Terapia de substituție hormonală

Ce este terapia de substituție hormonală?

Terapia de substituție hormonală este un tratament folosit pentru ameliorarea simptomelor asociate cu menopauza, prin înlocuirea hormonilor pe care organismul femeii nu-i mai poate produce în cantitate suficientă. La SANADOR, pacientele au acces la consultații de ginecologie și de endocrinologie și la investigații medicale complete, pentru stabilirea celui mai potrivit tratament.

Watch on YouTube

În perioada menopauzei, are loc o schimbare hormonală, cu scăderea producției de estrogen, ceea ce poate duce la apariția unor semne și simptome precum bufeuri, transpirații excesive în timpul nopții, lipsa de lubrifiere vaginală și durere în timpul contactului sexual, schimbări emoționale, depresie, iritabilitate, tulburări de somn și incontinență urinară.

Tratamentul de substituție hormonală poate contribui, de asemenea, la prevenirea pierderii de densitate osoasă, o problemă frecvent întâlnită în rândul femeilor cu deficit de estrogen, care duce la afecțiuni precum osteoporoza și osteopenia.

Tipuri de tratament hormonal de substituție

Există două tipuri de terapie hormonală de substituție și anume substituția hormonală cu estrogen și substituția hormonală combinată (cu estrogen și progesteron). Terapia cu estrogen constă în administrarea exclusivă a acestui hormon pentru tratarea simptomelor menopauzei. Este disponibilă în forme precum pastile, plasturi, geluri, inele vaginale, creme sau tablete vaginale și spray-uri. Pentru femeile care au suferit o histerectomie, medicul ginecolog sau endocrinolog recomandă în general terapia doar cu estrogen, pentru a minimiza riscurile pe termen lung asociate cu terapia hormonală substitutivă care include și progesteron.

Terapia combinată se utilizează la femeile care încă au uter, deoarece progesteronul reduce riscul de cancer endometrial asociat cu utilizarea doar a estrogenului. Această combinație ajută la menținerea sănătății mucoasei uterine și previne creșterea excesivă a celulelor care ar putea duce la cancer. Terapia combinată este disponibilă sub formă de pastile, plasturi sau dispozitiv intrauterin și este recomandată în funcție de nevoile individuale și de istoricul medical al pacientei.

Când este indicat tratamentul de substituție hormonală?

Tratamentul de substituție hormonală este recomandat femeilor care au semne și simptome de menopauză, fie înainte (insuficiență ovariană primară) sau după încetarea ciclului menstrual. Terapia poate ajuta la ameliorarea bufeurilor, transpirațiilor nocturne, schimbărilor de dispoziție și altor efecte negative ale scăderii hormonale, oferind în același timp beneficii în prevenirea osteoporozei. Decizia de a începe terapia de substituție hormonală poate fi luată în orice moment, în funcție de severitatea simptomelor și de preferințele personale, fără a aștepta până când simptomele devin severe sau ciclul menstrual se oprește complet.

Femeile cu menopauză prematură (sub 40 de ani) sau cu menopauză timpurie (sub 45 de ani) ar trebui să ia în considerare tratamentul hormonal la menopauză pentru a compensa scăderea nivelului de estrogen și a reduce riscul de osteoporoză. De obicei, medicul recomandă continuarea terapiei până cel puțin la vârsta de 51 de ani.

Avantajele terapiei hormonale de substituție

Terapia de substituție hormonală în menopauză are multe avantaje. Principalul său avantaj este că ajută la ameliorarea simptomelor specifice, cum ar fi bufeurile și transpirațiile nocturne, iar aceste simptome pot să se îmbunătățească în câteva zile sau săptămâni de la începerea tratamentului.

Osteoporoza, care este frecventă după menopauză din cauza scăderii nivelului de estrogen, poate fi prevenită eficient cu ajutorul terapiei, care menține densitatea osoasă prin asigurarea unui nivel adecvat de estrogen. Aceasta este importantă mai ales pentru femeile care ajung la menopauză prematur, înainte de 45 de ani.

În plus, acest tratament poate contribui la menținerea și îmbunătățirea forței musculare pe măsură ce femeile îmbătrânesc și trec prin menopauză. Alte beneficii ale tratamentului hormonal la menopauză includ îmbunătățirea stării de spirit și a sentimentului general de fericire pentru unele persoane, îmbunătățirea calității somnului și, în cazul terapiei combinate, reducerea riscului de cancer de colon și de diabet zaharat.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

În ce constă terapia de substituție hormonală?

Când menopauza se apropie și ovarele nu mai produc estrogen și progesteron, terapia de substituție hormonală înlocuiește acești hormoni. Terapia de substituție hormonală începe, în general, cu doza minimă necesară pentru a reduce simptomele. Persoanele care pierd estrogen înainte de vârsta de 40 de ani primesc de obicei doze mai mari, pentru a suplini producția normală a ovarelor pentru acea vârstă.

Tratamentul cu estrogen pentru menopauză se administrează zilnic. Modul de administrare depinde de produsul ales împreună cu medicul.

Terapia combinată (estrogen și progesteron) poate fi administrată în două moduri: continuă și ciclică. În terapia continuă, estrogenul și progesteronul sunt luate zilnic în forma care funcționează cel mai bine pentru respectiva persoană. În terapia ciclică, estrogenul este luat zilnic, iar progesteronul este adăugat timp de 12 până la 15 zile în fiecare lună. De obicei, progesteronul se administrează sub formă de pastilă.

Terapia de substituție hormonală poate fi administrată sistemic - hormonii sunt absorbiți în fluxul sanguin și distribuiți în tot organismul pentru a ajunge la organe și țesuturi - sau local, prin care un produs specific este aplicat într-o anumită zonă, cum ar fi în vagin, pentru a trata direct simptomele cum ar fi uscăciunea vaginală.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Riscuri și contraindicații ale tratamentului de substituție hormonală

Riscurile asociate terapiei de substituție hormonală includ creșterea riscului de cancer uterin, în special în cazul femeilor care nu iau progesteron împreună cu estrogen. De asemenea, începerea tratamentului la 10 ani după debutul menopauzei poate mări riscul de boli cardiace. Riscul de tromboză și accident vascular cerebral este, de asemenea, crescut. În plus, terapia poate contribui la creșterea riscului de boli biliare și în anumite situații, poate riscul de cancer de sân pe termen lung.

Terapia de substituție hormonală este contraindicată persoanelor care au avut sau au cancer la sân, cancer ovarian sau uterin, pentru femeile cu hemoragii vaginale neobișnuite și pentru cele cu istoric de trombi sau cu un risc crescut de a îi dezvolta. De asemenea, nu este recomandată pentru persoanele cu antecedente de accident vascular cerebral, infarct miocardic sau cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Alte afecțiuni care contraindică tratamentul includ bolile biliare sau bolile hepatice.

De asemenea, crește riscul de hiperpigmentare a pielii, spre exemplu de melasmă.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Terapie de substituție hormonală la SANADOR

Decizia de a urma un tratament de substituție hormonală trebuie să fie luată de pacientă, împreună cu medicul ginecolog sau endocrinolog, în urma unei evaluări medicale complete. Tipul potrivit de terapie  este stabilit în funcție de rezultatele analizelor de laborator și ale investigațiilor imagistice, de severitatea simptomatologiei și de eventuale afecțiuni asociate sau de factorii de risc existenți.

La SANADOR pacientele au acces la consultații oferite de medici dedicați și experimentați și la toate analizele de laborator și examinările indicate de specialist. Terapia de substituție hormonală este stabilită individualizat pentru fiecare pacientă în parte, pentru ameliorarea simptomatologiei și prevenirea complicațiilor, cu îmbunătățirea semnificativă a calității vieții.

De asemenea, la SANADOR pacientele care urmează terapie de substituție hormonală sunt monitorizare periodic, prin consultații și investigații avansate, cum este analiza DEXA, care măsoară densitatea minerală osoasă și permite stabilirea diagnosticului de osteoporoză.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR