Ce este HPV
HPV (Human Papiloma Virus) este un virus extrem de contagios, infecția cu acesta fiind frecvent întâlnită în practica medicală. Din păcate, conform statisticilor, până la 80% dintre persoanele active sexual dobândesc acest virus, la un moment dat în decursul vieții.
De reținut este că aproximativ 60% dintre purtătorii virusului nu prezintă simptome.
Infecția cu HPV este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală. HPV este un virus care infectează pielea și mucoasele omului. HPV poate duce la displazie de col uterin și cancer de col uterin, condiloame genitale, tumori vulvare, cancer vulvar, cancer vaginal și cancer de anus la femei. La bărbați, poate duce la cancer de anus și cancer de penis. La ambele sexe poate duce la cancere la nivelul cavității bucale. De asemenea, infecția cu HPV poate duce la apariția de polipi cervicali.
Peste 200 de tipuri de HPV au fost identificate. Cei mai mulți oameni infectați cu HPV nu știu că sunt infectați. Până la 70% din femeile active sexual se infectează cu HPV. În proporție de 99,7% din cazuri, cancerul de col este cauzat de infecția persistentă cu tulpinile HPV cu risc oncogenic crescut. Cancerul de col uterin ocupă locul doi ca frecvență între afecțiunile maligne pe care le dezvoltă femeile cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani în întreaga lume, după cancerul de sân.
Statisticile sunt alarmante și arată că în România, 6 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin. Mai rău este că și peste jumătate (54%) dintre femeile care au noțiuni despre această maladie consideră că nu se vor îmbolnăvi.
Un test HPV poate releva tipuri de HPV cu risc cancerigen crescut, iar atunci se recomandă colposcopia și biopsia cervicală. Cancerul de col uterin este provocat, în general, de anumite tipuri de Virus Papiloma Uman (HPV). Diferite studii au detectat prezența acestui virus în peste 90% din cazurile de cancer de col uterin. Atenție, există vaccinuri care pot preveni infecția cu cele două tipuri principale de HPV care determină apariția cancerului de col uterin.
Testarea nu are niciun risc asupra sănătății pacientei. În cadrul tipurilor oncogene de HPV, tulpina 16 determină peste 50% din cazurile de cancer cervical, iar tulpina 18 este implicată în 10-20% din cazuri.
Există peste 100 de tulpini HPV, infecțiile produse fiind asimptomatice. Dintre acestea, 30-40 afectează zona genitală a femeilor și a bărbaţilor si se clasifică în două mari categorii: HPV cu risc oncogen scăzut şi cu risc ridicat
Cea mai folosită metodă de identificare a infecțiilor HPV este testarea HPV ADN**-ului viral. Această testare – ADN HPV semnalează numai prezența infectiei cu HPV (infectie care poate fi tranzitorie fără risc de progresie către cancerul de col uterin).
Cu alte cuvinte, până acum analizele specifice arătau dacă infecția cu HPV este prezentă în organism la momentul testării. Testarea mARN E6/E7 HPV arată dacă HPV-ul este integrat în genomul uman, deci infecția este persistentă. Acest lucru ar însemna că infecția poate progresa spre malignizare.
Numai infecția de lungă durată persistentă cu HPV cu risc ridicat oncogenic duce la cancer de col uterin, deoarece ADN-ul circular HPV se integrează în genomul gazdei. Un rol esențial în această transformare îl au proteinele E6/E7, care sunt produse de tulpinile HPV cu risc crescut și dețin un rol esențial în geneza cancerului, fiind exprimate atât în leziunile pre-canceroase de col uterin, cât și în cele invazive.
Cea mai nouă metodă de testare a stadiului infecției HPV se bazează pe identificarea ARN-ului pentru proteinele E6/E7. Pentru testare se recoltează celule de la nivelul colului și se lucrează în mediu lichid, similar testării Babeș Papanicolau în mediul lichid.