Ce este tasarea vertebrală?

Tasarea vertebrală apare din cauza unor fracturi vertebrale produse în interiorul corpului vertebral, lucru care duce la scăderea în înălțime a acestuia. Vertebrele sunt oase scurte, în formă de inel, ce alcătuiesc prin suprapunere coloana vertebrală.

La nivelul coloanei, între corpurile vertebrale sunt dispuse discurile intervertebrale – formațiuni moi, alcătuite din țesut conjunctiv, cu rol în mobilitate. Un rol important al coloanei vertebrale este acela de protecție mecanică a măduvei spinării, structură ce face parte din sistemul nervos central. De o parte și de alta a coloanei există multiple formațiuni ligamentare, nervoase și vasculare.

În momentul în care apare o tasare a corpului vertebral, arhitectura întregii coloane se poate modifica, iar implicațiile variază, de la scăderea în înălțime sau modificările de statică vertebrală (de exemplu, cifoză), până la compresia unor structuri nervoase sau vasculare cu deficit funcțional al unui membru/hemicorp. Tasarea vertebrelor se localizează în majoritatea cazurilor la nivelul coloanei toracice inferioare.

Watch on YouTube

De ce apare tasarea vertebrelor?

Cel mai frecvent, tasările vertebrale apar la persoanele care suferă de afecțiuni ce determină fragilizarea oaselor, cum ar fi osteoporoza. Această afecțiune apare odată cu înaintarea în vârstă, fiind des întâlnită în rândul femeilor peste 50 de ani, deși ea poate să apară la ambele sexe, dar și la persoane mai tinere.

Tasarea vertebrală apare în câțiva ani de la instalarea osteoporozei, care este în general asimptomatică până la apariția fracturilor. Fracturile corpurilor vertebrale din osteoporoză rezultă deseori în urma unor traumatisme precum căderile sau loviturile la acest nivel, însă la persoanele mai în vârstă pot apărea chiar și în urma unor mișcări bruște, în urma unor întinderi sau în urma efortului de tuse ori strănut.

Alte cauze mai rare de tasări vertebrale sunt reprezentate de traumatisme severe (accidente auto, accidente sportive sau căderi extreme), metastaze osoase, spondilită anchilozantă sau infecții la nivelul coloanei (tuberculoză vertebrală).

Semne și simptome de tasare vertebrală

Cele mai comune simptome ce apar în urma tasărilor vertebrale au legătură cu compresia structurilor adiacente coloanei vertebrale și includ:

  • durere de spate apărută brusc care poate să dureze mai multe zile și care se înrăutățește cu menținerea ortostatismului și scade la întinderea pe orizontală, cu sau fără iradiere către abdomen;
  • spasme musculare (mai frecvent în fracturile non-osteoporotice);
  • senzație de furnicături și amorțeli (parestezii);
  • incontinență sfincteriană de diverse grade.

Semne ale unor vertebre tasate sunt reprezentate de:

  • apariția cocoașei (cifoză), cu grade variate de aplecare către anterior;
  • scăderea în înălțime;
  • limitarea mobilității coloanei vertebrale;
  • pierderea echilibrului în timpul mersului.

Investigații pentru diagnostic

Pentru a diagnostica corect prezența unei tasări vertebrale, medicul va prelua o anamneză cât mai completă de la pacient și va efectua o examinare fizică ce include un examen neurologic minuțios. Ulterior, pentru a pune un diagnostic de precizie, medicul mai poate recomanda și efectuarea unor investigații imagistice precum radiografia coloanei vertebrale, examen RMN sau CT.

Radiografia de coloană vertebrală este utilă pentru a diagnostica o coloană tasată deoarece, pe aceasta, conturul corpului vertebral apare neregulat atunci când acolo există o fractură, iar în cazul pacienților mai în vârstă se poate observa și îngustarea spațiilor intervertebrale, atunci când discurile intervertebrale sunt și ele afectate. 

În cazul în care osteoporoza este suspectată, pacientul trebuie să efectueze osteodensitometrie DEXA – o analiză imagistică ce măsoară densitatea osoasă cu ajutorul razelor X.

Tomografia computerizată (CT) este utilă atât pentru evaluarea structurilor osoase, cât și a țesuturilor moi și poate fi un indicator util pentru extensia procesului patologic la nivelul canalului vertebral, unde se află măduva spinării.

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) este cea mai fidelă investigație pentru a efectua un bilanț la nivel lezional, aceasta putând distinge dacă există afectarea nervilor sau a discurilor adiacente fracturii. De asemenea, poate fi utilizată pentru a diferenția o tasare acută de una mai veche, urmărind prezența contrastului la nivelul fracturii, a edemului și a inflamației.

Posibile complicații

Fracturile de compresie ale corpurilor vertebrale se pot solda cu anumite complicații dintre care:

  • apariția unor fracturi ulterioare, mai ales când tasarea a fost tratată prin cimentarea corpului vertebral;
  • tromboză venoasă profundă datorită repausului prelungit la pat;
  • cifoză sau alte probleme de statică vertebrală;
  • compresia rădăcinilor nervoase din zona afectată;
  • durere cronică, localizată la nivelul coloanei sau iradiată anterior.

În plus, deși apar extrem de rar, pot exista și complicații ale metodelor de tratament minim invazive prin migrarea cimentului injectat la nivelul corpului vertebral, cu producerea de embolie pulmonară sau infarct.

Metode de tratament pentru tasarea vertebrală

Tratamentul ales pentru tasarea vertebrală depinde în mare parte de factori precum: agentul cauzal, nivelul la care acestea au loc, dacă sunt singulare sau multiple și de factori ce țin de pacient (vârstă, greutate, comorbidități).

Fracturile vertebrale ce apar în cadrul osteoporozei asociază durere ce scade mult în intensitate în prima lună, cu remisie aproape completă pe parcursul următoarelor 2 luni.

Prima linie de tratament în cadrul tasărilor de vertebre este reprezentată de tratamentul simptomatic cu analgezice și medicație antiinflamatorie atât sub formă de comprimate, cât și sub formă de unguent.

Metode de mobilizare rapidă, efectuate cu ajutorul unui kinetoterapeut specializat în afecțiunile coloanei vertebrale, sunt dovedite ca fiind eficiente pentru prevenirea demineralizării osoase suplimentare și apariția complicațiilor pe termen lung, precum pierderea gradelor de mobilitate a coloanei vertebrale. Cu toate acestea, recăpătarea mobilității se va iniția doar după succesul terapeutic de control al durerii.

Ortezele ce previn mișcări bruște sau nedorite ale coloanei pe perioada recuperării după o tasare vertebrală pot fi recomandate de medicul ortoped. Acestea vin într-o varietate de modele și dimensiuni și trebuie adaptate la nevoile individuale.

Pentru fracturi complicate sau la care durerea nu poate fi controlată doar prin medicație analgezică, se pot recomanda intervenții minim-invazive precum vertebroplastia sau cifoplastia, care, în esență, presupun injectarea percutană la nivelul corpului vertebral a unui material dens (un amestec de ciment special), cu rolul de a stabiliza structura osoasă și a ameliora mobilitatea.

În cazul în care în urma osteodensitometriei se stabilește diagnosticul de osteoporoză, medicul poate recomanda un tratament cu bifosfonați – medicamente ce stimulează mineralizarea osoasă, împiedică avansarea osteoporozei și previn astfel apariția unor fracturi ulterioare.

Calcitonina poate fi administrată suplimentar, deoarece s-a demonstrat rolul ei în diminuarea durerii și creșterea densității osoase.

Recuperarea medicală

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Kinetoterapia cuprinde o gamă largă de mișcări și exerciții, ce vor fi efectuate sub îndrumarea și supravegherea unui specialist, cu rolul de a întări musculatura paravertebrală și a crește gradul de mobilitate al coloanei vertebrale. Acestea pot fi folosite pe termen scurt, pentru recuperarea funcțiilor pierdute în urma unei tasări vertebrale sau pot face parte dintr-un regim de menținere și prevenție a unor fracturi ulterioare. Recuperarea medicală este esențială în aceste cazuri și ar trebui obligatoriu inclusă în planul de tratament al tuturor persoanelor care se confruntă cu tulburări de statică vertebrală de orice cauză.

Cum poate fi prevenită tasarea vertebrală?

Tasarea vertebrală poate fi prevenită prin scăderea riscului de demineralizare osoasă, urmând un regim alimentar echilibrat și bogat în vitamina D și surse de calciu (brânză de vaci, lapte, sardine, brocoli). Evitarea consumului excesiv de alcool și a tutunului sunt, de asemenea, recomandate.

Pentru persoanele cu factori de risc pentru osteoporoză (istoric familial, femei peste 50 ani, pacienți în tratament cronic cu inhibitori ai acidității gastrice) este recomandat un control regulat prin osteodensitometrie DEXA, pentru a urmări în dinamică gradul de mineralizare osoasă.

Tratament și recuperare la SANADOR

Tasarea vertebrală se tratează la SANADOR personalizat, în funcție de specificul fiecărui caz. Pe lângă terapiile de reducere a durerii, medicii experimentați și bine pregătiți realizează vertebroplastii și cifoplastii în condiții de siguranță și confort maxim.

Watch on YouTube

Intervenția de chirurgie spinală se face minim invaziv, sub anestezie locală, astfel că de procedură pot beneficia și pacienți care au și alte probleme de sănătate. Pacienții se refac rapid și își recapătă mobilitatea. Specialiștii în neurochirurgie ai SANADOR au la dispoziție cele mai performante dotări și efectuează tratamente la cele mai înalte standarde. Pacienții se pot recupera la baza de recuperare SANADOR, care oferă servicii de medicină fizică și reabilitare de cea mai bună calitate.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR