Tehnologia utilizată în radioterapie
Radioterapia reprezintă modalitatea terapeutică de bază pentru tratamentul cancerului. Implică țintirea țesutului tumoral utilizând fotoni cu energii înalte, în scopul distrugerii acestuia. Datorită progreselor înregistrate în domeniul radioterapiei de-a lungul timpului, s-a reușit reducerea câmpului de iradiere la unul țintit pe țesutul tumoral.
Radioterapia are rolul de a controla creșterea tumorii, limitând în același timp efectele adverse asupra țesuturilor sănătoase din imediata vecinătate. Utilizată ca și tratament curativ, independent sau în corelație cu intervențiile chirurgicale și tratamentele sistemice oncologice, este extrem de eficientă în eradicarea anumitor tipuri de cancer.
Acceleratoarele liniare de ultimă generație Varian TrueBeam STX
High Definition și TrueBeam realizează iradierea unui câmp limitat
și țintit pe țesutul tumoral.
Radioterapia utilizează iradiere cu raze X și/sau electroni de înaltă energie pentru a distruge celulele canceroase în cadrul unor tumori la sân, prostată, cap și gât, plămâni și alte organe unde radioterapia este indicată.
Echipamentul utilizat pentru radioterapia externă este reprezentat de cele doua acceleratoare liniare de ultimă generație TrueBeam și TrueBeam STX High Definition, produse de Varian, lider mondial în domeniu.
Progresul tehnologic realizat în ultimul timp în radioterapie a determinat o îmbunătățire extraordinară a acestui tip de tratament prin tehnologii de tip IMRT (Intensity Modulated Radiotherapy), IGRT (Image Guided Radiotherapy), VMAT (Volumetric Arc Therapy) și SBRT (Stereotactic Body Radiotherapy), SRS (Stereotactic Radiosurgery), RPM (Real-Time Position Management), incluse în cadrul celor două acceleratoare liniare de ultimă generație Varian Truebeam și TrueBeam STX High Definition disponibile în cadrul Centrului Oncologic SANADOR.
Tehnologia din stereotaxie
Tehnologiile SBRT (Stereotactic Body Radiotherapy) și SRS (Stereotactic Radiosurgery) aparțin unui alt tip de radioterapie , numită radioterapie stereotaxică/stereotaxia. Aceasta reprezintă o tehnică de radioterapie avansată, prin care se administrează doze mari, semnificative de radiație, cu o precizie extremă, într-o singură ședință sau într-un număr limitat de fracții, la nivelul tumorilor de mici dimensiuni, obținând distrugerea acestora prin necroza celulelor neoplazice. Este utilizată o imagistică compusă din reconstrucție 3D și scanare CT/4D-CT.
Stereotaxia este o alternativă viabilă la chirurgie, în special pentru pacienții care au contraindicație la intervențiile chirurgicale sau prezintă risc anestezic crescut, au tumori profunde inoperabile, tumori localizate lângă organe vitale sau cazurile de iradieri.
Tehnologia pentru brahiterapie HDR
Brahiterapia se utilizează în stadiile incipiente ale cancerului sau în cazul tumorilor avansate local, fără metastaze. Poate fi aplicată în tratarea mai multor tipuri de tumori, printre care: cancerele ginecologice, cancerul de prostată, cancerul de sân, cancerul pulmonar, sarcoame, cancere ORL, tumori rectale. Brahiterapia este deosebit de eficientă în afecțiuni care, tratate chirurgical, lasă sechele mutilante pacientului (cancer penian, cancer labial, cancer de mucoasă bucală, cancer de canal anal).
Echipamentele Varian GammaMed Plus TM iX HDR și Varian
GammaMed Plus iX aduc îmbunătățiri brahiterapiei, asigurând
precizie și siguranță procedurii.
Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu echipament pentru brahiterapie Varian model GammaMed Plus iX, care oferă atât medicului, cât și pacientului siguranță, precizie și flexibilitate. GammaMed Plus TM iX HDR deține un soft care îmbunătățește experiența brahiterapeutică, furnizând doza de radiații cu debit mare (HDR). GammaMed Plus TM iX reprezintă ultima generație dintr-o linie fiabilă și performantă de echipamente de afterloading.