Ce înseamnă toxiinfecția alimentară

Toxiinfecția alimentară este o infecție a sistemului digestiv cauzată de consumul alimentelor sau băuturilor contaminate și afectează mai multe persoane care au mâncat împreună la aceeași masă. La SANADOR, pacienții cu afecțiuni digestive au acces la consultații de gastroenterologie efectuate de medici dedicați și experimentați și la investigații performante, pentru stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului necesar.

Toxiinfecția alimentară poate fi tratată la domiciliu, însă dacă simptomele persistă și există riscul de deshidratare, este indicată prezentarea la un compartiment de primiri urgențe.

Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților promptitudine în gestionarea urgențelor medicale.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

De la ce se face toxiinfecția alimentară

Atât bacteriile, cât și virusurile, sunt cauze frecvente de toxiinfecție alimentară. Alte cauze mai puțin frecvente sunt reprezentate de paraziți intestinali. Mâncarea incorect depozitată sau incorect procesată, precum și prepararea fără a respecta igiena mâinilor sunt factori importanți de risc pentru apariția infecțiilor digestive.

Infecția cu Campylobacter, infecția cu Escherichia Coli, infecția cu Salmonella și cu Shigella sunt cele mai frecvente cauze de toxiinfecție alimentară. Campylobacter și E. Coli se transmit mai frecvent prin consum de carne preparată termic insuficient, în timp ce infecția cu Salmonella apare mai frecvent după consumul de ouă.

Virusurile, precum rotavirus, adenovirus sau norovirus apar cu periodicitate sezonieră, unele fiind mai des întalnite pe timpul iernii și al primăverii, iar altele vara. Acestea determină o boală digestivă autolimitată, care nu necesită tratament antibiotic, ci doar simptomatic. Simptomele determinate de virusuri se instalează mai repede decât în cazul infecțiilor bacteriene, în medie în 12-36 de ore.

Cum se manifestă toxiinfecția alimentară

Semnele și simptomele frecvente în toxiinfecția alimentară apar la câteva ore după masă și se manifestă prin durere abdominală, diaree, febră (temperatură peste 38 de grade celsius), greață și vărsături.

Alte manifestări clinice asociate în toxiinfecția alimentară care pot să apară după ce s-a instalat sindromul de deshidratare pot fi scaunele diareice care pot avea mucus în cantitate mare sau uneori sânge, o culoare sau un miros diferit de cel pe care îl au în mod normal (verzui, miros fetid), oliguria (urina în cantitate redusă/24 de ore), buze uscate sau amețeală.

Complicațiile provocate de toxiinfecție alimentară

În caz de toxiinfecție alimentară la copii, deshidratarea este o complicație frecventă. De multe ori, pentru a preveni sindromul de deshidratare acută, cauzat de pierderi prin vărsături și diaree, precum și de lipsa aportului oral, este indicată internarea în spital și administrarea de perfuzii cu glucoză și electroliți.

Un copil deshidratat prezintă buze uscate, cearcăne întunecate sub ochi și este mai somnolent decât în mod normal. O altă complicație care, de asemenea, apare mai frecvent la copii, este hipoglicemia. Datorită faptului că pacientul nu se poate alimenta, nivelul glucozei din sânge scade, iar acesta prezintă somnolență, tremor sau amețeală. 

Bacteriemia reprezintă o complicație posibilă a oricărei infecții, indiferent de localizare digestivă, respiratorie sau urinară. În cazul toxiinfecției alimentare, bacteriile pot trece din sistemul digestiv în sânge, determinând sepsis. Această complicație necesită internare în spital și tratament intravenos. Bacteria poate invada, de asemenea, sistemul nervos central, determinând meningită.  

Sindromul post-enteritic se manifestă prin modificări ale scaunului și durere abdominale, ce persistă după episodul acut de toxiinfecție alimentară. Complicațiile rare ale toxiinfecției alimentare sunt artrita reactivă (afectarea unei articulații după infecția digestivă) și sindromul Guillan-Barre (o boală autoimună care atacă sistemul nervos).

O toxiinfecție alimentară în sarcină poate determina apariția unor complicații severe. Există riscul ca gravidă să piardă sarcina dacă este diagnosticată cu toxiinfecție alimentară. Pe de altă parte, nou-născutul poate prezenta sepsis sau miningită.

Diagnosticul de toxiinfecție alimentară

Pentru a diagnostica toxiinfecția alimentară, medicul specializat în medicină de urgență sau medicul gastroenterolog va consulta pacientul și îi va pune întrebări referitor la ce a mâncat recent, la manifestările clinice pe care le are sau dacă persoanele care au mâncat același lucru prezintă, de asemenea, simptome digestive. Una dintre cele mai frecvente întrebări ale pacienților este în cât timp trece toxiinfecția alimentară, iar medicul va explica faptul că această afecțiune poate dura în medie câteva zile.

Pentru a afla ce provoacă toxiinfecția alimentară, medicul poate recomanda efectuarea de investigații suplimentare. Analizele de sânge indicate includ o hemoleucogramă și probe inflamatorii, precum proteina C reactivă, cel mai frecvent. Din scaun se pot efectua teste rapide, precum cele pentru antigen Rotavirus, Adenovirus sau Campylobacter, o coprocitogramă sau o coprocultură (dacă este suspectată prezența unei bacterii). Efectuarea unei coproculturi este importantă, deoarece dacă pe mediul de cultură se dezvoltă o bacterie, aceasta necesită tratament antibiotic.

Tratamentul pentru toxiinfecție alimentară

O parte importantă a tratamentului în toxiinfecția alimentară este rehidratarea pacientului, dacă este posibil și vărsăturile nu împiedică acest lucru, cu sărurile de rehidratare care sunt disponsibile la farmacie sub diferite forme (granule, pliculețe lichide etc) și cu diferite arome (banane, măr, morcov, etc). Dacă rehidratarea orală nu este posibilă, pacientul trebuie să se prezinte la spital, pentru montarea unei branule și tratament intravenos cu perfuzie cu glucoză și electroliți.

În caz de infecție bacteriană, medicul specialist poate recomanda un tratament cu antibiotice, deoarece acestea scurtează durata bolii și previn complicațiile cauzate de bacterii. În general durata tratamentului antibiotic va fi de 7 zile. Probioticele sunt recomandate atât pe durata antibioterapiei, dar și în cazul în care toxiinfecția alimentară a fost cauzată de virusuri.

Indiferent de ceea ce a cauzat infecția digestivă, aceasta determină un dezechilibru la nivel intestinal. Probioticele reglează acest dezechilibru al bacteriilor din intestin și pot fi recomandate pentru 7, 14 sau 30 de zile.

În cazul în care pacientul varsă, este indicat în primul rând repaus alimentar, și apoi hidratare prin consumul de lichide în mod frecvent și în cantități mici. Medicamentele anti-vomitive trebuie administrate numai la recomandarea medicului, din cauza riscului de a determina sindrom extrapiramidal.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Cum putem preveni toxiinfecția alimentară

În primul rând, pentru a preveni toxiinfecția alimentară este importantă respectarea regulilor de igienă. Înainte de a prepara mâncarea, precum și înainte de a o consuma, mâinile trebuie spălate cu apă și săpun, timp de 20 de secunde. De asemenea, fructele și legume se spală cu apă înainte de consum sau se curăță de coajă. Pentru a preveni apariția toxiinfecției alimentare este indicată evitarea consumului de carne, pește crud sau prepararea termică în mod incorect.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații realizate de medici cu experiență în gastroenterologie și de analize specifice, precum examen coproparazitologic, în funcție de recomandarea medicului. Probele sunt prelucrate în Laboratoarele SANADOR, care dispun de aparatură medicală performantă.

Cazurile severe de infecții digestive, care reprezintă o urgență medicală, sunt evaluate și gestionat prompt în Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR. Pacienții au acces la analize de laborator efectuate în sistem point-of-care, la patul bolnavului, la investigații imagistice avansate și la proceduri de endoscopie digestivă, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare caz în parte.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație! 

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR