Pacientă tânără, diagnosticată cu sindrom WPW
Durerile în piept, palpitațiile puternice însoțite de respirație dificilă și de amețeală sunt doar câteva din semnele și simptomele care pot indica o afecțiune cardiovasculară. Bolile de inimă evoluează lent și, dacă nu sunt descoperite și tratate la timp, pot pune în pericol viața pacientului.
Printr-o situație delicată a trecut și Georgiana, o tânără de 27 de ani. Pentru că pacienta mai avusese în trecut probleme de sănătate grave, s-a programat la medic imediat ce a început să se simtă rău.
„Până la 27 de ani am avut două operații de endometrioză și un episod de tromboză venoasă cerebrală. Am mers la un control de cardiologie pentru că mă dureau foarte tare picioarele, gambele, și, pentru că aveam antecedente de tromboză, din cauza unei probleme de coagulare, m-am gândit că poate fi din nou un cheag de sânge”, povestește pacienta.
Astfel, Georgiana s-a programat la un control de cardiologie la Dr. Veronica Soare la Spitalul Clinic SANADOR. În urma consultației, care a inclus o ecografie cardiacă și o electrocardioagramă (EKG), diagnosticul a fost clar: sindrom WPW (Wolff-Parkinson-White), numit și sindrom de preexcitație, o afecțiune congenitală a inimii.
„Am avut mare noroc ca în dimineața în care mergeam la control să am un episod de palpitații. Eu am avut dintotdeauna palpitații, încă din copilărie. Începeau spontan, fără vreun factor declanșator, cum ar fi o activitate fizică intensă sau vreo emoție puternică. Pentru că nu erau foarte dese și durau relativ puțin, nu am luat niciodată în serios această problemă, nu m-am gândit că ar fi cazul să fac investigații suplimentare și, dacă nu erau durerile de picioare, poate că nu descopeream nici acum. Când am ajuns la control aveam pulsul peste 200”, povestește Georgiana.
În sindromul WPW, pe lângă calea normală de conducere a impulsului electric de la atrii la ventriculi, există și o cale anormală, care conduce impulsul mult mai repede și provoacă tahicardie, adică bătăi foarte rapide ale inimii.
-
Programează-te la SANADOR! Sună la 021.9699!
Stabilirea corectă a diagnosticului necesită o evaluare medicală completă, care să includă, pe lângă controlul cardiologic, și investigații suplimentare, precum electrocardiograma, ecocardiografia și o monitorizare Holter EKG, care înregistrează activitatea inimii timp de 24 de ore sau uneori mai mult.
Un Holter EKG poate depista unele aritmii asociate cu sindromul de preexcitație ventriculară, precum tahicardie paroxistică supraventriculară, fibrilație atrială sau flutter atrial. Aceste aritmii pot să nu fie depistate printr-o electrocardiograma simplă, deoarece aceasta înregistrează activitatea inimii doar timp de câteva secunde, de aceea poate fi necesară o monitorizare cu durată mai lungă. În unele cazuri poate fi necesar și un studiu electrofiziologic, o procedură de aritmologie intervențională, pentru a evalua sistemul electric al inimii și pentru a verifica dacă există tulburări ale ritmului cardiac.