Afecțiuni tratate cu antibiotice
Infecțiile cauzate de bacterii sunt tratate cu antibiotice. Virozele, precum gripa, infecția SARS-COV2, herpangina sau alte boli cauzate de virusuri nu vor avea răspuns favorabil la administrarea antibioticelor.
De asemenea, poate fi recomandat și în cazul infecțiilor provocate de o mușcătură de păianjen, mușcătura de țânțar. În cazul infecțiilor bacteriene grave, precum holera, tratamentul cu antibiotice este esențial pentru a preveni complicațiile potențial fatale. În cazurile în care chalazionul devine infectat, medicii pot recomanda tratamente antibiotice locale pentru a preveni complicațiile.
Faringita streptococică, infecție manifestată prin dureri în gât, febră, febră cu durere de cap și depozite pultacee (puroi) la nivelul amigdalelor, este una dintre infecțiile respiratorii ce necesită antibiotic. Prezența streptocococului poate fi obiectivată prin efectuarea unui test rapid sau prin exsudat faringian. Aceasta este una dintre cele mai frecvente situații în care sunt recomandate antibiotice pentru copii.
Alte infecții tratate cu antibiotic sunt otitele și pneumoniile cauzate de bacterii. Infecțiile urinare, secrețiile vaginale anormale, leucoreea, de asemenea, necesită antibioterapie, putând fi cauzate de bacterii precum E. Coli, Klebsiella, Proteus etc. În lipsa tratamentului, acestea pot progresa către rinichi și pot determina sechele pe termen lung.
Alte tipuri de afecțiuni ce necesită tratament antibiotic sunt cele digestive și cele dentare, precum osteita alveolară, infecția la dinți. Antibioticele pot fi administrate și profilactic, după extracția unui dinte. Deși multe dintre gastroenterocolitele acute sunt cauzate de virusuri (Rotavirus, Adenovirus, Norovirus etc), acestea pot fi determinate și de bacterii precum E.Coli enterohemoragic sau Klebsiella.
Tratamentul cu antibiotice nu este, de obicei, necesar pentru o simplă mușcătură de purice, însă poate fi indicat în cazuri rare, când mușcătura s-a infectat sau a dus la complicații bacteriene. Acesta mai poate fi indicat și în cazul infecțiilor după o mușcătură de câine. Tratamentul cu antibiotice este esențial pentru gestionarea unui abces periuretral, însă, uneori, este necesar și drenaj chirurgical. De asemenea, tratamentul este necesar în cazul unor infecții cutanate severe, cum este fasciita necrozantă.