O tensiune arteriala cu valori mai scazute nu prezinta de regula probleme. Majoritatea persoanelor care trec printr-un episod de scadere a tensiunii arteriale pot experimenta stari de ameteala, lesin etc. In cazurile extreme, tensiunea arteriala foarte scazuta poate conduce la deces.

Daca luam in calcul valorile normale ale tensiunii arteriale, putem considera hipotensiune orice valoare sub 90 mm Hg (in cazul tensiunii sistolice) si sub 60 mm Hg (in cazul celei diastolice). Exista si persoane care au tensiune arteriala scazuta, insa fara prezenta simptomelor.

Tensiune mica - Simptome

Nu atat valoarea scazuta, cat scaderea brusca a valorii poate provoca o multitudine de simptome tensiune mica, cum ar fi:

  • Ameteala
  • Vertij
  • Lesin
  • Greata
  • Oboseala
  • Incetosarea vederii
  • Dificultati de concentrare

Chiar daca ameteala ocazionala nu este un motiv de ingrijorare, daca aceste simptome isi maresc frecventa sau intensitatea, este foarte important sa mergi la un doctor, doarece pot fi manifestarea unei afectiuni mai severe. De asemenea, este important sa ceri sprjin medical de urgenta in cazul aparitiei urmatoareor simptome de tensiune mica:

  • Respiratie rapida, superficiala, uneori intrerupta
  • Confuzie la persoanele in etate
  • Puls slab sau accelerat
  • Piele rece, umeda, cu o paloare crescuta

Tensiune mica - Cauze

Hipotensiunea poate avea mai multe cauze, de la o simpla deshidratare pana la afectiuni severe (precum anorexia) sau complicatii in urma interventiilor chirurgicale. Iata care sunt cele mai comune cauze pentru tensiunea mica:

Deshidratare

Aceasta afectiune poate varia foarte mult in intensitate, de la deshidratarea provocata de exercitii fizice, afecțiuni severe, precum holera, pana la cea data de diuretice, febra (transpiratii), varsaturi sau diaree. Chiar si cazurile de deshidratare usoara si moderata (pierderea a pana la 2% din greutatea corporala) pot conduce la simptome precum slabiciune si oboseala.

Medicamente

O tensiune mica poate fi si rezultatul actiunii medicamentelor precum: diuretice, betablocante, antidepresive, medicamente pentru disfunctia erectila sau alte medicamente pentru tratamentul HIPERtensiunii. Unele din medicamentele de mai sus pot conduce la scaderea tensiunii prin asocierea cu narcotice, nitroglicerina, alcool sau alte medicamente.

Repaus prelungit

Denumita si hipotensiune ortostatica sau posturala, aceasta se caracterizeaza prin scaderea tensiunii sistolice cu peste 20 mm Hg si a celei diastolice cu peste 10 mm Hg, inregistrate dupa trei minute de la ridicarea din pozitia culcat in picioare. Manifestatiile cuprind ameteala, vertij, uneori si lesin. De cele mai multe ori, aceasta hipotensiune dureaza putin si nu este un motiv de ingrijorare, insa, daca se intampla frecvent, mergi la un consult medical.

Hipotensiune mediata neuronal

Aceasta apare atunci cand comunicarea de la inima la creier este interpretata gresit, iar creierul percepe o tensiune arteriala crescuta dupa ce o persoana a stat prea mult in picioare. Astfel, tensiunea este scazuta prin procesele naturale de reglare ale organismului, rezultand in hipotensiune. Apare mai frecvent la persoanele tinere.

Sarcina

Scaderile cu 5-15 mm Hg in primele 24 de saptamani de sarcina sunt vazute ca obisnuite, tensiunea revenind la normal dupa nastere. In unele cazuri, insa, tensiunea poate scadea mai mult, sugerand complicatii la inceputul sarcinii sau disgravidie emetizantă.

Pierderea sangelui

Pierderea masiva de sange, survenita in urma unui accident sau a unei hemoragii interne severe,  conduce la scaderea tensiunii arteriale.

Afectiuni de natura cardiaca

Exista cazuri in care inima nu mai are capacitatea de a pompa suficient sange, conducand la hipotensiune. Acestea sunt bradicardia (scaderea pulsului inimii sub 60 de batai pe minut), afectiuni ale valvelor cardiace, infarctul de miocard sau insuficienta cardiaca.

Alergii severe

In cazul reactiilor alergice severe, persoana respectiva poate intra in soc anafilactic. Acesta poate fi cauzat de o gama intreaga de alergeni, precum penicilina, alergie la muscatura unei insecte, consumul de alune sau anumite nuci etc. In cazul unui soc anafilactic tensiunea scade brusc, iar gatul se umfla, blocand caile respiratorii si conducand la deces.

Afectiuni de natura endocrina

Hipotensiunea este un simptom care apare frecvent in cazul urmatoarelor afectiuni de natura endocrina:

  • Hipotiroidism
  • Boala Addison (insuficienta suprarenala)
  • Hipoglicemie
  • Diabet, in unele cazuri

Septicemie

Septicemia este o infectie a sangelui, care apare atunci cand bacteriile parasesc locul initial al infectiei si patrund in fluxul sangvin. Toxinele produse afecteaza vasele de sange, conducand la scaderea tensiunii, la stare de șoc si chiar la deces.

Deficit de nutrienti

Deficitul de acid folic sau vitamina B12 poate provoca anemie, ce conduce la hipotensiune arteriala.

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR