Ce este testul PSA?

Testul PSA este o analiză de sânge care măsoară nivelul de antigen specific prostatic, o proteină secretată de celulele prostatei, cu rol în fluidizarea lichidului spermatic după ejaculare. La SANADOR pacienții au acces la screening complet pentru afecțiunile prostatei. Probele pentru analiza PSA sunt prelucrate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu echipamente performante, ce asigură obținerea unor rezultate rapide și de încredere.

Prostata este o glandă ce aparține sistemului reproducător masculin, de forma și de mărimea unei nuci. Este situată imediat sub vezica urinară și anterior de rect, fiind accesibilă palpării în cadrul tușeului rectal. Această proteină este produsă atât de către celulele prostatice sănătoase, funcționale, cât și de către cele canceroase.

Este normal ca în sânge să existe un anumit nivel de antigen prostatic, cantitatea acestuia crescând în cazul unor afecțiuni ale prostatei. Totodată, valorile crescute ale acestei proteine nu semnifică obligatoriu prezența unui cancer de prostată, însă pot indica un risc crescut de dezvoltare a acestuia, întrucât celulele canceroase tind să producă PSA în cantități ridicate.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Când este indicat testul de antigen specific prostatic?

Cel mai frecvent, un test pentru antigenul specific prostatic (Ag specific prostatic) este indicat ca parte a screeningului cancerului de prostată. Acest screening este recomandat la toți bărbații cu vârsta de peste 50 de ani sau mai devreme, începând cu vârsta de 40 sau 45 de ani, în cazul celor cu risc crescut de dezvoltare a unui cancer de prostată. Decizia de screening a cancerului de prostată prin testare PSA trebuie luată individual, în urma analizării riscurilor și beneficiilor, în cadrul unei discuții cu medicul urolog.

În afară de utilizarea sa ca metodă de screening pentru cancer de prostată și descoperirea timpurie a unei afecțiuni maligne prostatice, testul PSA poate fi indicat și în următoarele situații:

  • Prezența unor simptome urinare joase, precum poliurie (micțiuni frecvente), disurie (micțiune dureroasă, dificilă), imperiozitate micțională (senzație urgentă de a urina) – aceste simptome pot traduce o afecțiune de prostată, precum adenom de prostată sau prostatită (inflamația prostatei de cauză infecțioasă sau non-infecțioasă);
  • Persoane care prezintă un risc crescut de dezvoltare a unui cancer de prostată, precum cele cu antecedente familiale de cancer de prostată (de exemplu, o rudă de gradul I – frate, tată – este cunoscut cu cancer de prostată), prezența unor gene asociate cu un risc crescut de dezvoltare de cancer prostatic (precum BRCA2), persoanele obeze sau din rasa africană;
  • Monitorizarea eficienței tratamentului utilizat pentru cancerul de prostată deja confirmat, cuantificând valoarea PSA după operația de prostată sau evaluarea unor valori PSA după radioterapie;
  • Elaborarea unui plan terapeutic pentru cancerul de prostată;
  • Evaluarea recurenței (reapariției) a cancerului de prostată la o perioadă de timp după încheierea tratamentului.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Beneficiile testării PSA

Cancerul de prostată este o cauză frecventă de deces prin cancer în rândul bărbaților. Testele de screening facilitează diagnosticul unei afecțiuni înainte ca aceasta să devină simptomatică și cresc șansele depistării unor cancere în stadii incipiente. Astfel, prin detecția precoce a cancerului prostatic prin metodele de screening (precum dozarea PSA), asociată cu testele de diagnostic definitiv, cresc șansele de vindecare cu ajutorul unui tratament instituit precoce.

De asemenea, un test PSA poate fi util în cazul pacienților deja diagnosticați și tratați pentru cancer prostatic, pentru a evalua eficiența tratamentului și pentru a evalua posibilitatea unei recurențe a cancerului.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cum este realizat testul pentru antigenul specific prostatic?

O analiză PSA implică recoltarea unei probe din sânge dintr-o venă periferică, cel mai adesea de la nivelul brațului. Această probă este trimisă mai departe în laborator pentru a fi analizată din punct de vedere al valorilor PSA. Valorile antigenului specific prostatic sunt raportate ca nanograme pe mililitru de sânge.

Înainte de a efectua analiza PSA, pacientului i se poate recomanda să evite o serie de acțiuni ce pot influența rezultatele testului, determinând valori fals pozitive (fals crescute). De exemplu, este indicat ca pacientul să evite ejacularea cu 24 de ore anterior efectuării testului și efectuarea unui efort fizic intens cu 24-48 de ore înaintea testului.

Analiza nivelurilor de PSA din sângele periferic este completată adesea de examenul digital prostatic, sau de tușeul rectal. Utilizarea acestei metode complementare crește șansele descoperirii unei afecțiuni prostatice în stadii incipiente, atunci când este mai ușor de tratat.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Rezultatele testării PSA

Este important de menționat faptul că nivelul PSA crescut nu confirmă prezența unei afecțiuni maligne a prostatei, testul fiind unul de screening și nu diagnostic. Valorile testului PSA trebuie întotdeauna corelate cu tabloul clinic și cu alte investigații imagistice, precum ecografia transrectală, tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică (RMN). Diagnosticul definitiv al cancerului de prostată poate fi obținut doar în urma analizei microscopice a țesutului prostatic recoltat prin biopsie de prostată și examen histopatologic.

În afara cazurilor de cancer de prostată, un PSA mărit poate fi datorat unor afecțiuni benigne ale glandei, precum:

  • hiperplazia benignă de prostată (adenomul de prostată) – această afecțiune determină creșterea numărului de celule ale glandei prostatice și, consecutiv, a volumului prostatei, sub influența hormonilor androgeni; astfel, un număr crescut de celule prostatice vor determina secreția unei cantități mai mari de PSA;
  • inflamații ale prostatei (prostatite) de cauze infecțioase sau non-infecțioase;
  • infecții ale tractului urinar.

De asemenea, anumite medicamente utilizate în tratamentul adenomului de prostată (precum inhibitorii enzimei prostatice 5-alfa-reductază) pot determina scăderea nivelurilor de PSA. De aceea, este important ca medicul să fie informat asupra tratamentelor pe care pacientul le urmează, pentru a crește șansele interpretării corecte a rezultatelor.

Valorile normale ale analizei PSA

Nu există un criteriu clar de definire a valorilor normale ale PSA în sânge, acestea fiind fluctuante în cazul aceluiași individ și influențate de factori precum vârsta, cantitatea de PSA crește odată cu înaintarea în vârstă, mărimea glandei sau anumite stări inflamatorii ale prostatei.

În trecut, valori normale ale PSA erau considerate ca fiind cele mai mici de 4.0 ng/mL. Cu toate acestea, există cazuri în care cancerul de prostată nu determină modificări ale valorilor PSA, acestea rămânând normale. Astfel, o analiză PSA cu valori normale nu poate exclude prezența unei afecțiuni maligne ale prostatei. De asemenea, există persoane cu valori crescute ale PSA între, 4 și 10 ng/mL, care nu sunt datorate unui cancer de prostată.

Pentru a diferenția între valorile crescute ale PSA datorate cancerului de prostată și hiperplaziei benigne de prostată și pentru a sensibiliza testul, se poate analiza raportul dintre nivelul sanguin de antigen specific prostatic liber (forma nelegată de proteinele plasmatice sau free PSA) și PSA total. O valoare scăzută a raportului traduce o valoare scăzută a nivelului de PSA liber, ceea ce crește probabilitatea existenței unui cancer de prostată. Testarea PSA liber se efectuează în cazurile în care nivelul de PSA total se află în intervalul 4-10 ng/mL.

Posibile cauze pentru un PSA mărit

În afara afecțiunilor cunoscute ale prostatei (adenom, carcinom sau prostatite), există multiple alte cauze pentru PSA mărit; nivelurile acestei proteine pot fi crescute în diferite situații, precum:

  • după instrumentare recentă sau efectuarea unor investigații la nivelul prostatei – de exemplu, după ecografia transrectală sau după o biopsie prostatică;
  • în urma montării unui cateter urinar (sondă urinară);
  • după contactul sexual, consecutiv ejaculării;
  • climatul cald;
  • după o călătorie mai lungă cu bicicleta.
  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Alte investigații indicate în cazul unui PSA crescut

În cazul unor valori ridicate ale PSA în sânge, medicul urolog poate recomanda repetarea analizei. Dacă valorile rămân în continuare crescute, specialistul nu recomandă tratament pentru scăderea PSA, ci continuarea demersului diagnostic prin efectuarea unor investigații suplimentare, precum ecografia transrectală sau imagistică prin rezonanță magnetică, precum IRM multiparametric de prostată.

Atunci când apar modificări ale prostatei la unul dintre aceste examene imagistice, suspecte pentru o afecțiune malignă a prostatei, mai departe poate fi recomandată efectuarea unei biopsii de prostată, adică recoltarea unui fragment de țesut prostatic, urmată de analiza celulelor la microscop. Aceasta reprezintă singura investigație care permite diagnosticul cert al unei afecțiuni maligne prostatice.

Testarea PSA la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de analize medicale esențiale pentru depistare precoce și monitorizarea afecțiunilor prostatei, prin măsurarea nivelului de PSA. Laboratoarele SANADOR, dotate cu echipamente de ultimă generație, asigură rezultate rapide și precise.

De asemenea, pacienții au acces la consultații de urologie realizate de medici experimentați și la toate investigațiile indicate de aceștia. În cazul unui nivel crescut de PSA, echipa medicală poate recomanda efectuarea de investigații suplimentare, cum ar fi RMN multiparametric de prostată și biopsie prostatică de fuziune ghidată cu ecograful BK3000, ultraperformant.

În acest fel, este stabilit diagnosticul corect al afecțiunilor prostatei, iar pacienții beneficiază de cel mai potrivit tratament, stabilit individualizat, pentru obținerea celor mai bune rezultate.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR