Intervenții chirurgicale complexe pentru o afecțiune gravă, realizate la SANADOR

Diagnostic de boală arterială periferică severă

La 72 de ani, Dorin a trecut printr-o experiență foarte grea, la granița dintre viață și moarte. Diagnosticat cu o afecțiune severă, bărbatul a ajuns la spital într-o stare gravă. Pentru că în trecut mai avusese probleme cardiovasculare, tratate cu succes la Spitalul Clinic SANADOR, acesta a ținut legătura cu medicul și a ales să fie tratat tot de Dr. Elena Nechifor, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR.

În urmă cu aproape un an, durerile de picioare deveniseră o constantă în viața lui Dorin, iar deplasarea, chiar și pe distanțe mici, era tot mai dificilă, din cauza crampelor musculare dureroase, care creșteau în intensitate de la zi la zi. Astfel, Dorin a înțeles că are nevoie de ajutor.

„Mergeam doar câțiva metri și mă opream, nu mai puteam să merg. Eram nevoit să limitez mișcarea la minimum. Am decis că am nevoie de ajutor. Am fost consultat, apoi am făcut investigații și în final am ales operația. La 72 de ani nu este ușor, dar mi-a dat curaj Dr. Elena Nechifor. M-a încurajat, mi-a dat încrederea de care aveam nevoie că problema mea se poate rezolva și a făcut tot ce trebuia ca să mă pună pe picioare”, povestește Dorin.

Dorin a ales să meargă la un control la Dr. Elena Nechifor, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR. În urma investigațiilor medicale, care au inclus și o arteriografie de membre inferioare, diagnosticul a fost clar: boală arterială periferică.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Prima intervenție chirurgicală la Spitalul Clinic SANADOR

Pentru că boala era deja într-un stadiu avansat, Dr. Elena Nechifor i-a explicat lui Dorin că singura soluție este operația. În cazul lui, a fost indicată o procedură hibridă, care îmbină intervenția chirurgicală cu proceduri de cardiologie intervențională. Astfel, a fost nevoie de o endarterectomie cu trepied femural, plastie de lărgire cu petec sintetic și angioplastie periferică cu balon în artera poplitee.

Intervenția s-a desfășurat fără probleme, iar Dorin a fost transferat pe Secție de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară, unde a primit cele mai bune îngrijiri de specialitate. A fost externat la câteva zile după operație, cu o stare vizibil mai bună.

După un timp însă, pacientul a început să se simtă tot mai rău, iar după aproape opt luni de la prima intervenție, s-a prezentat cu o sângerare la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR. Aici, Dorin a fost diagnosticat cu pseudoanevrism inghinal drept cu sângerare activă. În tot acest timp, dezvoltase un serom pentru care nu s-a prezentat pentru drenaj și a cărui colecție a macerat sutura.

Ce este seromul?

Seromul este o acumulare de lichid într-un țesut sau organ. Acesta poate să apară după o intervenție chirurgicală sau în urma unei accidentări sau a unei lovituri produse cu un corp dur. Seromul poate să apară în urma mai multor tipuri de operații, în special cele care afectează semnificativ țesutul. Printre semnele care pot indica apariția unui serom se numără umflarea inciziei chirurgicale și scurgerea de lichid limpede prin incizie. În cazul în care survine infecția, aceasta poate provoca febră, dureri, sensibilitatea crescută a zonei, scurgerea de puroi sau înroșirea inciziei. 

Netratată, infecția poate să ducă la complicații grave, cum ar fi sângerările masive și necontrolate, care pot pune în pericol viața pacientului. Dacă după o intervenție chirurgicală apar semne și simptome care indică o infecție, pacientul trebuie să meargă cât mai repede la un control medical, pentru stabilirea diagnosticului și începerea tratamentului potrivit.

Noi proceduri salvatoare la Spitalul Clinic SANADOR

Pentru că Dorin era într-o stare foarte gravă, Dr. Elena Nechifor a hotărât că este necesară o nouă intervenție chirurgicală, întrucât infecția macerase sutura de la prima operație, provocând o sângerare masivă. 

„Pacientul a fost operat de urgență pentru desființarea pseudoanevrismului și s-a refăcut tot trepiedul femural cu proteze vasculare. Operația a fost foarte dificilă, pentru că din artera ruptă sângele țâșnea sub presiune, artera fiind greu de accesat și de clampat. În zona respectivă, seromul făcuse aderențe calcificate, care nu puteau fi tăiate pentru a ajunge la pachetul vascular. Însă cu pumnul în plagă și cu răbdare, situația s-a stabilizat”, a explicat Dr. Elena Nechifor, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR.

Dr. Elena Nechifor este medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR.

Postoperator, pacientul a avut o evoluție bună, însă a continuat să elimine limfă din plagă, moment în care s-a impus o abordare multidisciplinară a cazului. A fost chemată echipa de chirurgie plastică și cea de chirurgie generală, pentru efectuarea unei plastii cu lambou musculo-cutanat abdominal și pentru a plomba plaga inghinală și a opri limforeea, care ar fi putut provoca recidiva seromului.

„Însă limfa a continuat să curgă și după plastie. Ba mai mult chiar, după ce a ajuns din nou acasă, pacientul și-a smuls tubul de dren și l-a băgat singur înapoi după ce l-a spălat la chiuvetă și a infectat plaga. A făcut abces, l-am drenat și tratat cu antibioterapie maximală, iar acum suntem la capăt de drum, plaga s-a închis și totul pare în regulă”, încheie Dr. Elena Nechifor.

În prezent, Dorin este bine și încearcă să se recupereze după intervențiile chirurgicale suferite. Respectă tratamentul și recomandările Dr. Elena Nechifor și vine regulat la control, pentru a se asigura că totul este în regulă.

„Doamna doctor este o femeie extraordinar de drăguță și foarte hotărâtă în ceea ce face. Este sufletistă și empatică. O simți că îți este aproape când vorbește. Îmi explică pe larg ceea ce face și cum face. Îi mulțumesc foarte mult că m-a salvat!” conchide, emoționat, Dorin.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR