Ce este tendinita patelară?

Tendinita patelară, cunoscută și ca tendinită rotuliană sau genunchiul săritorului, este o afecțiune dureroasă a genunchiului, cauzată de inflamația tendonului patelar, ce poate apărea în timpul practicării activităților sportive. În mod uzual, afectează sportivii de performanță care practică sărituri repetitive, activitate care necesită o forță crescută a mușchilor extensori ai membrului inferior.

Tendoanele sunt structuri conjunctive flexibile și rezistente, care conectează mușchii de oase. Acestea permit efectuarea mișcărilor membrelor și protejează mușchii, prin atenuarea impactului asupra acestora din timpul practicării diferitelor activități, precum alergarea sau săritul.

Tendonul patelar conectează porțiunea inferioară a patelei (a osului rotulian) cu tuberozitatea tibială. Din punct de vedere funcțional este mai degrabă un ligament decât un tendon, deoarece conectează două structuri osoase. La porțiunea superioară a rotulei se inseră tendonul mușchiului extensor al coapsei, anume mușchiul cvadriceps femural. Astfel, tendonul patelar, împreună cu mușchiul cvadriceps femural, permit efectuarea mișcării de extensie a genunchiului, necesară mersului, urcatului și coborârii scărilor, săritului etc.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc

Tendinita patelară este o afecțiune determinată de stresul repetitiv asupra tendonului patelar, ceea ce determină îngroșarea acestuia și apariția unor mici fisuri la nivelul său. Aceste microfisuri pot apărea în timpul unei singure sesiuni de sport, prin efectuarea repetată a aceleiași activități, sau atunci când nu există suficient repaus între două sesiuni sportive.

Organismul încearcă să repare aceste mici fisuri, însă, atunci când rata de fisurare a tendonului depășește viteza de reparare a organismului, rezultatul va fi inflamarea și slăbirea tendonului, ceea ce se va manifesta prin durere la nivelul genunchiului și imposibilitatea folosirii acestuia. Atunci când lezarea tendonului patelar persistă pe o durată mai mare de câteva săptămâni, vorbim despre o tendinopatie rotuliană.

Tendinita rotuliană afectează, în general, atleții de perfomanță, însă poate afecta și sportivii reacreaționali, care nu practică neapărat sporturi care implică sărituri. Lezarea tendonului patelar cu apariția de microfisuri poate apărea la aterizarea pe sol după o săritură, sau prin schimbări bruște de direcție din timpul alergării. Activitățile sportive care determină suprasolicitarea genunchiului sunt reprezentate de:

  • Atletism;
  • Volei;
  • Baschet;
  • Alergare, mai ales pe distanțe lungi;
  • Dans;
  • Schi;
  • Fotbal.

Există anumiți factori care implică un risc crescut de dezvoltare a tendinitei patelare, precum:

  • Vârsta – tendinita rotuliană afectează frecvent tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani;
  • Sexul – indivizii de sex masculin sunt mai predispuși la dezvoltarea tendinitei patelare;
  • Frecvența și intensitatea antrenamentelor – antrenamentele frecvente și de o intensitate crescută, care nu sunt compensate de o perioadă de repaus după antrenament, pot crește riscul de a dezvolta leziuni la nivelul tendonului patelar;
  • Indice de masă corporală (IMC) ridicat;
  • Laxitatea ligamentară crescută.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum se manifestă tendinita rotuliană?

Tendinita patelară se poate manifesta prin:

  • Durere localizată în porțiunea anterioară a genunchiului, la polul inferior al rotulei; la început, durerea se resimte în timpul antrenamentelor intense, însă, pe parcurs, aceasta apare inclusiv la efectuarea activităților zilnice, precum mersul, ridicarea de pe scaun sau coborârea scărilor; uneori, durerea poate apărea și în repaus;
  • Rigiditate articulară, care poate împiedica mișcarea de extensie completă a genunchiului;
  • Tumefacție localizată a tendonului patelar, care este sensibil la palpare.

Investigații pentru diagnostic

Diagnosticul de tendinită patelară este unul clinic, efectuat cu ajutorul unui istoric detaliat al pacientului și în urma examenului clinic al genunchiului. Indiciile importante în demersul diagnosticului sunt furnizate de către pacient și implică detalii referitoare la tipul de sport practicat, programul antrenamentelor și competițiilor, precum și nivelul de activitate practicat.

Anumite investigații pot oferi o imagine asupra tendonului afectat și asupra implicării structurilor învecinate; acestea sunt reprezentate de:

  • Ecografia (ultrasonografia) genunchiului – este o metodă rapidă și non-invazivă, ce poate vizualiza modificările de tip inflamator ale tendonului patelar;
  • Radiografia genunchiului – această metodă, care utilizează raze X, poate furniza informații referitoare la structura osoasă, pentru excluderea altor cauze ce pot determina dureri la nivelul genunchiului; nu este o metodă ideală, întrucât nu poate vizualiza structurile ce aparțin părților moi, de tipul mușchilor, tendoanelor sau ligamentelor;
  • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN de genunchi) – este o metodă care furnizează cele mai detaliate imagini ale structurilor musculo-ligamentare și tendinoase ale genunchiului, putând vizualiza îngroșarea tendonului patelar, care este un criteriu de diagnostic mai specific decât prezența edemului.
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Posibile complicații ale tendinitei patelare

În cazul lipsei de repaus și de continuare a activității sportive ce implică mecanismul extensor al genunchiului după dezvoltarea tendinitei, durerea poate deveni extrem de intensă, chiar debilitantă. De asemenea, există posibilitatea dezvoltării unor fisuri mai mari la nivelul tendonului care, odată apărute, pot necesita intervenție chirurgicală.

Tratamentul recomandat

În cazul majorității pacienților cu tendinită patelară, tratamentul începe cu măsuri non-invazive, de tip conservator, precum:

  • Repaus fizic;
  • Aplicarea de gheață la nivelul genunchiului pentru 10-15 minute, de câteva ori pe zi, întrucât poate diminua intensitatea inflamației;
  • Fizioterapie și kinetoterapie, centrate pe exerciții de stretching (întinderea musculaturii) pentru reducerea spasmului muscular și pe exerciții pentru întărirea musculaturii coapsei și din jurul articulației genunchiului;
  • Medicație analgezică și antiinflamatorie, de tipul Paracetamolului sau Ibuprofenului;
  • Purtarea unei orteze de genunchi.

Atunci când repausul și terapia de tip conservator nu reușesc să amelioreze simptomatologia, se pot încerca diverse terapii de tip invaziv, precum:

  • Injecții cu corticosteroizi – injectarea unui antiinflamator de tip steroidian direct în teaca tendonului, sub vizualizare ecografică, poate reduce durerea de la nivelul genunchiului și poate scădea edemul tendonului; utilizarea acestei medicații trebuie făcută cu precauție, deoarece acești corticosteroizi pot, de asemenea, să determine slăbirea tendonului și să îl predispună suplimentar la dezvoltarea de fisuri;
  • Intervenție chirurgicală – prin efectuarea unor mici incizii la nivelul genunchiului, se poate realiza repararea chirurgicală a tendonului lezat, însă această intervenție este rar indicată în tendinita patelară.

Cum poate fi prevenită tendinita rotuliană?

Pentru a reduce riscul dezvoltării tendinitei patelare, se recomandă:

  • Efectuarea exercițiilor de stretching înainte de orice activitate sportivă ce implică utilizarea unei grupe musculare mari, întrucât un țesut cu o flexibilitate crescută este mai puțin predispus lezării;
  • Încălzirea musculaturii înainte de antrenament;
  • Întărirea musculaturii coapsei prin practicarea unor exerciții de tip excentric pentru musculatura coapsei, ceea ce poate permite diminuarea stresului asupra tendonului patelar;
  • Adoptarea unei tehnici adecvate de efectuare a activităților sportive, prin colaborarea cu instructori profesioniști atunci când se decide practicarea unui sport nou;
  • Evitarea practicării activităților sportive în timpul unui episod dureros de tendinită patelară și până la dispariția acestuia.

Diagnostic și tratament la SANADOR

Medicii ortopezi ai Spitalului Clinic SANADOR au experiență vastă în diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor ortopedice. Dotările moderne, care includ echipamente RMN cu putere 3 Tesla, capabile să redea imagini ale țesuturilor la rezoluție înaltă, tridimensionale, și pregătirea înaltă a echipei medicale asigură alegerea abordării terapeutice corecte.

Pacienții ortopedici primesc tratamentul adecvat și recomandări pentru utilizarea corectă a membrului afectat. Dacă este nevoie de intervenție chirurgicală, aceasta este realizată într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară.

Departamentul de medicină fizică și reabilitare al Spitalului Clinic SANADOR asigură programe de recuperare personalizate, sub îndrumarea unor terapeuți specializați. De asemenea, persoanele care vor să prevină tendinita patelară și alte afecțiuni ortopedice își pot crește aici flexibilitatea, întări musculatura și învăța tehnici corecte de încălzire și efectuare a anumitor exerciții.  

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR