Programează-te la SANADOR pentru investigații imagistice de înaltă calitate, efectuate cu ajutorul echipamentelor de ultimă generație!
Scanarea cu ajutorul computerului tomograf este adesea cea mai bună metodă pentru detectarea multor tipuri de tumori, deoarece imaginile generate permit medicului să confirme prezența unei tumori și să determine dimensiunea și localizarea acesteia. Vino la SANADOR pentru examinare CT rapidă, neinvazivă și precisă!
-
Vino la SANADOR pentru examinare CT rapidă, neinvazivă și precisă, cu ajutorul echipamentelor de ultimă generație!
Tomografia computerizată se efectuează dupa ce s-au epuizat alte metode de investigație, precum ecografie, radiografie etc. Computerul Tomograf este frecvent utilizat în vederea stabilirii diagnosticului, dar mai ales în urmărirea periodică a afecțiunilor oncologice (cancere) cu diverse localizări iar indicația pentru această investigație este dată de medicul specialist.
Examinarea imagistică CT este rapidă, nedureroasă, neinvazivă și precisă. În cazuri de urgență, poate dezvălui leziuni interne și sângerări, suficient de repede pentru a ajuta la conduita terapeutică de urgență în vederea salvării unei vieți
Principiul de funcționare al Tomografiei Computerizate
Termenul „tomografie computerizată”, sau CT, se referă la o procedură computerizată de imagistică cu raze X, în care un fascicul îngust de raze vizează zona de examinare a pacientului și se rotește rapid în jurul corpului acestuia, producând semnale care sunt procesate de computerul aparaturii. Imaginile generate sunt imagini transversale ale corpului. Acestea se numesc imagini tomografice și conțin informații mai detaliate decât radiografiile convenționale.
Pacientul este așezat pe o masă motorizată, care mută pacientul printr-o deschidere circulară în sistemul de imagistică CT. Pe măsură ce pacientul trece prin sistemul de imagistică CT, o sursă de raze X se rotește în jurul interiorului deschiderii circulare. O singură rotație durează aproximativ 1 secundă. Sursa de raze X produce un fascicul îngust, pentru iradierea unei secțiuni din corpul pacientului. Grosimea fasciculului poate fi de până la 1 milimetru sau de 10 milimetri. În examinările tipice există mai multe faze, fiecare alcătuită din 10 până la 50 de rotații ale tubului de raze X în jurul pacientului în coordonare cu masa care se deplasează prin deschiderea circulară. Pentru facilitarea vizualizării vaselor, examinarea CT se poate realiza cu ajutorul substanței de contrast.
Odată ce un număr de imagini succesive sunt colectate de computerul echipamentului CT, acestea pot fi prelucrate digital pentru a forma o imagine tridimensională a zonelor anatomice examinate, lucru care permite identificarea și localizarea mai ușoară a structurilor anatomice de bază, precum și a posibilelor tumori sau anomalii.
Tomografia computerizată (CT) este un test imagistic de diagnostic utilizat pentru a crea imagini detaliate ale organelor interne, oaselor, țesuturilor moi și vaselor de sânge. Imaginile secțiunii transversale generate în timpul unei scanări CT pot fi reformatate în mai multe planuri și pot genera chiar și imagini tridimensionale care pot fi vizualizate pe un monitor de computer, imprimate pe film sau transferate pe suport electronic.