Tratament prin ablație cardiacă pentru sindrom WPW

Pacientă tânără, diagnosticată cu sindrom WPW

Durerile în piept, palpitațiile puternice însoțite de respirație dificilă și de amețeală sunt doar câteva din semnele și simptomele care pot indica o afecțiune cardiovasculară. Bolile de inimă evoluează lent și, dacă nu sunt descoperite și tratate la timp, pot pune în pericol viața pacientului.

Printr-o situație delicată a trecut și Georgiana, o tânără de 27 de ani. Pentru că pacienta mai avusese în trecut probleme de sănătate grave, s-a programat la medic imediat ce a început să se simtă rău.

„Până la 27 de ani am avut două operații de endometrioză și un episod de tromboză venoasă cerebrală. Am mers la un control de cardiologie pentru că mă dureau foarte tare picioarele, gambele, și, pentru că aveam antecedente de tromboză, din cauza unei probleme de coagulare, m-am gândit că poate fi din nou un cheag de sânge”, povestește pacienta.

Astfel, Georgiana s-a programat la un control de cardiologie la Dr. Veronica Soare la Spitalul Clinic SANADOR. În urma consultației, care a inclus o ecografie cardiacă și o electrocardioagramă (EKG), diagnosticul a fost clar: sindrom WPW (Wolff-Parkinson-White), numit și sindrom de preexcitație, o afecțiune congenitală a inimii.

„Am avut mare noroc ca în dimineața în care mergeam la control să am un episod de palpitații. Eu am avut dintotdeauna palpitații, încă din copilărie. Începeau spontan, fără vreun factor declanșator, cum ar fi o activitate fizică intensă sau vreo emoție puternică. Pentru că nu erau foarte dese și durau relativ puțin, nu am luat niciodată în serios această problemă, nu m-am gândit că ar fi cazul să fac investigații suplimentare și, dacă nu erau durerile de picioare, poate că nu descopeream nici acum. Când am ajuns la control aveam pulsul peste 200”, povestește Georgiana.

În sindromul WPW, pe lângă calea normală de conducere a impulsului electric de la atrii la ventriculi, există și o cale anormală, care conduce impulsul mult mai repede și provoacă tahicardie, adică bătăi foarte rapide ale inimii.

  • Programează-te la SANADOR! Sună la 021.9699!

Stabilirea corectă a diagnosticului necesită o evaluare medicală completă, care să includă, pe lângă controlul cardiologic, și investigații suplimentare, precum electrocardiograma, ecocardiografia și o monitorizare Holter EKG, care înregistrează activitatea inimii timp de 24 de ore sau uneori mai mult.

Un Holter EKG poate depista unele aritmii asociate cu sindromul de preexcitație ventriculară, precum tahicardie paroxistică supraventriculară, fibrilație atrială sau flutter atrial. Aceste aritmii pot să nu fie depistate printr-o electrocardiograma simplă, deoarece aceasta înregistrează activitatea inimii doar timp de câteva secunde, de aceea poate fi necesară o monitorizare cu durată mai lungă. În unele cazuri poate fi necesar și un studiu electrofiziologic, o procedură de aritmologie intervențională, pentru a evalua sistemul electric al inimii și pentru a verifica dacă există tulburări ale ritmului cardiac.

Tratament prin ablație cardiacă, la Spitalul Clinic SANADOR

„M-am dus la doctor crezând că am altă problemă și am descoperit că era ceva mai complicat decât credeam eu. Cu rezultatul de la EKG, medicul mi-a spus despre ce este vorba. Mi-a recomandat atunci să fac investigații suplimentare și să merg la un specialist în aritmologie, pentru confirmarea diagnosticului și stabilirea tratamentului. Dr. Veronica Soare mi-a spus că e posibil să fac o mică intervenție, inițial m-am speriat foarte tare, când auzi că este vorba de inimă te sperii, dar după aceea m-am calmat și am căutat informații despre diagnostic și tratament și am început să văd mai relaxată situația”, își amintește pacienta.

Conf. Dr. Radu Vătășescu, în timpul unei proceduri de ablație cardiacă la Spitalul Clinic SANADOR.
Conf. Dr. Radu Vătășescu, în timpul procedurii de ablație cardiacă.

La recomandarea Dr. Veronica Soare, pacienta s-a programat imediat pentru tratament la Conf. Dr. Radu Vătășescu, medic primar cardiologie, cu competențe europene în electrofiziologie intervențională și în pacing, defibrilatoare interne și terapie de resincronizare, la Spitalul Clinic SANADOR.

„Știam că este cel mai bun în acest tip de intervenție. Domnul doctor a confirmat diagnosticul de sindrom WPW și mi-a spus că trebuie să fac o procedură de ablație cardiacă. În acest fel, impulsurile electrice care plecau din inimă nu ar mai fi luat-o pe alte canale. În cazul meu, intervenția trebuia făcută cât mai repede, pentru că urma să mai am a treia operația de endometrioză, iar medicul ginecolog mi-a recomandat să rezolv prima dată această problemă cu inima. Așa că, la scurt timp după consultația la Conf. Dr. Radu Vătășescu, m-am programat pentru ablație”, explică Georgiana.

Terapia ablativă, numită și ablație prin radiofrecvență, este o procedură care utilizează energie pentru a distruge țesutul cardiac responsabil de aritmii. Medicul introduce unui cateter prin vasele de sânge până la inimă, unde energia este aplicată, pentru a crea mici leziuni în țesuturile anormale, stopând astfel semnalele electrice care cauzează tahicardia.

După intervenție, pacienții sunt atent monitorizați, pentru ca ritmul cardiac să rămână stabil și să nu apară complicații. Procedura de cardiologie intervențională este minim invazivă, necesitând doar mici incizii pentru introducerea cateterului, ceea ce reduce riscurile și timpul de recuperare comparativ cu operația la inimă realizată prin metode clasice, deschis.

În cazul Georgianei, tratamentul prin ablație a decurs bine, iar recuperarea a fost rapidă, fără complicații, cu rezultate foarte bune.

„Procedura a fost foarte ușor de suportat, nu am simțit nicio durere, iar domnul doctor a vorbit cu mine pe toată durata intervenției. Am avut mare încredere în el, m-a asigurat că totul este în regula și m-a calmat când a fost nevoie. După intervenție m-am simțit foarte bine, pot spune că m-am simțit eliberată și cu inima ușoară. Au trecut deja trei luni de la procedura de ablație, iar la control totul era normal, mă simt foarte bine, iar episoadele de tahicardie au dispărut”, conchide Georgiana.

Tratamente intervenționale de ultimă generație, la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de ablație cardiacă sunt realizate în Laboratorul de Electrofiziologie, dotat cu angiograf de ultimă generație Philips Azurion 7, cu console multi-canal și cu sisteme 3D/4D de cartografiere color în timp real, care permit realizarea unei hărți intracardiace tridimensionale.

Laboratorul de Electrofiziologie de la Spitalul Clinic SANADOR
Laboratorul de Electrofiziologie de la Spitalul Clinic SANADOR

Aceste echipamente ultraperformante sunt esențiale pentru diagnosticul avansat și tratamentul eficace al aritmiilor și al altor afecțiuni cardiovasculare care necesită proceduri intervenționale. Cateterele de ablație sunt ghidate printr-un sistem de triangulație de tip GPS, pentru un tratament cât mai sigur și precis.

Conf. Dr. Radu Vătășescu, medic primar cardiolog, doctor în științe medicale, care a efectuat terapia ablativă în cazul Georgianei, este unul dintre cei mai experimentați specialiști în aritmologie intervențională din România. Până în prezent, Conf. Dr. Radu Vătășescu a realizat cu succes mii de ablații cu radiofrecvență, implanturi de dispozitive intracardiace și proceduri de resincronizare cardiacă, cu rezultate funcționale deosebite.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR