Ce este tiroidita autoimună

Tiroidita autoimună sau tiroidita cronică Hashimoto este cel mai întâlnit tip de tiroidită (inflamația glandei tiroide) și cea mai frecventă cauză de hipotiroidism. Tiroidita cronică autoimună poate afecta ambele sexe, cu o incidență mult mai mare la femei și cu vârsta medie de debut 30–50 ani. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de endocrinologie asigurate de medici experimentați, de investigații performante și de tratamente moderne pentru afecțiunilor tiroidei.

Anumite studii epidemiologice au raportat o incidență de aproximativ 2-3%, mult mai mare în ariile cu deficit de iod (pana la 20%). Alte studii estimează că una din șase femei vor dezvolta anticorpi antitiroidieni pe parcursul vieții.

Watch on YouTube

Cauze și factori de risc pentru tiroidita Hashimoto

La fel ca în alte boli autoimune, nu există un singur factor declanșator pentru tiroida autoimună, ci mai mulți factori care favorizează apariția bolii. Printre aceștia se numără:

  • Sexul: femeile sunt mult mai frecvent afectate față de bărbați (raport 7:1);
  • Vârsta: boala poate apărea la orice vârstă, inclusiv la copii, dar apare cel mai frecvent la vârstă medie;
  • Factori genetici: riscul de apariție a bolii este mult mai mare la persoanele cu părinți sau frați cu boală autoimună tiroidiană sau cu alte boli autoimune;
  • Coexistența altor boli autoimune, precum poliartrita autoimună, lupus eritematos sistemic, diabet zaharat tip I, creste riscul apariției tiroiditei autoimune la același pacient;
  • Expunerea la radiații externe crește riscul apariției tiroiditei autoimune.

Semne și simptome provocate de tiroidita autoimună

În ce privește manifestările clinice, acestea se instalează lent, în relație directă cu gradul de hipotiroidism. La femeile tinere, de vârstă fertilă, a devenit o rutina testarea funcției tiroidiene și a nivelului de anticorpi antitiroidieni – anti-peroxidază tiroidiană (ATPO) și anti-tireoglobulină (ATG) în screeningul ce precedă sarcina.

Simpla prezență a anticorpilor, în condițiile unei funcții tiroidiene normale, nu determină simptome specifice. În cazul formelor cu creșterea volumului tiroidian, pot apărea simptome de jenă cervicală spontană sau la deglutiție sau tensiune cervicală.

Simptomatologia caracteristică este legată de gradul de distrugere a celulelor tiroidiene, se instalează treptat și este specifică hipotiroidismului: creșterea sensibilității la frig, dureri și tensiune musculară, piele uscată, dureri și rigiditate articulară, sângerări menstruale abundente și prelungite, anovulație, insuficiență ovariană prematură, tulburări de memorie și concentrare, depresie, constipație, creștere ponderală moderată prin retenție de lichide etc.

Complicații provocate de tiroidita Hashimoto

În lipsa tratamentului adecvat, tiroidita cronică Hashimoto poate duce la complicații severe,din cauzadeficitului de hormoni tiroidieni, care sunt esențiali pentrufuncționarea normală a organismului. Astfel, complicațiile pot include:

  • Gușă tiroidiană – creșterea în dimensiuni a glandei tiroide, care poate provoca dificultăți de înghițire și respirație.
  • Afecțiuni cardiovasculare – aritmii, colesterol mărit sau creșterea în dimensiuni a inimii.
  • Tulburări psihice, precum depresia – pot să apară în primele stadii de tiroidită cronică Hashimoto și se agravează pe măsură ce boala evoluează.
  • Disfuncții sexuale – scăderea libidoului, anovulație și menstruație neregulată în cazul femeilor, disfuncție erectilă și scăderea numărului de spermatozoizi, în cazul bărbaților cu glandă tiroidă autoimună.
  • Creșterea riscului de avort spontan sau de naștere prematură și nașterea unor copii cu dizabilități.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnosticul pentru tiroidită cronică autoimună

Diagnosticul de boală Hashimoto se bazează pe evidențierea unui titru crescut al anticorpilor tiroidieni, cu sau fără modificarea nivelului hormonilor tiroidieni și al TSH (hormonul de stimulare tiroidiană).

Ecografia tiroidiană vine în completarea tabloului clinic și de laborator, prin modificări ecografice difuze sau nodulare ale structurii tiroidiene secundare procesului inflamator.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratamentul pentru boala Hashimoto

Prezența anticorpilor nu impune, în absența simptomelor, tratament substitutiv cu hormoni tiroidieni. Acești pacienți sunt sfătuiți să monitorizeze anual funcția tiroidiană. Tratamentul se instituie atunci când apare disfuncția tiroidiană, adică insuficiența de sinteză a hormonilor tiroidieni, care, în primă fază, se traduce biochimic prin creșterea valorilor TSH. Noile recomandări internaționale nu impun tratament în această fază subclinică (cu niveluri normale ale hormonilor tiroidieni și cu TSH ușor sau moderat crescut). La adulți, tratamentul se inițiază când afecțiunea ajunge în faza clinică.

De la această nouă abordare fac excepție femeile de vârstă fertilă care doresc să rămână însărcinate. Acestea au indicație de tratament încă din forma subclinică și trebuie monitorizate foarte atent, în special în primul trimestru de sarcină, cunoscut fiind faptul că dezvoltarea normală a sistemului nervos embrionar este dependentă de hormonii tiroidieni materni.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Managementul pacienților cu tiroidită autoimună

Prognosticul pentru tiroidita cronică este foarte bun, cât timp pacientul este monitorizat funcțional. Tiroidita autoimună este, într-adevăr, o boală cronică, dar, în condițiile administrării tratamentului și ale unei monitorizări adecvate, tiroida Hashimoto nu afectează calitatea și durata vieții.

Există studii care au arătat că alimentația fără gluten ar putea reduce nivelul autoanticorpilor și ar crește durata fazei non-terapeutice. Studiile respective nu au însă putere statistică mare și nu sunt acceptate unanim.

Suplimentele cu seleniu au demonstrat că pot reduce nivelul de autoanticorpi la 40% din subiecți. Vitamina D este unanim recunoscută ca imunomodulatoare și, cum deficitul ei este întâlnit la peste 80% din români, este adecvată suplimentarea cu vitamină D a dietei. Oricum, o alimentație sănătoasă și echilibrată, un stil de viață activ, evitarea excesului de alcool și a fumatului sunt sfaturi generale care ameliorează majoritatea disfuncțiilor.

Tiroidita autoimună și sarcina

În cazul pacientelor însărcinate care au boală Hashimoto nediagnosticată sau netratată, există o serie de riscuri care nu trebuie neglijate. De aceea, este esențial ca viitoarea mămică să efectueze toate analizele indicate în sarcină, pentru a descoperi și trata tiroidita autoimună înainte de apariția unor complicații.

Riscurile includ:

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură acces la servicii medicale performante pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor tiroidei. Consultațiile de endocrinologie sunt urmate de analize de laborator și de investigațiile imagistice indicate de medic, pentru identificarea rapidă și corectă a unei afecțiuni. Tratamentul este stabilit personalizat, în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte, pentru obținerea celor mai bune rezultate.

La SANADOR, pacienții cu tiroidită autoimună beneficiază de monitorizarea pe termen lung a stării de sănătate, prin consultații și investigații periodice, pentru ajustarea tratamentului atunci când este necesar și prevenirea complicațiilor.

Informații oferite de Dr. Corina Neamțu, medic primar Endocrinologie cu competențe în ecografie generală, ecografie endocrină, sexologie, patologie osoasă endocrino-metabolică la SANADOR.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR