Ce este testiculul necoborât sau criptorhidia?
Testiculul necoborât, numit și criptorhidie, este caracterizat de absența unuia sau ambelor testicule în scrot la momentul nașterii. În două treimi dintre cazuri, afecțiunea este unilaterală – un singur testicul este incorect poziționat, adesea cel drept. Totuși, în 10% dintre situații, criptorhidia este bilaterală – ambele testicule lipsesc din scrot. Testiculul necoborât este cel mai frecvent defect congenital al aparatului genital masculin. Vino la SANADOR pentru investigații avansate și tratament modern!
Testiculul necoborât este mai întâlnit la nou-născuții prematuri, 30% dintre aceștia având unul sau ambele testicule necoborâte la naștere. În ceea ce privește bebelușii născuți la termen, doar 4-5% dintre ei prezintă criptorhidie, la nivel global.
În timpul sarcinii, testiculele fătului se dezvoltă în partea inferioară a cavității sale abdominale. În mod normal, acestea coboară în scrot în jurul vârstei gestaționale de 7 luni, deplasându-se prin canalul inghinal (un pasaj de la nivelul zonei inghinale). Scrotul este punga de piele localizată sub penis, care susține testiculele.
Criptorhidia este caracterizată de absența unuia sau ambelor testicule în scrot la momentul nașterii. În două treimi dintre cazuri, afecțiunea este unilaterală – un singur testicul este incorect poziționat, adesea cel drept. Totuși, în 10% dintre situații, criptorhidia este bilaterală – ambele testicule lipsesc din scrot.
În cele mai multe cazuri, testiculul coboară în mod natural în primele 3 luni de viață, fără a fi necesar un tratament. Astfel, incidența reală a criptorhidiei se reduce la 1%. Corecția chirurgicală trebuie luată în considerare dacă testiculul nu a coborât până la vârsta de 6 luni.
-
021 9699 Programează-te acum!