Tratament chirurgical complex pentru calcificare de inel mitral și multiple comorbidități

Atunci când diagnosticul este unul complicat

Calcificarea de inel mitral (Mitral annular calcification, pe scurt MAC) este un proces degenerativ cronic, care duce la stenoza sau insuficiența de valvă mitrală. Se asociază însă adesea cu alte probleme cardiace, ceea ce complică strategiile de tratament chirurgical, deoarece sunt necesare tehnici operatorii complexe.

Gheorghe, în vârstă de 68 de ani, s-a confruntat cu această problemă. A trecut întâi pe la trei spitale importante din București, dar nu a găsit soluții. „Toți îmi spuneau același lucru: că este complicat și că nu pot să intervină”, povestește Gheorghe. „Mi-au spus că am o problemă la valve, că una este complet înfundată, cealaltă pe jumătate, și că trebuie să mă operez. Mi-a fost teamă, nu voiam să mă operez pe cord deschis, așa că am tot așteptat. Primele simptome au început acum vreo trei ani. Mă simțeam foarte rău, oboseam, nu mai puteam să respir, nu puteam să dorm, iar în ultima perioadă a fost și mai rău pentru că aveam aproape mereu dureri foarte puternice în piept. Nu puteam să dorm, mă trezeam noaptea speriat că nu pot să respir.”

Pacientul își amintește: „Am fost apoi la foarte mulți doctori și toți spuneau că e mai bine să nu intervenim și să urmărim evoluția. Spuneau că pot exista complicații și că nu garantează nimic. Din auzite, de pe Facebook, am auzit de Prof. Dr. Victor Costache și am hotărât să merg la o consultație. Dacă mai stăteam mult, acum nu mai eram!”.

„Singurul care mi-a transmis încredere”

Pacientul fusese diagnosticat cu boală mitrală degenerativă (stenoză și insuficiență) cu calcificarea inelului mitral, boală aortică degenerativă (stenoză și insuficiență), cardiomiopatie hipertrofică (valvulară și hipertensivă), insuficiență cardiacă stadiul III NYHA cu fracție de ejecție prezervată, boală arterială periferică stadiul II Fontaine, stenoza arterei carotide stângi semnificativă hemodinamic, hipertensiune arterială, diabet zaharat tip II, boală renală cronică, obezitate, hiperuricemie, trombocitopenie și anemie ușoară. Prezenta dispnee progresivă de efort cu ortopnee și paroxisme nocturne, durere în piept la efort pentru care era nevoie de administrarea sublinguală de nitroglicerină și claudicație intermitentă.

Prof. dr. Victor Costache, în timpul unei intervenții de chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR.

„Domnul profesor Victor Costache s-a uitat pe tot dosarul și mi-a zis din prima că mă operează, că poate să facă operația și că totul o să fie bine. A fost singurul care mi-a transmis această încredere, așa că m-a convins. După consultație, m-am internat la SANADOR pentru investigații. Am făcut tot ce mi-a recomandat: RMN, CT și, după ce au fost gata rezultatele m-a operat. La Spitalul Clinic SANADOR totul a mers foarte, foarte repede”, își amintește Gheorghe.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Intervenție chirurgicală de foarte mare complexitate

Tratamentul chirurgical realizat pentru acest caz a constat în implantare unei valve transcateter Edwards Sapiens 3 nr. 29 în inelul mitral calcificat și implantarea concomitentă a unei bioproteze aortice.

Nu există consens privind tehnicile chirurgicale indicate în astfel de cazuri, însă există două mari opțiuni: cu sau fără decalcificarea inelului mitral. Calciul de la nivel anular poate pune dificultăți privind plastia sau protezarea valvei, întrucât pot apărea complicații: discontinuitate mitro-aortică, ruptură la nivelul șanțului atrioventricular, disociere atrioventriculară, leak paravalvular, dehiscența valvei, embolizarea fragmentelor de calciu cu AVC consecutiv, afectarea arterei circumflexe, perforare ori ruptură ventriculară, hemoragii nedepistabile. În cazul lui Gheorghe, Prof. Dr. Victor Costache a optat pentru o strategie fără decalcificarea inelului mitral, dată fiind extensia leziunilor acestuia.

  • SANADOR dispune de tehnologii medicale de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

„Acum sunt bine, mă simt foarte bine!”

Pacientul a fost detubat la 44 de ore postoperator, ulterior a respirat spontan cu administrarea de oxigen suplimentar pe mască. A fost transferat pe Secția de Chirurgie Cardiovasculară în ziua 7 postoperator.

„Domnul Prof. Dr. Costache a fost singurul care mi-a garantat că o să fiu bine. Am avut încredere deplină în el! Am mers pe mâna lui și am făcut bine! Știam că există riscuri, dar și dacă nu făceam nimic era și mai rău. Am copii, nepoți de crescut... Era păcat să nu fac nimic dacă se putea”, explică Gheorghe.

„Acum sunt bine, mă simt foarte bine! Urmez un program de recuperare și sunt sigur că o să fie bine. Sunt foarte mulțumit de tot! Îi mulțumesc foarte, foarte mult profesorului Victor Costache pentru tot ce a făcut pentru mine, pentru încrederea și siguranța pe care mi le-a oferit și m-ai ales că m-a vindecat!”, transmite Gheorghe, cu multă emoție.

Calcificarea de inel mitral

Deși complexitatea acestei afecțiuni este cunoscută de multă vreme, încă nu există un consens privind strategiile de tratament. Formarea calcificărilor începe de la nivelul inelului mitral posterior și poate afecta întreaga circumferință a acestuia. Consecutiv, poate fi afectat și miocardul ventricular adiacent. Spre deosebire de boala mitrala reumatică, în calcificarea de inel mitral, aparatul subvalvular este de obicei neafectat.

Calcificarea de inel mitral se asociază frecvent cu factori de risc cardiovascular: vârsta peste 55 de ani, sexul feminin, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, hipercolesterolemia, boala cronică de rinichi, boala degenerativă a valvei mitrale, boli metabolice, dezechilibru al homeostaziei calciului și fosforului, sindrom Marfan. Se asociază și cu alte boli cardiovasculare, precum fibrilația atrială, calificarea de valvă aortică, stenoze ale arterelor coronare, stenoze carotidiene și boală arterială periferică.

Excelență în chirurgia cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de tratament chirurgical realizată de o echipă medicală cu vastă experiență. În funcție de indicația stabilită pentru fiecare caz în parte, tratamentul este realizat prin operație pe cord deschis sau prin intervenții de chirurgie cardiovasculară minim invazivă, cu echipamente de ultimă generație.

Procedurile de chirurgie cardiovasculară se desfășoară în primul bloc operator complet digitalizat din România, iar pacienții beneficiază de asistență medicală avansată pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă pentru Chirurgie Cardiovasculară de categoria I. Ori de câte ori este posibil, intervențiile chirurgicale sunt realizate prin metode minim invazive – minitoracotomie sau chirurgie endoscopică cu echipamente 3D și 4K – pentru recuperare mai rapidă și risc redus de complicații.

Prof. dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR.

Prof. dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR, are o vastă experiență în realizarea unor intervenții cardiovasculare deosebit de complexe, multe dintre acestea în premieră națională.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR