Cum se realizează testul tilt
Testul tilt se desfășoară în mai multe etape, în care se înregistrează continuu tensiunea arterială și pulsul. Protocoalele utilizate în timpul testului tilt sunt diferite, în funcție de problema medicală investigată.
Principiul care stă la baza testului tilt este aprecierea măsurii în care sistemul nervos reglează corect tensiunea arteriala și pulsul la stresul indus de schimbarea poziției corpului. Pentru ca testul să fie elocvent, este necesar să se înregistreze continuu, la fiecare bătaie de inima, atât tensiunea, cât și pulsul.
Până nu demult, măsurătoarea precisă se făcea cu senzori introduși într-o arteră, direct in sistemul circulator. Cu ajutorul echipamentelor de ultimă generație utilizate pentru testul tilt la SANADOR, este posibil să se realizeze această înregistrare continuă a tensiunii arteriale și a frecvenței inimii (a pulsului) cu aparatură modernă. Se utilizează senzori amplasați pe degetele mâinii, înregistrarea având aceeași precizie ca în cazul senzorilor introduși în corp, într-o arteră mare. În acest fel se pot calcula numeroși parametri care pot ajuta la diagnosticul precis.
În general, testul tilt cuprinde trei etape:
1. culcat la orizontală, poziție numită clinostatism,
2. ridicat pe masa de tilt aproape vertical, la aprox. 70 grade,
3. revenire la orizontală.
Testul se desfășoară în deplină liniște, pacientul este culcat pe masa de tilt (similară cu un pat medical de examinare, fiind dotată cu un motor electric pentru ridicarea la 90 grade, vertical, și coborârea la orizontală), supravegheat continuu, tensiunea arterială și pulsul sunt înregistrate permanent, iar pentru siguranță, pacientul este ancorat cu curele de masa de tilt.
În funcție de indicația medicală a testului tilt, se pot utiliza mai multe protocoale decise de medicul cu expertiză în sincopă și discutate în prealabil cu pacientul.
Durata testului este variabilă, în funcție de apariția simptomelor. În cazul sincopelor, durata maximă a testului este de 40 de minute. Pentru dizautonomii, testul tilt face parte dintr-o serie de alte teste care evaluează modificările tensiunii arteriale și ale pulsului la diferite manevre, durata maximă a acestora fiind de 1 oră și 20 minute.
În cazul în care pacientul are peste 40 de ani, este posibil ca testul să includă și masajul unei zone a gâtului, manevra numindu-se masajul sinusului carotidian.