Terapiile țintite în oncologie

Ce sunt terapiile țintite pentru tratamentul cancerului

Terapiile țintite sunt un tip de tratament pentru cancer care atacă numai celulele maligne, fără a le afecta pe cele sănătoase. Această formă de terapie vizează modificările genetice sau mutațiile care transformă celulele sănătoase în celule neoplazice, iar medicii utilizează teste genetice pentru cancer, pentru identificarea acestor modificări, și teste imunohistochimice. Terapia țintită poate fi utilizată în asociere cu alte forme de terapie oncologică.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Celulele maligne prezintă alterări în structura lor genetică, prin care se diferențiază de celulele sănătoase, favorizând o creștere și o divizare foarte rapidă. Medicamentele țintite au capacitatea de a interfera sau de a opri semnalele care stimulează dezvoltarea acestor celule sau pot transmite un semnal celulelor anormale, astfel încât acestea să se distrugă singure.

Watch on YouTube

Cum funcționează tratamentul țintit în cancer?

Tratamentul țintit în cancer are ca scop identificarea anumitor zone sau substanțe din interiorul celulelor canceroase, pe care apoi să le atace direct sau să blocheze semnalele transmise în interiorul celulei neoplazice, care îi indică să crească. Unele substanțe din celulele maligne includ prezența excesivă a unei anumite proteine, existența unei proteine specifice pe celulele canceroase absente la nivelul celulelor normale, o proteină mutată într-un mod particular pe celulele canceroase și modificări genetice care sunt absente în celulele normale.

Acțiunea medicamentelor țintite poate consta în blocarea sau în întreruperea semnalelor chimice care stimulează creșterea și divizarea celulelor canceroase, modificarea proteinelor în interiorul acestor celule pentru a le determina moartea, oprirea formării de noi vase de sânge care hrănesc celulele canceroase, stimularea sistemului imunitar pentru a elimina celulele maligne sau transportul de toxine către celulele anormale, în scopul distrugerii acestora, fără a afecta celulele sănătoase.

Tipuri de terapii țintite în cancer

Tipurile de terapii țintite în cancer sunt reprezentate de inhibitorii de angiogeneză, inhibitorii de protează, inhibitorii de transmitere a semnalului și de anticorpii monoclonali.

Inhibitorii de angiogeneză acționează pentru a suprima formarea vaselor de sânge în jurul celulelor canceroase, întrucât acestea, asemenea tuturor organelor și țesuturilor, depind de aprovizionarea cu oxigen și cu substanțe nutritive pentru a supraviețui. Prin urmare, acești inhibitori împiedică aportul de nutrienți și oxigen către celulele neoplazice, afectându-le capacitatea de a supraviețui și de a se multiplica.

Inhibitorii de protează blochează activitatea enzimelor din celulele canceroase, perturbând procesul lor normal de descompunere a proteinelor și contribuind la distrugerea acestor celule maligne.

Inhibitorii de transmitere a semnalului interferează cu sistemul de comunicare al celulelor anomale, afectând modul în care acestea își transmit mesajele pentru a crește și a supraviețui.

Anumiți anticorpi monoclonali sunt considerați terapie biologică țintită deoarece au ca scop găsirea, atașarea și atacarea unei ținte specifice pe o celulă canceroasă. În schimb, alți anticorpi monoclonali acționează ca imunoterapie, stimulând sistemul imunitar să reacționeze mai eficient și să permită organismului să identifice și să atace celulele canceroase fără o țintă specifică.

  • Pentru investigații și tratamente moderne, alege SANADOR!

Indicațiile terapiilor țintite în oncologie

Terapia țintită este indicată în oncologie atunci când tumora prezintă anumite ținte moleculare specifice, cum ar fi mutații genetice sau alterări atipice ale proteinelor, care pot fi atacate selectiv de medicamente special concepute. Aceasta devine o opțiune de tratament relevantă mai ales în cazurile în care alte terapii, precum chimioterapia sau radioterapia, nu au obținut rezultate favorabile sau când pacientul dezvoltă rezistență la aceste metode.

Recomandarea terapiei țintite este influențată și de tipul specific de cancer, de exemplu, în cazul unor afecțiuni precum leucemia mieloidă cronică sau cancerul de sân HER2-pozitiv, unde au fost dezvoltate terapii țintite adaptate caracteristicilor moleculare distincte ale fiecărui tip de cancer. Această formă de tratament devine relevantă mai ales în etapele avansate ale bolii, când tumora s-a răspândit formând metastaze sau nu poate fi îndepărtată chirurgical. De asemenea, eligibilitatea pentru terapia țintită ține cont de starea generală de sănătate a pacientului și de capacitatea acestuia de a tolera această modalitate specifică de tratament.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tipuri de cancer pentru care există terapii țintite

Tipurile variate de cancer pentru care s-au dezvoltat terapii țintite includ leucemia, mielomul multiplu și limfomul în cazul cancerelor sanguine. Cancere cerebrale precum glioblastomul și neuroblastomul beneficiază de terapii cu anticorpi monoclonali care acționează ca imunoterapie. Pentru cancerele osoase și ale țesutului moale, se dezvoltă terapii adaptate pentru sarcoame specifice. Cancerele de sân, precum cele cu mutația genei BRCA, HER2-pozitive sau triplu-negativ, beneficiază de tratamente țintite.

Cancerele digestive precum cancerul colorectal, cancerul esofagian, cancerul de pancreas, cancerul gastric și cancerul hepatic sunt supuse terapiilor țintite, care se adaptează particularităților genetice ale fiecărui tip. Cancerele de cap și gât, cancerul pulmonar, cancerele sistemului reproducător, cancerul de piele, cancerul tiroidian și cancerele tractului urinar sunt, de asemenea, vizate de aceste terapii, contribuind semnificativ la tratarea specifică și eficientă a fiecărui tip de cancer.

Avantajele terapiei țintite în cancer

Principalul avantaj al terapiei țintite este abilitatea sa de a elimina celulele maligne fără a le afecta pe cele sănătoase și de a opri dezvoltarea celulelor neoplazice.

În plus, terapia țintită oferă un tratament personalizat în cancer. Acest lucru înseamnă crearea de terapii care vizează specific modificările celulelor sănătoase ale fiecărui pacient. Chiar și în cazul aceluiași tip de cancer, terapiile țintite pot să se adapteze la variații individuale, asigurând o potrivire mai precisă cu nevoile particulare ale fiecărui pacient. În procesul de identificare a țintelor specifice, unele tipuri de tumori sunt teste după o biopsie clasică, biopsie lichidă sau o intervenție de chirurgie oncologică, prin examen histopatologic și imunohistochimic, furnizând informații esențiale pentru găsirea celor mai eficiente tratamente.

O altă caracteristică a terapiei țintite constă în clasificarea medicamentelor în două categorii: medicamente cu molecule mici și medicamente cu molecule mari. Moleculele suficient de mici pentru a intra în celula cancerigenă, acționează prin blocarea anumitor substanțe din interiorul celulei. Pe de altă parte, moleculele mari nu pătrund în celulă, ci acționează la suprafața acesteia, slăbind sau distrugând proteinele sau enzimele de la nivelul membranei celulare. Terapia moleculară în cancer permite o abordare personalizată și specifică la nivel molecular, îmbunătățind astfel eficacitatea tratamentului.

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

Cum este administrată terapia țintită?

Terapia țintită poate fi administrată fie sub formă de pastile, fie prin injectare sub piele sau intravenos. Frecvența administrării tratamentului poate varia, cu opțiuni zilnice, săptămânale, de mai multe ori pe săptămână, lunar sau mai rar.

Terapia țintită poate fi combinată cu chimioterapia sau radioterapia. Există perioade în care poate fi indicată o pauză de la tratament. Pe toată durata tratamentului, medicul oncolog monitorizează constant starea pacientului, prin analize de sânge, radiografii, tomografii computerizate și alte teste necesare pentru a evalua eficacitatea terapiei țintite.

Riscuri și contraindicații

Cele mai frecvente efecte secundare ale terapiilor țintite includ diareea și afectarea ficatului – poate să apară hepatita și creșterea enzimelor hepatice. De asemenea, pot apărea probleme dermatologice, cum ar fi erupții cutanate asemănătoare acneei, uscarea pielii, alterarea aspectului unghiilor și pierderea pigmenților din păr. Alte efecte secundare pot include tulburări de coagulare a sângelui, vindecarea mai dificilă a rănilor, hipertensiune arterială și, în cazuri rare, perforații gastrointestinale.

Anumite efecte secundare ale terapiilor țintite sunt asociate cu rezultate mai bune pentru pacienți. De exemplu, pacienții care dezvoltă erupții cutanate asemănătoare acneei în timpul tratamentului cu inhibitori de transmitere a semnalului, precum Erlotinib sau Gefitinib, care acționează asupra receptorului de creștere epidermică, reacționează mai bine la aceste medicamente în comparație cu cei care nu prezintă astfel de erupții. Similar, pacienții cu hipertensiune arterială în timpul tratamentului cu inhibitorul de angiogeneză, Bevacizumab, au prezentat, în general, rezultate îmbunătățite.

Contraindicațiile terapiei țintite în cancer pot varia în funcție de tipul specific de terapie și de caracteristicile individuale ale pacientului. În general, pot exista contraindicații legate de alergii sau reacții adverse severe, precum și de probleme de sănătate preexistente, cum ar fi afecțiuni cardiace sau hepatice severe, care pot contraindica anumite tipuri de terapie țintită.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Terapie țintită la Centrul Oncologic SANADOR

Centrul Oncologic SANADOR asigură servicii medicale complete pentru tratamentul cancerului, printr-o management integrat, multimodal și personalizat pentru fiecare pacient. Astfel, în funcție de indicația stabilită de medicul oncolog, pacienții beneficiază de terapie țintită sau de metode de tratament oncologic, precum chimioterapie, imunoterapie, hormonoterapie sau radioterapie. Intervențiile de chirurgie oncologică, atunci când sunt indicate, se desfășoară în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai performante blocuri operatorii din țară.

Indiferent de metoda de tratament recomandată, la Centrul Oncologic SANADOR pacienții se bucură de experiența unei echipe medicale foarte bine pregătite și experimentate și de acces la echipamente avansate, de ultimă generație, pentru efectuarea procedurilor terapeutice. În acest fel, pot fi obținute rezultate bune pe termen lung, cu mai puține efecte adverse, iar pacientul beneficiază în continuare de o bună calitate a vieții.

Pentru identificarea mutațiilor genetice care au determinat apariția cancerului și stabilirea celei mai potrivite terapii țintite, Laboratorul de Genetică SANADOR dispunde de echipamente ultraperformante, care asigură un diagnostic rapid și precis, prin panel BRCA somatic.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR