Ce este tratamentul cu antibiotice și când este indicat

Tratamentul cu antibiotice este eficient în infecțiile bacteriene, însă trebuie urmat doar la recomandarea medicului. Utilizarea antibioticelor fără prescripție medicală poate duce la dezvoltarea rezistenței bacteriene și implicit la ineficiența acestor medicamente atunci când sunt necesare. La SANADOR, pacienții au acces la consultații efectuate de medici cu experiență, pentru stabilirea tratamentului adecvat.

Watch on YouTube

Antibioticele sunt medicamente ce distrug bacteriile din organism, care pot determina infecții severe dacă nu sunt tratate la timp, sau chiar sepsis. Acestea sunt necesare dacă este identificat un focar infecțios, iar analizele de laborator sunt sugestive pentru cauze bacteriene - leucocite mari cu neutrofile mari și probe inflamatorii (proteina C reactivă, VSH, fibrinogen crescute). Un tratament cu antibiotice poate fi recomandat și în cazul chisturilor infectate, precum un chist branhial infectat.

  • Sună la 021.9699! Sănătatea ta, prioritatea noastră!

Afecțiuni tratate cu antibiotice

Infecțiile cauzate de bacterii sunt tratate cu antibiotice. Virozele, precum gripa, infecția SARS-COV2, herpangina sau alte boli cauzate de virusuri (boala Whipple) nu vor avea răspuns favorabil la administrarea antibioticelor.

De asemenea, poate fi recomandat și în cazul infecțiilor provocate de o mușcătură de păianjen, mușcătura de țânțar. În cazul infecțiilor bacteriene grave, precum holera sau tuberculoza, tratamentul cu antibiotice este esențial pentru a preveni complicațiile potențial fatale. În cazurile în care chalazionul devine infectat, medicii pot recomanda tratamente antibiotice locale pentru a preveni complicațiile.

Faringita streptococică, infecție manifestată prin dureri în gât, febră, febră cu durere de cap și depozite pultacee (puroi) la nivelul amigdalelor, este una dintre infecțiile respiratorii ce necesită antibiotic. Prezența streptocococului poate fi obiectivată prin efectuarea unui test rapid sau prin exsudat faringian. Aceasta este una dintre cele mai frecvente situații în care sunt recomandate antibiotice pentru copii.

Alte infecții tratate cu antibiotic sunt otitele și pneumoniile cauzate de bacterii. Infecțiile urinare, secrețiile vaginale anormale, leucoreea, de asemenea, necesită antibioterapie, putând fi cauzate de bacterii precum E. Coli, Klebsiella, Proteus etc. În lipsa tratamentului, acestea pot progresa către rinichi și pot determina sechele pe termen lung.

Alte tipuri de afecțiuni ce necesită tratament antibiotic sunt cele digestive și cele dentare, precum osteita alveolară, infecția la dinți. Antibioticele pot fi administrate și profilactic, după extracția unui dinte. Deși multe dintre gastroenterocolitele acute sunt cauzate de virusuri (Rotavirus, Adenovirus, Norovirus etc), acestea pot fi determinate și de bacterii precum E.Coli enterohemoragic sau Klebsiella.

Tratamentul cu antibiotice nu este, de obicei, necesar pentru o simplă mușcătură de purice, însă poate fi indicat în cazuri rare, când mușcătura s-a infectat sau a dus la complicații bacteriene. Acesta mai poate fi indicat și în cazul infecțiilor după o mușcătură de câine. Tratamentul cu antibiotice este esențial pentru gestionarea unui abces periuretral, însă, uneori, este necesar și drenaj chirurgical. De asemenea, tratamentul este necesar în cazul unor infecții cutanate severe, cum este fasciita necrozantă.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Tipuri de antibiotice

Antibioticele se împart în diferite clase, în funcție de spectrul lor de acțiune. Beta-lactamicele, penicilina, amoxicilina, amoxicilina-clavulanat, sunt recomandate în general de primă intenție în tratamentul infecțiilor respiratorii (faringite, pneumonii) sau pentru infecții cutanate (acneea inversă).

Cefalosporinele sunt antibiotice de spectru larg, fiind împărțite în mai multe clase. Acestea sunt recomandate în infecții respiratorii severe, sepsis, infecții urinare, digestive sau meningită. Rezistența bacteriilor la cefalosporine este mică, aceasta explicând eficiența bună a acestei clase de antibiotice. Aminoglicozidele sunt administrate intravenos la pacienți internați, sau sub formă de picături oftalmice la domiciliu, fiind foarte eficiente în conjunctivita acută. 

Clasa de antibiotice denumite macrolide este folosită pentru a trata infecții date de bacterii atipice, precum pneumonii cu Mycoplasma Pneumoniae sau tusea convulsivă. Acestea sunt folosite și la pacienți cu alergii la beta-lactamice. Fluorochinolonele sunt antibiotice cu spectru larg foarte eficiente în infecții severe pulmonare sau urinare, însă sunt recomandate mai rar, doar în cazuri de gravitate mai mare.

Alte antibiotice utilizate sunt nitrofurantoina, un antibiotic recomandat în infecții urinare repetate sau rezistente, și trimpetoprim-sulfometoxazol, un antibiotic care poate fi utilizat în infecții respiratorii sau urinare.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Sub ce formă se găsesc antibioticele

Antibioticele se găsesc sub diferite forme:

  • pastile antibiotice (capsule, comprimate);
  • sirop - recomandat ca formă de administrate dacă este necesar un antibiotic pentru bebeluși sau copii;
  • fiole pentru administrare injectabilă;
  • creme sau unguente - recomandate pentru infecții ale pielii;
  • antibiotic sub formă de picături (picături oftalmice) - se poate administra intra-nazal, intra-auricular sau în sacul conjunctival.

Analize și investigații necesare înaintea unui tratament cu antibiotice

Medicul va recomanda de obicei efectuarea unor analize de sânge, teste rapide sau culturi pentru a obiectiva prezența unei infecții bacteriene. Hemograma va fi modificată într-o infecție bacteriană, cu leucocitoză (leucocite crescute) și neutrofilie (neutrofile mari).

Probele inflamatorii - VSH, fibrinogen și proteina C reactivă prezintă de asemenea valori crescute. Testele rapide pot fi efectuate din gât - în cazul unei faringite streptococice, sau din scaun, pentru o enterocolită cu Campylobacter. Exsudatele nazale și faringiene, coprocultura sau urocultura sunt recoltate de asmenea în funcție de boala suspectată, dar întotdeauna înaintea începerii tratamentului antibiotic.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Cum se administrează antibioticele

Antibioticele pot fi administrate oral sau injectabil. Pentru tratamentul la domiciliu sunt recomandate preparate orale, administrate de obicei la interval de 12 ore. Există de asemenea forme cu eliberare prelungită, care necesită o singură administrare pe zi sau anumite clase de antibiotice precum macrolide (azitromicina), care se administrează o dată pe zi.

Tratamentul injectabil se administrează în spital. Antibioticele sunt frecvent administrate prin intermediul branulei, sau mai rar intramuscular, dacă abdordul venos nu este disponibil.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Câte zile se ia antibiotic

Durata în terapia cu antibiotice este stabilită de către medic. În medie, antibioticele sunt indicate pentru șapte zile. Medicul va stabili câte zile se ia antibiotic în funcție de localizarea infecției, gravitatea sa și de clasa de antibiotice prescrisă. Macrolidele, spre exemplu, se administrează pentru trei sau cinci zile.

În infecții severe, durata tratamentului antibiotic poate fi crescută la 10 sau 14 zile. Deși există o tendință a pacienților de a întrerupe tratamentul după câteva zile dacă evoluția clinică este favorabilă și nu mai prezintă simptome de infecție, trebuie să respecte dezicia medicului în privința a cât timp se ia antibiotic. Întreruperea timpurie a antibioterapiei poate duce la persistența bacteriei în organism și la rezistența ei la antibioticul luat în mod necorespunzător.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Posibile efecte adverse ale tratamentului cu antibiotice

Una dintre cele mai frecvente reacții adverse produse de antibioticoterapie este apariția disbiozei colonului, tulburărilor de tranzit intestinal, adică diaree de la antibiotic. De aceea, se recomandă probiotic înainte sau după antibiotic, chiar și 14 zile de la terminarea tratamentului. Utilizarea prelungită a antibioticelor poate destabiliza microbiomul intestinal, ceea ce poate reduce rezistența organismului la infecții.

Una dintre cele mai severe efecte adverse ale tratamentului cu antibiotice este alergia la medicamente. Aceasta se manifestă prin erupție maculo-papulară eritematoasă (roșiatică), ce confluează și apare și dispare în valuri. Dacă apare acest tip de reacție trebuie întreruptă administrarea medicamentului și evitată acea clasă de antibiotice pe viitor. Reacțiile alergice severe (anafilaxia) se manifestă prin umflarea limbii sau a buzelor și dificultăți în respirație sau chiar stop respirator.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Riscuri și contraindicații pentru antibioticoterapie

Utilizarea antibioticelor la o femeie însărcinată trebuie să fie recomandată doar de către medicul ginecolog și doar dacă este strict necesară. Anumite clase de antibiotice trebuie evitate, deoarece acestea se excretă în laptele matern și pot afecta un sugar alăptat.

În general este evitată asocierea de antibiotice și alcool. Această combinație poate duce la greață și vărsături și la amețeli. Fluorochinolonele nu sunt recomandate în general la pacienții vârstnici, din cauza reacțiilor adverse cardiace pe care le pot determina. De asemenea, această clasa de antibiotice trebuie evitată la copii, din cauza acțiunii lor asupra cartilajului de creștere.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Recomandări în timpul tratamentului cu antibiotice

În timpul unui tratament cu antibiotic este recomandată utilizarea probioticelor. Acestea conțin bacterii benefice sistemului digestiv, care pot fi distruse de antibiotic. Probioticele au ca rol refacerea florei intestinale după un tratament cu antibiotice.

În timpul tratamentului antibiotic trebuie evitat consumul de alcool, din cauza reacțiilor adverse ale acestei combinații. De asemenea, alcoolul  influențează procesul de de vindecare al organismului, prin încetinirea sa.

Tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații realizate de medici foarte experimentați, care stabilesc tratamentul potrivit, pe baza rezultatelor furnizate de analizele de laborator. Atunci când este necesară antibioticoterapie, specialiștii oferă toate informațiile necesare despre modul corect de administrare a medicației, astfel încât vindecarea să aibă loc cât mai repede și fără complicații.

Laboratoarele SANADOR prelucrează o gamă completă de analize, precum hemoculturi și antibiograme, care ajută la determinarea sensibilității bacteriei la diverse antibiotice. În plus, pe parcursul tratamentului, pacienții au acces la analize suplimentare, pentru a monitoriza funcțiile hepatice și renale, asigurând astfel siguranța tratamentului.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR