Ce este torsiunea de testicul

Torsiunea de testicul este o complicație provocată de răsucirea cordonului spermatic, o structură anatomică situată deasupra testiculului, care cuprinde artere, vene, vase limfatice, nervi și ductul deferent (tubul care transportă spermatozoizii în canalul ejaculator). Principalele sale roluri sunt suspendarea testiculul în scrot, conectarea lui de cavitatea abdominală și asigurarea perfuziei de sânge.

Torsiunea acestui cordon produce întreruperea fluxului de sânge oxigenat la nivelul testiculului și reprezintă o urgență medicală cu debut spontan, care produce durere severă și o serie de complicații serioase. În lipsa tratamentului, afecțiunea poate duce la ischemia țesutului și la pierderea ireversibilă a funcției testiculului.

Deși poate apărea la orice vârstă, torsiunea funiculului spermatic este mai frecvent întâlnită în rândul copiilor și adolescenților. Torsiunea testiculară apare destul de rar, la 1 din 4000 de bărbați cu vârste sub 25 de ani. În general, este afectat un singur testicul, de obicei cel stâng. Se întâmplă extrem de rar ca torsiunea funiculului spermatic să afecteze ambele testicule (aproximativ 2% dintre cazurile de torsiune testiculară).

Cauze și factori de risc

Torsiunea de testicul apare atunci când funiculul spermatic se răsucește. Dacă acesta se rotește de mai multe ori, fluxul sangvin la acest nivel poate fi complet întrerupt, iar complicațiile apar rapid.

Cauza exactă a acestei afecțiuni testiculare nu este cunoscută. Singurul factor asociat cu certitudine este o anomalie ereditară. În mod normal, cordonul spermatic este fix, fiind atașat de scrot, ceea ce nu permite răsucirea. Unele persoane, însă, au un funicul spermatic deformat din cauze congenitale, lucru care produce atârnarea liberă a testiculului în scrot, ceea ce predispune la răsucire.

Testiculul necoborât, un traumatism la nivelul testiculului, cum ar fi o lovitură puternică, expunerea la temperaturi scăzute și creșterea rapidă în decursul pubertății pot fi factori implicați în declanșarea torsiunii de testicul. Deși afecțiunea poate debuta în timpul activităților sportive sau la câteva ore după efortul fizic, acestea nu reprezintă o cauză.

Printre factorii de risc se numără:

  • Vârsta: Deși poate afecta bărbații de orice vârstă, torsiunea de testicul este mai frecvent întâlnită la grupa de vârstă 12-18 ani;
  • Istoric medical familial: rudele pacientului au fost diagnosticate cu torsiune de testicul;
  • Istoric medical personal: dacă pacientul a avut în trecut o torsiune testiculară, există riscul ca afecțiunea să reapară.

Cum se manifestă torsiunea de testicul

Manifestările unui testicul răsucit au un debut spontan. Afecțiunea produce următoarele semne și simptome:

  • Durere severă bruscă la nivelul scrotului (punga de piele care susține testiculele), care poate iradia spre abdomen și stomac;
  • Umflarea scrotului;
  • Greață;
  • Vărsături;
  • Urinare mai frecventă decât în mod obișnuit;
  • Febră;
  • Un testicul este poziționat mai sus decât celălalt;
  • Modificarea culorii scrotului (acesta poate deveni roșiatic, violet, maroniu sau se poate înnegri);
  • O umflătură vizibilă la nivelul unui testicul;
  • Dificultăți de mers, din cauza durerii severe.

Durerea bruscă și intensă reprezintă principalul simptom și poate apărea în orice moment, inclusiv în timpul somnului. Adesea, băieții care dezvoltă torsiune testiculară se trezesc în toiul nopții sau dis-de-dimineață din cauza durerii scrotale puternice.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Stabilirea diagnosticului

Medicul urolog va efectua inițial o anamneză și un examen clinic, care presupune inspectarea testiculelor. Investigația medicală primară pentru diagnosticul torsiunii de testicul este ecografia scrotală. Aceasta se realizează prin deplasarea unui dispozitiv mic cu ultrasunete la nivelul scrotului, după aplicarea unui gel special, care facilitează captarea imaginilor. Medicul vizualizează în timp real structurile interne din testicul și fluxul de sânge în această regiune, care apar pe ecranul ecografului.

Această investigație imagistică permite și diagnosticul diferențial, deoarece durerea testiculară poate apărea și în contextul altor afecțiuni ale aparatului genital masculin, cum ar fi tumori testiculare, tumori ale epididimului, epididimită, hidrocel sau orhită.

Complicațiile torsiunii testiculare

În lipsa unui tratament rapid, torsiunea testiculară poate produce următoarele complicații:

  • Necroza (moartea celulară) și pierderea funcției testiculului – în această situație, testiculul trebuie îndepărtat chirurgical (amputație);
  • Infertilitate.

Torsiunea de testicul este o urgență urologică, tratamentul cât mai rapid fiind crucial pentru prevenirea amputației. Șansa de salvare a testiculului scade semnificativ dacă tratamentul este întârziat mai mult de 6 ore de la apariția simptomelor. Doar jumătate din pacienții tratați după 12 ore își păstrează testiculul afectat. În schimb, dintre cei care sunt tratați după 24 de ore, doar 10% se bucură de acest succes terapeutic. Prin urmare, consultația medicală de urgență este esențială.

Metode de tratament pentru torsiunea de testicul

Torsiunea testiculară trebuie tratată obligatoriu prin intervenție chirurgicală, efectuată sub anestezie generală. Procedura implică o incizie de mici dimensiuni în zona scrotului sau în zona inghinală. Medicul va repoziționa funiculul spermatic, pentru a restabili fluxul sangvin, apoi va fixa acest cordon de peretele intern al scrotului, prin suturare cu fire chirurgicale. Astfel, va fi prevenită apariția unei noi torsiuni testiculare.

După o săptămână de la operație, pacientul își poare relua activitățile obișnuite, cum ar fi la locul de muncă sau la școală. Activitățile sportive pot fi reluate, în general, după 3-4 săptămâni, însă durata perioadei de recuperare poate varia de la un pacient la altul. Pacienții care fac sport de performanță trebuie să discute cu medicul despre reluarea antrenamentelor, pentru a nu afecta recuperarea.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Diagnostic și tratament de urgență pentru torsiunea de testicul, la Spitalul Clinic SANADOR

Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din țară care dispune de un Compartiment de primiri urgențe, unde pacienții beneficiază de consultații, investigații medicale complete și tratamente eficiente la orice oră din zi și din noapte. Astfel, pacienții care se prezintă cu urgențe medicale sau chirurgicale, inclusiv cu torsiune de testicul, primesc rapid cele mai bune îngrijiri medicale, pentru prevenirea complicațiilor și pentru o recuperare cât mai ușoară.

De asemenea, Spitalul Clinic SANADOR are și un Serviciu de Ambulanță, cu flotă proprie și dispecerat care funcționează 24 de ore din 24 (telefon 021.9699). Astfel, pacienții aflați în stare gravă pot beneficia de îngrijire medicală prespitalicească avansată.

Compartimentul de primiri urgențe (CPU) SANADOR are o echipă formată din medici specializați în medicină de urgență și asistenți medicali cu experiență îndelungată în gestionarea cazurilor medicale grave, care necesită diagnostic și tratament prompt.

Intervențiile chirurgicale pentru tratarea rapidă și eficientă a torsiunii de testicul se realizează în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator modern, dotat cu echipamente de ultimă generație, conectat la o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă performantă.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR