientul o va deconecta de la tub și o va reconecta în fiecare dimineață.

Recomandări după montarea pompei de levodopa/carbidopa/entacaponă

Pompa cu gel intestinal este conectată la pacient timp de 16 ore pe zi, în perioada în care acesta este activ, iar pe timpul nopții, pentru 8 ore, tratamentul este întrerupt, urmând ca pompa să fie reconectată a doua zi dimineața.

Pentru că în lipsa administrării medicației simptomele vor reveni, iar pacientul se va confrunta din nou cu rigiditate musculară severă, acesta va avea nevoie de ajutor din partea unui aparținător, pentru a-și reconecta pompa. Prin urmare, pentru ca acest tip de tratament să poată fi recomandat, este esențial ca pacientul să beneficieze permanent de suportul necesar. Toate aceste informații îi vor fi oferite de medicul neurolog, în urma consultației inițiale.

Contraindicații ale tratamentului cu gel intestinal

Tratamentul cu pompă de levodopa/carbidopa/entacaponă este contraindicat persoanelor care suferă de diferite forme de demență, de insuficiență cardiacă severă, glaucom cu unghi închis, insuficiență hepatică severă, insuficiență renală severă sau care au suferit intervenții chirurgicale la nivelul tractului digestiv (cu montare de stome). De asemenea, tratamentul nu este indicat persoanelor care nu pot beneficia de ajutor din partea unui aparținător. Medicul neurolog este cel care dedice dacă tratamentul cu gel intestinal este recomandat unui anumit pacient, iar acesta va fi informat despre posibile efecte adverse ale terapiei.

Tratament pentru boala Parkinson prin pompă de apomorfină la SANADOR

SANADOR asigură pacienților un pachet special de tratament cu terapie asistată de dispozitiv non-chirurgicală - pompă de apomorfină - la recomandarea medicului neurolog. Pachetul include o noapte de spitalizare și instructajul pentru fixarea pompei. Aceasta este inserată subcutanat și administrează apomorfină prin perfuzie continuă, atunci când pacientul este în stare de veghe, tratamentul fiind întrerupt pe timpul nopții. Doza de apomorfină este stabilită de medicul neurolog și poate fi ajustată periodic, în funcție de necesitate.

Apomorfina este un medicament antiparkinsonian sub formă lichidă, care imită efectul dopaminei, stimulând receptorii dopaminergici din creier și ameliorând simptomele. Acest agonist de dopamină reduce timpul petrecut de pacient în starea „off”, când acesta se confruntă cu rigiditate musculară severă și imobilitate.

Când este indicat tratamentul cu pompă de apomorfină?

Tratamentul prin pompă cu apomorfină este indicat pacienților cu boala Parkinson avansată, pentru reducerea semnificativă a timpului „off”, prin potențarea și reducerea medicației antiparkinsoniene orale.

Apomorfina poate fi administrată și prin injecție, dar în cazul pacienților care ar avea nevoie de multe injecții în fiecare zi, pompa este soluția indicată.

Montarea pompei de apomorfină

Pompa de apomorfină este de mici dimensiuni, funcționează cu baterii și nu crează disconfort la purtare. Aparatul este conectat la o seringă prevăzută cu un tub mic și subțire, prin care este administrată continuu apomorfina. Tubul este fixat subcutanat, la nivelul abdomenului.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Tratament pentru boala Parkinson cu pen de apomorfină la SANADOR

În funcție de indicația stabilită la medicul neurolog, la SANADOR, pacienții beneficiază de un pachet de tratament cu pen de apomorfină. În acest caz, pacientul își injectează singur, la nevoie, doza de apomorfină, prin intermediul unui dispozitiv special – stilou injector (APO pen). Este esențial însă ca tratamentul să fie inițiat într-o clinică de specialitate, iar pacientul să fie consultat și consiliat de un medic neurolog experimentat.

Doza de apomorfină indicată pentru autoadministrare poate fi modificată la recomandarea medicului specialist, în funcție de răspunsul pacientului la tratament. La SANADOR, pachetul de tratament cu pen de apomorfină include spitalizare de zi.

Când este recomandat tratamentul cu pen de apomorfină?

Tratamentul cu pen de apomorfină este recomandat pacienților care au fluctuații motorii severe (fenomenul „on-off”), care nu mai pot fi ameliorate de medicația antiparkinsoniană orală. Este esențial însă ca pacientul să recunoască din timp debutul stării „off”, astfel încât să-și poată injecta la timp doza de apomorfină necesară.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern pentru boala Parkinson, cu rezultate bune pe termen lung!

Injecția cu APO pen poate fi repetată de mai multe ori pe zi, în funcție de severitatea simptomelor, dar este important să existe un interval de cel puțin o oră între două doze. Medicul neurolog este cel care stabilește doza necesară de apomorfină și care va oferi pacientului poate informațiile și recomandările necesare pentru acest tratament.

Cum se folosește un pen cu apomorfină?

Injecțiile cu apomorfină trebuie să fie efectuate subcutanat, de obicei în abdomenul inferior sau pe partea exterioară a coapsei, unde există un strat adipos mai mare. Dispozitivele APO pen sunt deja încărcate cu soluția injectabilă, dar este important ca pacientul să fie corect instruit, pentru a respecta toți pașii necesari pentru aplicarea tratamentului.

Instrucțiunile de folosire a stiloului de injectare se găsesc în prospectul produsului, iar procedura de injectare îi va fi explicată pacientului  de către medicul specialist. Doza de apomorfină necesară poate fi modificată la nevoie, prin intermediul dispozitivului.

Contraindicațiile tratamentului cu apomorfină

Tratamentul cu apomorfină – prin pompă sau prin APO pen – este contraindicat persoanelor care suferă de afecțiuni severe respiratorii, cardiovasculare sau hepatice, de tulburări psihice sau de diferite forme de demență.

Programează-te!

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR