Ce este tamponada cardiacă?

Tamponada cardiacă este afecțiunea în care sacul din jurul inimii se umple cu lichid și pune presiune asupra cordului, care nu mai poate pompa suficient sânge. La nivelul toracelui, un sac numit pericard, format din două straturi și o cantitate mică de lichid între ele, înconjoară inima. Tamponada cardiacă, sau tamponada pericardică, are loc atunci când pericardul se umple cu lichid, cel mai frecvent cu lichid pericardic sau cu sânge. La SANADOR, pacienții beneficiază de diagnostic precis și de tratament modern pentru afecțiunile cardiovasculare, inclusiv pentru tamponada cardiacă.

Deoarece nu există o cale de ieșire naturală a lichidului, inima rămâne fără spațiu în pericard și nu se mai poate extinde suficient pentru a se umple. În această situație, inima nu poate pompa cantitatea necesară de sânge și tensiunea arterială scade, concomitent cu creșterea frecvenței bătăilor inimii, uneori depășind 100 de bătăi pe minut în repaus, în încercarea de compensare.

Scăderea cantității de sânge care ajunge la inimă și în restul corpului poate provoca în cele din urmă șoc cardiogen, insuficiență de organ și chiar stop cardiac. Tamponada pericardică este o afecțiune destul de rară, dar care poate apărea la oameni de toate vârstele.

Cauzele cele mai frecvente de tamponadă cardiacă sunt traumatismele cu penetrarea pericardului, diverse tipuri de cancer și infecțiile. Din cauza consecințelor acestei afecțiuni, tamponada cardiacă este o urgență medicală. Tratamentul specific presupune îndepărtarea lichidului suplimentar cu un ac special sau printr-o intervenție chirurgicală.

Cauze și factori de risc pentru tamponada cardiacă

Există multiple cauze de tamponadă cardiacă, cele mai frecvente fiind:

Factorii de risc care s-a demonstrat că influențează apariția tamponadei cardiace cuprind:

Cum se manifestă tamponada cardiacă?

Tamponada cardiacă se poate manifesta ușor diferit, în funcție de durata de timp în care se dezvoltă această afecțiune. Când este acută, simptomele tamponadei cardiace pot include:

Când tamponada pericardică se constituie mai lent, este posibil să apară simptome precum:

  • dispnee,
  • edeme gambiere (mărirea de volum a membrelor inferioare),
  • mărirea de volum a abdomenului prin acumulare de lichid în interior (ascită),
  • senzația de oboseală persistentă,
  • durere toracică care se ameliorează de obicei la poziția aplecat în față.

Diagnosticul tamponadei cardiace

Diagnosticul tamponadei cardiace necesită mai multe teste și investigații diferite, însă prima etapă trebuie întotdeauna să cuprindă discuția dintre medicul cardiolog și pacient și examinarea clinică a acestuia.

În această etapă, medicul află despre simptomele prezente, despre durata și caracterul acestora, despre istoricul medical al pacientului și tratamentul urmat de acesta. Examenul clinic include măsurarea pulsului și a tensiunii arteriale, ascultarea sunetelor inimii și ale respirației cu ajutorul unui stetoscop și verificarea prezenței unor semne distinctive specifice de tamponadă cardiacă.

Acestea sunt cunoscute sub numele de „triada lui Beck” și cuprind tensiune arterială scăzută, bombarea venelor de la nivelul gâtului și zgomote cardiace rapide, dar care se aud mai încet decât în mod normal prin stetoscop.

Investigațiile paraclinice utilizate pentru a diagnostica tamponada cardiacă includ:

  • Electrocardiograma (EKG) - ajută la evaluarea bătăilor inimii,
  • Analize de sânge - pot ajuta la diagnostic și la identificarea cauzei prin dozarea de creatinkinază, prin efectuarea profilului renal, profilului de coagulare, prin testele ANA (anticorpi antinucleari), testul pentru HIV și testul cutanat PPD (pentru tuberculoză),
  • Radiografie toracică - investigație imagistică ce folosește raze x care decelează o inimă mărită, în formă de glob,
  • Tomografie computerizată (CT) toracică - poate identifica acumularea de lichid în pericard, dar supraestimează cantitatea,
  • Ecocardiografia - ecografie cardiacă, care poate confirma existența unui revărsat pericardic, poate determina dimensiunea acestuia și dacă acesta afectează funcția cardiacă.

Complicațiile provocate de tamponada pericardică

Dacă este tratată rapid, tamponada cardiacă nu provoacă adesea complicații. Netratată, în schimb, poate duce la șoc cardiogen. Aceasta reprezintă situația în care inima nu poate asigura necesarul de sânge al organismului și poate afecta diverse organe.

De exemplu, fluxul sanguin redus la rinichi poate duce la afectarea funcției acestora, până chiar la oprirea totală a lor. Șocul cardiogen netratat poate duce, de asemenea, la insuficiența altor organe și chiar la deces prin oprirea completă a inimii (stop cardiac).

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tratamentul pentru tamponada cardiacă

Tratamentul pentru tamponada cardiacă este adesea o urgență medicală și necesită îndepărtarea lichidului din jurul inimii. Cea mai frecventă procedură pentru a face acest lucru se numește pericardiocenteză sau drenaj pericardic. Pentru îndepărtarea lichidului se folosesc un ac și un tub lung și subțire, numit cateter.

O altă metodă care poate fi folosită este operația cardiacă deschisă, care poate fi o opțiune mai bună în cazul unui traumatism, dacă există alte leziuni ce necesită intervenție, dacă acul de pericardiocenteză nu poate ajunge la lichidul acumulat sau dacă este necesară îndepărtarea unei zone a pericardului.

Starea pacientului ar trebui să se îmbunătățească imediat după eliminarea excesul de lichid din pericard. În unele situații, când cantitatea de lichid pericardic este foarte mare, se poate monta un tub de drenaj pentru o zi sau două, astfel încât lichidul să poată continua să se scurgă. Rezultatul final al tratamentului poate depinde de motivul acumulării de lichid, de viteza tratamentului și de celelalte probleme de sănătate ale pacientului. Un alt aspect important în tratament este și tratarea cauzei de tamponadă. Medicul poate recomanda, în funcție de situație, medicamente pentru durere, antiinflamatoare, antibiotice pentru infecțiile bacteriene și medicamente pentru creșterea tensiunii arteriale și susținerea funcției cardiace.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum poate fi prevenită tamponada pericardică?

Din cauza faptului că, în cele mai multe situații, tamponada pericardică este determinată de traumatisme sau de alte boli, este greu de prezis și de prevenit.

Cu toate acestea, poate fi redus riscul de tamponadă cardiacă prin depistarea precoce și tratamentul afecțiunilor cauzatoare și printr-un stil de viață sănătos:

  • consumarea unei diete sănătoase pentru inimă, săracă în grăsimi,
  • efectuarea regulată de exerciții fizice,
  • menținerea unei greutăți corporale în limite normale,
  • evitarea consumului excesiv de alcool și a produselor cu nicotină.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

În Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR sunt evaluate rapid urgențele provocate de afecțiuni cardiovasculare, inclusiv tamponada cardiacă. Pacienții beneficiază de tratamentul necesar la orice oră din zi și din noapte, datorită celor 26 de linii de gardă care funcționează permanent la Spitalul Clinic SANADOR, inclusiv gardă de cardiologie, de chirurgie cardiovasculară și de cardiologie intervențională.

Intervențiile sunt realizate în deplină siguranță, într-un bloc operator foarte bine dotat, iar Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară de categoria I, care este complet digitalizată, asigură asistență medicală avansată. Ulterior, pacienții sunt internați pe secția de specialitate, pentru monitorizare și tratarea afecțiunii care a provocat tamponada cardiacă, în funcție de indicație.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR