Ce este testul Sudoscan

Testul Sudoscan este o examinare folosită pentru a evalua funcția glandelor sudoripare, putând evidenția astfel eventuale anomalii ale sistemului nervos vegetativ (autonom), care reglează diverse funcții ale corpului, precum tensiunea arterială, pulsul, digestia și transpirația. La SANADOR, pacienții beneficiază de testare Sudoscan realizată cu echipamente moderne performante, la recomandarea medicului.

Testarea Sudoscan permite descoperirea din timp a unor modificări la nivelul sistemului nervos periferic, înainte de apariția manifestărilor clinice. Starea sistemului nervos periferic vegetativ poate fi evaluată prin testarea funcționării organelor interne, iar cea mai simplă metodă de examinare este prin verificarea funcției glandelor sudoripare.

Testarea SUDOSCAN este disponibilă la SANADOR, la recomandarea medicului.

Indicațiile testării Sudoscan

În urma unei consultații de specialitate, medicul poate recomanda examinarea Sudoscan în cazul unor dizautonomii, adică tulburări ale sistemului nervos autonom. Investigația poate fi recomandată în numeraose situații, precum:

Testul Sudoscan poate fi recomandat și persoanelor cu sindrom post-COVID, după faza acută a infecției. Testarea poate fi indicată și atunci când există simptome de neuropatie periferică vegetativă, dar nu s-a depistat o altă problemă de sănătate care ar putea fi cauza acesteia.

Cum se realizează testarea cu aparat Sudoscan

Testul Sudoscan este realizat în ambulatoriu, în cabinetul medical. Pacientul pune palmele și tălpile goale pe cei patru electrozi ai aparatului. Dispozitivul emite un mic impuls electric pentru a stimula reacția glandelor sudoripare, care sunt mai numeroase la nivelul palmelor și tălpilor. Reacția generată de acest stimul electric este măsurată de aparat. Testarea este rapidă, durează doar câteva minute, este complet neinvazivă, iar rezultatele sunt gata în câteva secunde.

Pentru o testare Sudoscan corectă, trebuie îndeplinite anumite condiții:

  • pielea trebuie sa fie curată, spălată cu apă și săpun, fără creme sau geluri,
  • în cazul în care pielea este foarte groasă, ca urmare a unor boli (hiperkeratoza), testarea se poate face după un tratament de una-două săptămâni cu creme cu uree, la indicația medicului dermatolog.

Aparatul Sudoscan nu este validat pentru testarea copiilor. De asemenea, testarea nu se poate efectua în cazul absenței unui membru (palmă sau talpă), în cazul în care pielea de pe palme sau tălpi este foarte afectată de cicatrici (spre exemplu, de arsuri) sau dacă lipsesc mai multe degete.

În urma testării, medicul analizează rezultatele furnizate și stabilește dacă sunt necesare și alte investigații sau dacă pacientul trebuie să urmeze un anumit tratament.

Testare Sudoscan la Centrul de Sincopă SANADOR

La Centrul de Sincopă SANADOR, parte a Spitalului Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de consultații asigurate de medici foarte experimentați și de investigații performante, în funcție de recomandarea stabilită pentru fiecare în parte.

Atunci când este necesar, la SANADOR pacienții au acces la consulturi multidisciplinare, care implică o echipă formată din medici cu diferite specializări, precum neurologie, imunologie clinică și diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, în funcție de afecțiunile existente.

La SANADOR, rezultatele testului Sudoscan sunt interpretate de medici foarte experimentați.

La recomandarea medicului, pacienții pot efectua testarea Sudoscan în Laboratorul de Sincopă SANADOR. Rezultatele sunt interpretate de medici foarte bine pregătiți, care stabilesc următorii pași necesari pentru fiecare pacient în parte, indiferent dacă sunt necesare testări suplimentare sau dacă este indicată stabilirea unui plan terapeutic personalizat.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR