Ce este teniaza

Teniaza este o infecție intestinală cu diferite specii de tenii (cestode sau viermi lați care cresc mult în lungime), precum Taenia solium (tenia porcului) și Taenia saginata (tenia de vită). La SANADOR, pacienții cu boli infecțioase beneficiază de consultații de specialitate și de un diagnostic precis, prin analize de laborator și investigații medicale performante.

Deși are o distribuție globală, teniaza este mai des întâlnită în țările în curs de dezvoltare și la copii, fiind considerată o zoonoză care poate fi prevenită prin respectarea câtorva reguli simple.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru infecția cu tenie

Principalul mod de transmitere al larvelor de tenii constă în consumul de carne de porc sau vită care conține ouă de tenii și care nu este preparată corespunzător. Alte moduri mai rare de contaminare includ consumul de apă contaminată și igiena deficitară (transmitere fecal-orală).

Infecția cu Taenia solium este cea mai frecventă formă de teniază, iar parazitul odată ingerat se prinde de mucoasa intestinală prin intermediul extremității anterioare (scolex) hrănindu-se cu nutrienții ingerați de gazdă. Acesta poate rămâne în intestinul subțire (cel mai frecvent, în porțiunea superioară a jejunului) o periodă lungă deoarece nu determină simptome supărătoare, timp în care produce ouă microscopice care sunt eliminate prin fecale.

Infecția cu tenie este mai frecventă la copiii mici, în special la cei din colectivități, deoarece aceștia au tendința să ducă la gură diverse obiecte care pot intra în contact cu pământ ori nisip contaminat. Alte categorii de populații la risc includ persoanele care cresc animale, lucrătorii din abatoare și cei cu imunitate scăzută, precum persoanele cu infecție cu HIV,  cei care au beneficiat de un transplant sau cei care urmează un tratament prin chimioterapie.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome de teniază

Tenia la om este de multe ori asimptomatică, dar uneori pot fi eliminate segmente de viermi în fecale, denumite proglote, care sunt vizibile cu ochiul liber (o singură proglotă poate conține între 50 000 și 100 000 de ouă). În general, deși este mai rară, infecția cu Taenia saginata determină mai frecvent simptome precum:

Odată pătrunse în organism, ouăle de tenie cresc până la maturitate în aproximativ 2 luni, iar prezența viermelui adult poate rămâne nediagnosticată timp de mai mulți ani. La copii, infecția poate determina reacții alergice de tipul urticariei alergice recurente sau indigestie cronică, iar lipsa instituirii tratamentului duce adesea la dezvoltarea cisticercozei (mai frecventă în infecția cu Taenia solium).

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Complicațiile provocate de teniază

Principalele complicații provocate de tenie includ:

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Diagnosticul infecției cu tenie

Anamneza și examinarea clinică nu sunt întotdeauna sugestive pentru teniază, motiv pentru care este recomandat efectuarea regulată de analize de sânge care uneori indică eozinofilie (creșterea numărului de eozinofile) și anemie.

Principala analiză pentru tenie este examenul coproparazitologic, care include examinarea microscopică a 3 probe de materii fecale colectate în zile diferite. Deși este folosit foarte des, mai ales pentru a depista tenia la copii (inclusiv ca metodă de screening la intrarea în colectivitate), examenul coproparazitologic este pozitiv abia după 2-3 luni de la infecție, timpul necesar în care viermele se dezvoltă în intestin și produce ouă.

Alte metode mai sensibile de diagnosticare a infecției cu tenie includ:

  • amprenta anală folosind celofan adeziv;
  • dozarea anticorpilor anti-Taenia;
  • teste moleculare precum PCR din materii fecale.

În caz de complicații, medicul parazitolog sau specialistul în medicină internă poate recomanda radiografie abdominală pe gol (în obstrucție intestinală), ecografie abdominală (în apendicită sau colangită/colecistită) sau alte investigații imagistice de tipul tomografiei computerizate ori rezonanței magnetice (RMN).

Tratamentul pentru teniază

Tratamentul pentru teniază include în toate cazurile administrarea orală de medicamente antiparazitare denumite antihelmintice, în diferite scheme de tratament (doză unică sau mai multe doze), doar la recomandarea medicului internist. În general, tratamentul trebuie urmat de toți membrii familiei, alături de măsuri generale de evitare a reinfecției, precum:

  • spălarea lenjeriilor de pat, a pijamalelor și mai ales a lenjeriei intime la temperaturi ridicate, precum și călcarea lor de preferat folosind fier de călcat cu aburi;
  • spălarea cu apă și săpun a mâinilor;
  • dezinfecția suprafețelor și igiena riguroasă în locuință.

În majoritatea cazurilor, este recomandat și tratament adjuvant cu antispatice, antiemetice sau antihistaminice ori corticosteroizi în caz de reacții alergice. Intervențiile chirurgicale sunt indicate în caz de obstrucție intestinală, apendicită sau colangită/colecistită.

Prevenirea infecției cu tenie

Infecția cu tenie poate fi prevenită cu ușurință prin prepararea corespunzătoare a cărnii de porc sau de vită la temperaturi înalte, prin spălarea ustensilelor cu care s-a manipulat carnea și evitarea consumului de carne în sânge sau crudă de tipul biftec tartar. De asemenea, este recomandată aprovizionarea cu alimente din surse sigure care includ verificarea prin control sanitar veterinar a cărnii de porc sau vită.

Alte metode de profilaxie includ:

  • consumul de apă potabilă, eventual îmbuteliată, mai ales în anumite țări în care teniaza este endemică;
  • evitarea mâncării stradale sau a alimentelor neverificate;
  • educarea copiilor să își spele mâinile după folosirea toaletei și înainte de fiecare masă.
  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură servicii complete de diagnostic și tratament pentru pacienții cu infecții parazitare. În funcție de indicație, pacienții au acces la consulturi multidisciplinare, cu implicarea unor medici specialiști în medicină internă, boli infecțioase și gastroenterologie.

Diagnosticul este stabilit în urma unor investigațiilor amănunțite, incluzând analize de laborator specifice, efectuate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu echipamente moderne.

Pentru cazurile care necesită investigații suplimentare, SANADOR asigură acces la echipamente imagistice performante, precum CT 128 slice și RMN 3 Tesla. Tratamentul este personalizat în funcție de severitatea simptomelor, iar dacă este necesară o intervenție chirurgicală, operația este realizată într-un bloc operator bine dotat, cu suportul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I de la Spitalul Clinic SANADOR.​​​​​​​​​​​​​​​​

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR