Ce este traheostoma?

Traheostoma este o deschidere chirurgicală realizată la nivelul traheei, care permite pacientului să respire. Prin această incizie, chirurgul montează un tub de traheostomie, numit și canulă traheală. La Spitalul Clinic SANADOR, traheostomia, intervenția chirurgicală prin care este efectuată o traheostomă, este realizată în deplină siguranță, de o echipă chirurgicală experimentată.

De cele mai multe multe ori, traheostoma este indicată atunci când, din cauza unor afecțiuni, pacientul necesită utilizarea pe termen lung a unui ventilator, pentru a putea respira.

În cazuri rare, este necesară o traheostomie de urgență, atunci când căile respiratorii sunt blocate brusc, cum se întâmplă în urma unei leziuni traumatice severe la nivelul feței sau al gâtului. Atunci când traheostoma nu mai este necesară, deschiderea este închisă chirurgical. Pentru unele persoane însă, traheostoma este permanentă.

Tipuri de traheostomă

Există mai multe tipuri de traheostomă:

  • Traheostomă temporară: este o deschidere temporară, realizată pentru a permite respirația în timpul unei intervenții chirurgicale sau pentru a facilita eliminarea secrețiilor, în caz de obstrucție a căilor respiratorii.
  • Traheostomă permanentă: uneori, traheostoma este permanentă, atunci când pacientul suferă de o afecțiune cronică a tractului respirator sau când traheostoma nu poate fi îndepărtată din alte motive medicale.

Când este necesară realizarea unei traheostome?

Realizarea unei traheostome poate fi necesară în mai multe situații, printre care:

  • Obstrucția căilor respiratorii superioare, care poate fi cauzată de tumori, traumatisme sau de boli inflamatorii.
  • Insuficiența respiratorie acută sau cronică, când este necesară ventilație mecanică.
  • Îngrijirea pacienților aflați în comă sau în stare critică, care necesită un acces ușor la tractul respirator, pentru ventilație și aspirație.
  • Problemele severe de deglutiție, care pot duce la aspirație de alimente sau de lichide în plămâni.
  • Pentru a asista respirația pe durata recuperării, în urma unei intervenții chirurgicale majore la nivelul capului sau gâtului.
  • Traumă severă la nivelul capului sau gâtului, care obstrucționează respirația.
  • Alte situații de urgență, în care respirația este obstrucționată și personalul de urgență nu poate monta corespunzător sonda de intubație orotraheală.

Pregătirea pentru montarea unui tub de traheostomie

Înainte de montarea unei canule traheale, pacientul este supus unei evaluări complete, pentru ca echipa medicală să stabilească necesitatea și fezabilitatea procedurii. Această evaluare poate include teste de funcție pulmonară, imagistică medicală și analize de sânge, pentru a evalua starea generală a pacientului și a identifica eventualele contraindicații sau complicații.

De asemenea, este important ca medicul să discute cu pacientul și cu familia acestuia despre procedură, riscuri, beneficii și alternativele disponibile. Pacientul trebuie să fie complet informat și să aibă oportunitatea de a-și exprima preocupările și întrebările.

De asemenea, pacientul nu are voie să consume alimente sau băuturi cu 6-8 ore înaintea intervenției chirurgicale.

Cum se realizează montarea unei canule traheale?

Montarea traheostomei este efectuată printr-o intervenție chirurgicală numită traheostomie, realizată cel mai des sub anestezie generală, într-o sală de operație. Anestezia locală poate fi folosită atunci când pacientul are risc de complicații în cazul unei anestezii generale sau când intervenția este realizată într-un alt loc decât blocul operator.

Există în principal două opțiuni pentru realizarea operației:

  • Traheostomia chirurgicală, în cadrul căreia chirurgul face o incizie orizontală prin piele în partea inferioară a gâtului. Mușchii din jur sunt trași cu grijă înapoi și o mică porțiune a glandei tiroide este tăiată, expunând traheea. Într-un loc specific pe trahee, aproape de baza gâtului, chirurgul creează traheostoma.
  • Traheostomia minim invazivă (traheotomia percutană) constă în introducerea pe cale orală a unui dispozitiv special, astfel încât chirurgul să poată vizualiza interiorul gâtului. Folosind această vedere interioară, chirurgul ghidează un ac prin trahee, pentru a deschiderea, apoi o extinde la dimensiunea potrivită pentru tub.

Pentru ambele proceduri, chirurgul introduce un tub de trateostomie în deschiderea creată. O curea sau niște dispozitive de fixare sunt atașate de tub, pentru a-l menține în poziția corectă. După ce canula traheală este fixată, incizia este închisă și protejată cu un bandaj sau cu un pansament.

Recuperarea după montarea unei canule de traheostomie

După montarea unei canule de traheostomie, pacientul va fi monitorizat în secția de terapie intensivă, pentru a observa orice posibile complicații și pentru asigurarea unei recuperări optime. În perioada de recuperare, pacientul este instruit în privința îngrijirii traheostomei, învățând să identifice semnele și simptomele care ar putea indica complicații sau probleme, cum ar fi infecțiile sau blocarea canulei.

În timpul vindecării, înghițirea alimentelor și a lichidelor poate fi dificilă. Alimentarea se va realiza prin intermediul unei linii intravenoase, a unui tub de alimentare care trece prin gură sau nas, sau a unui tub introdus direct în stomac.

Pentru că tubul de traheostomie ocolește corzile vocale, pacientul va prezenta dificultăți de  vorbire. Pentru a comunica verbal, acesta va învăța să folosească anumite dispozitive și tehnici de redirecționare a fluxului de aer.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Recomandări pentru îngrijirea traheostomei

Pentru a preveni complicațiile și pentru a menține o funcționare optimă a traheostomei, este important ca pacientul să respecte următoarele recomandări:

  • Curățarea și schimbarea regulată a canulei traheale, conform instrucțiunilor medicului sau ale specialistului în terapie respiratorie.
  • Monitorizarea și menținerea permeabilității căilor respiratorii, prin aspirație și eliminarea secrețiilor.
  • Protejarea traheostomei împotriva umidității excesive sau a contaminării cu apă sau cu substanțe străine.
  • Evitarea expunerii la substanțe iritante sau la alergeni care ar putea provoca inflamații sau infecții în zona traheostomei.
  • Monitorizarea semnelor și simptomelor care ar putea indica complicații, cum ar fi febră, durere, roșeață, secreții anormale sau dificultăți de respirație.
  • Participarea la ședințele de terapie respiratorie și la consulturi medicale periodice, pentru evaluarea stării traheostomei și a funcției respiratorii.
  • Menținerea unei igiene personale riguroase, pentru a preveni infecțiile și pentru a reduce riscul de complicații.
  • Gestionarea aerului uscat. Aerul pe care îl respiră un pacient cu traheostomă este mult mai uscat, deoarece nu mai trece prin nas și gât înainte de-a ajunge în plămâni. Acest lucru poate cauza iritații, tuse și mucus care, în exces, iese pe la nivelul stomei. Adăugarea cantităților mici de soluție salină direct în tubul de traheostomie, conform instrucțiunilor, poate ajuta la desprinderea secrețiilor. Un alt tratament util este folosirea nebulizatorului cu soluție salină. Este recomandată și folosirea unui umidificator sau vaporizator, care să adauge umiditate aerului din cameră.

În concluzie, montarea unei traheostome trebuie să fie efectuată de personal medical califica, iar pacientul să primească îngrijire și supraveghere adecvată în perioada de recuperare. Respectarea recomandărilor și a instrucțiunilor medicului previne complicațiile și asigură o recuperare rapidă pentru pacient.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Traheostomie la Spitalul Clinic SANADOR

În Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din țară, medicii urgentiști au experiența necesară pentru a efectua cu succes o traheostomie, atunci când procedura este salvatoare de viață.

Medicii specializați în chirurgie toracică de la Spitalul Clinic SANADOR găsesc soluții alternative la o traheostomă, ori de câte ori există această posibilitate. Printre procedurile care sunt realizate în deplină siguranță, într-unul dintre cele mai avansat blocuri operatorii din tară, se numără intervențiile de reconstrucție a traheei. În acest fel, pacientul se recuperează mai repede și sunt prevenite potențialele complicații asociate cu o traheostomă.

Pentru stabilizarea și monitorizarea pacienților, echipa Secției de Anestezie și Terapie Intensivă asigură cele mai bune îngrijiri medicale de specialitate și intervine prompt în cazul apariției unor complicații.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR