Tendinita calcificantă a umărului

Ce este tendinita calcificantă a umărului?

  • Tendinita calcificantă a umărului necesită tratament medical. Programează-te!

Tendinita calcificantă a umărului este o afecțiune în care apar depuneri de calciu pe tendoanele umărului, mai precis pe tendoanele mușchilor care formează coafa rotatorie. Aceste depuneri pot cauza inflamație în zona acumulării, ceea ce se va manifesta clinic prin durere la acel nivel. Această patologie poate afecta orice articulație din organism, însă cel mai frecvent apare la articulația umărului.

Coafa rotatorilor reprezintă un grup format din 4 mușchi, împreună cu tendonul comun al acestora – subscapular, supraspinos, infraspinos și rotund mic. Acești mușchi au rolul de a stabiliza articulația umărului, iar acționarea lor permite anumite mișcări ale brațului, precum ridicarea la orizontală (mișcarea de abducție) și mișcarea de rotație. Tendinita calcificantă a umărului implică, cel mai frecvent, tendonul mușchiului supraspinos.

Imediat deasupra tendoanele mușchilor coafei rotatorii se află un mic sac lubrifiant plin cu lichid, numit bursă subacromială, ce permite tendoanelor musculare să alunece ușor atunci când brațul este mișcat. Din cauza localizării sale, leziunile coafei rotatorii pot afecta indirect și bursa, determinând apariția bursitei și, consecutiv, durere.

Watch on YouTube

De ce apar depuneri de calciu pe tendoanele umărului?

Nu se cunoaște cauza apariției acestei afecțiuni. Se consideră că este o boală ce poate apărea ca urmare a uzurii articulației umărului ce survine odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, folosirea repetată a articulației de-a lungul anilor face ca fibrele din structura tendoanelor să devină mai fragile și predispuse la rupturi, devenind asemenea unor frânghii uzate. Ca parte a procesului de vindecare a acestor leziuni tendinoase, se pot acumula depozite de calciu în tendoanele afectate.

Boala afectează persoanele cu vârste între 40 și 60 de ani și este mai frecventă în rândul persoanelor de sex feminin. Ca factori de risc pentru această patologie au fost incriminate bolile metabolice, precum diabetul și hipotiroidismul.

Semne și simptome în tendinita calcificantă a umărului

  • Dacă ai dureri la umăr sau alte simptome neplăcute, trebuie să mergi la medic. Vino la SANADOR!

Următoarele semne și simptome pot apărea în caz de tendinită calcică a umărului:

  • Durere la nivelul umărului ce apare brusc; aceasta se poate resimți și pe parcursul nopții, putând trezi pacientul din somn;
  • Durere severă la mobilizarea articulației umărului;
  • Rigidizarea articulației;
  • Scăderea forței musculare din cauza atrofiei musculare;
  • Reducerea capacității de mișcare la nivelul articulației;
  • Dificultăți în efectuarea unor activități ce implică ridicarea brațului deasupra capului sau rotația externă a acestuia.

Stadiile tendinitei calcice a umărului

Există 3 stadii de evoluție ale tendinitei calcice a umărului:

  • Precalcific – în acest stadiu inițial, apar modificări la nivel celular ce predispun la formarea depozitelor de calciu; de obicei, pacientul nu prezintă simptome pe parcursul acestui stadiu;
  • Calcific – este stadiul în care celulele eliberează calciul care va forma depozite la nivelul tendoanelor musculare; după formarea depozitelor de calciu începe o fază de resorbție a acestora (faza resorbtivă) în care celule încep să „curețe” aceste depozite, ca parte a vindecării; acesta este stadiul dureros, deoarece, în această fază, depozitele de calciu capătă o consistență asemănătoare pastei de dinți, fapt ce determină creșterea presiunii și inflamație la nivelul tendonului și un efect iritativ asupra bursei subacromiale;
  • Postcalcific – în acest stadiu, depozitele de calciu sunt curățate și țesutul afectat este înlocuit cu unul nou, sănătos; durerea dispare și forța și mobilitatea articulară sunt redobândite.

Diagnosticarea în tendinita calcică a umărului

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Pasul inițial în demersul diagnostic este reprezentat de discuția dintre medic și pacient. Medicul ortoped va ruga pacientul să-i povestească despre istoricul său medical, despre alte afecțiuni pe care le are sau le-a avut, precum și despre simptomatologia prezentă. Mai departe, medicul specialist va efectua un examen clinic, în care va verifica amploarea mișcării articulației umărului prin mobilizarea pasivă a acesteia. Un umăr rigid și dureros la un pacient vârstnic poate ridica suspiciunea de tendinită la umăr.

Pentru diagnosticul cert sunt necesare investigații imagistice, precum:

  • Radiografia umărului – este, în cele mai multe situații, suficientă pentru diagnosticul tendinitei calcificante a umărului; vizualizează depozitele de calciu la nivelul tendoanelor musculaturii coafei rotatorii, de obicei prezente la 1-1,5 cm de inserția tendonului mușchiului supraspinos; investigația este utilă și pentru monitorizarea evoluției bolii;
  • Tomografia computerizată (CT) – utilă uneori pentru vizualizarea tridimensională a articulației umărului;
  • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) – utilitatea sa este scăzută în diagnosticul cert al tendinitei calcificante a umărului, însă poate fi de ajutor atunci când sunt prezente leziuni asociate, precum rupturi în musculatura coafei rotatorii sau leziuni ligamentare;
  • Ecografia umărului ecografia de părți moi efectuată la nivelul umărului poate cuantifica gradul de extensie al calcificărilor și este utilă în ghidarea injectărilor terapeutice.

Tratamentul în tendinita calcificantă a umărului

Tratamentul de primă linie în tendinita calcificantă a umărului este cel conservator, non-chirurgical, ce poate include, pe lângă repaus:

  • Medicație – antiinflamatoare nonsteroidiene, de tipul aspirinei sau injecțiile intraarticulare cu steroizi (preparatele de tip cortizonic) pentru a scădea durerea și intensitatea procesului inflamator;
  • Terapie fizicărolul său este de a întări musculatura coafei rotatorii, pentru redobândirea efectului stabilizator asupra articulației umărului; se efectuează în prezența unui fizioterapeut;
  • Lavajul cu soluție salină sterilă – presupune introducerea a două ace groase la nivelul articulației umărului; prin unul se introduce soluție salină și prin al doilea se realizează extracția lichidului; această metodă are intenția de a colecta depozitele de calciu intraarticulare;
  • Aplicare de gheață sau căldură la nivelul umărului;
  • Terapia cu unde de șoc extracorporală – utilizează unde de șoc emise dintr-un aparat special, care au rolul de a fragmenta depozitele de calciu în dimensiuni mai mici, care să fie mai ușor absorbite de organism.

Tratamentul chirurgical se utilizează atunci când celelalte metode terapeutice nu au dat rezultate și se realizează cel mai adesea pe cale artroscopică. Artroscopia de umăr constă în realizarea de incizii mici la nivelul pielii ce acoperă articulația umărului, prin care se introduc atât artroscopul (o cameră video care înregistrează și vizualizează interiorul articulației, imaginile fiind transmise pe un monitor) și instrumentele chirurgicale prin care se extrag depozitele de calciu. Intervențiile pe cale deschisă se efectuează foarte rar pentru tratamentul acestei afecțiuni.  

Tratament la SANADOR

La SANADOR, tendinita calcificantă a umărului se tratează cu metode moderne, fie că sunt conservatoare sau chirurgicale. Medicii evaluează amănunțit pacienții și, dacă este nevoie de tratament chirurgical, utilizează proceduri avansate, minim invazive. Artroscopia de umăr se utilizează frecvent pentru tratamentul articulațiilor afectate de depunerile de calciu, pentru că inciziile sunt mici, riscurile reduse, iar recuperarea este rapidă. Experiența și dedicarea echipei medicale de la Secția de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului Clinic SANADOR și echipamentele de top folosite pentru investigații și tratament asigură calitatea actului medical. Spitalul Clinic SANADOR dispune și de bază modernă de recuperare, unde pacienții își pot întări musculatura coafei rotatorii și recăpăta mobilitatea articulației.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR