Suprarenalectomia laparoscopică

Ce este suprarenalectomia laparoscopică

Suprarenalectomia laparoscopică este o operație minim invazivă prin care glanda suprarenală este îndepărtată folosind incizii mici și instrumente speciale. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de intervenții chirurgicale endocrine moderne, realizate de echipe medicale experimentate, în condiții de siguranță și confort sporit.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de intervenții efectuate de chirurgi cu vastă experiență, într-un bloc operator bine dotat.

Medicul realizează trei sau patru tăieturi de 0,5–1 centimetru în abdomen, prin care introduce o cameră și instrumente chirurgicale. Acestea ajută medicul chirurg să vadă și să scoată glanda afectată. După separarea de țesuturile înconjurătoare, glanda este plasată într-un săculeț și extrasă printr-o dintre incizii. Operația este realizată sub anestezie generală și, în mod normal, se desfășoară timp de una până la două ore.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Tipuri de suprarenalectomie laparoscopică

Suprarenalectomia prin laparoscopie include diferite abordări, în funcție de tehnica utilizată. Cel mai frecvent este utilizată suprarenalectomia laparoscopică transabdominală, care presupune accesul prin cavitatea abdominală și oferă o bună vizibilitate asupra organelor adiacente, fiind potrivită pentru majoritatea cazurilor. O altă abordare este suprarenalectomia laparoscopică retroperitoneală, care se face printr-o abordare posterioară, fără a pătrunde în cavitatea abdominală, reducând astfel riscul de afectare a organelor și favorizând o recuperare mai rapidă.

În ceea ce privește tipurile de intervenție, suprarenalectomia laparoscopică completă presupune îndepărtarea întregii glande suprarenale, fiind necesară în cazul tumorilor maligne sau a tumorilor funcționale, precum feocromocitoamele sau adenoamele secretante de cortizol sau aldosteron. Suprarenalectomia laparoscopică parțială implică îndepărtarea unei părți din glanda suprarenală, păstrând țesut funcțional. Aceasta poate fi indicată în cazul tumorilor benigne mici sau la pacienții cu boli genetice ce predispun la apariția mai multor tumori suprarenale.

Când este indicată adrenalectomia laparoscopică

Glandele suprarenale sunt localizate deasupra rinichilor, una pe partea stângă, în apropierea pancreasului și sub splină, iar cealaltă pe partea dreaptă, în spatele ficatului. Aceste glande produc adrenalină, hormoni care controlează metabolismul, imunitatea, hormonii sexuali și aldosteron, care ajută la menținerea echilibrului apei și sării în corp.

Adrenalectomia laparoscopică este indicată atunci când o tumoră la nivelul uneia dintre glande produce hormoni în exces, are o dimensiune peste 4-5 cm sau există posibilitatea ca aceasta să fie malignă.

Pregătirea pentru rezecția laparoscopică a glandelor suprarenale

Înainte de rezecția laparoscopică a glandelor suprarenale, pacientului i se va monitoriza tensiunea arterială și va urma o dietă specială, în funcție de recomandările medicului. De asemenea, pot fi necesare analize și investigații imagistice pentru a ajuta echipa medicală să planifice procedura. Dacă există o producție excesivă de hormoni, este posibil ca pacientul să urmeze un tratament specific pentru a preveni riscurile în timpul intervenției. În ziua intervenției chirurgicale, pacientul va trebui să evite consumul de alimente și lichide pentru o perioadă stabilită de medic.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Cum este realizată îndepărtarea laparoscopică a glandelor suprarenale

Îndepărtarea laparoscopică a glandelor suprarenale se realizează prin incizii mici, de obicei între 1 și 4, plasate în abdomen sau în spate, în funcție de abordarea utilizată. Chirurgul introduce o cameră mică, numită laparoscop, în una dintre aceste incizii pentru a vizualiza organele interne și a ghida intervenția. Prin celelalte incizii, sunt introduse instrumente chirurgicale speciale care permit extirparea glandei suprarenale.

În abordarea transabdominală, inciziile sunt efectuate în abdomen, iar instrumentele sunt folosite pentru a diseca și extrage glanda suprarenală. În abordarea retroperitoneală, inciziile sunt realizate lateral în regiunea lombară și glanda este îndepărtată prin aceste incizii, folosind aceeași tehnică minim invazivă.

Suprarenalectomia dreaptă laparoscopică este mai dificilă din cauza apropierii de vena cavă inferioară și ficat, necesitând precauții suplimentare pentru a preveni lezarea acestora. Pe de altă parte, suprarenalectomia stângă laparoscopică este, în general, mai ușor de realizat, având mai puține structuri în vecinătate care să interfereze cu intervenția și putând fi vizualizată mai clar după mobilizarea colonului.

Recuperarea după suprarenalectomie laparoscopică

Majoritatea pacienților se refac rapid după adrenalectomia laparoscopică. De obicei, stau o noapte în spital și apoi se recuperează acasă în una până la trei săptămâni, până când pot reveni la activitățile zilnice.

În primele zile după intervenție, este posibil să resimțiți un disconfort ușor sau durere de la inciziile mici, care poate fi controlat cu analgezice. Pacienții pot relua treptat activitățile normale, începând cu plimbări scurte și crescând treptat intensitatea exercițiilor fizice.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație! 

Ce urmează după suprarenalectomie prin laparoscopie

După ce glanda suprarenală este îndepărtată, aceasta este trimisă la laborator pentru a fi analizată. În urma operației, medicul vă va explica rezultatele și orice tratamente suplimentare necesare. Dacă ați avut îndepărtată doar o glandă suprarenală, glanda rămasă va prelua funcțiile celei eliminate. În unele cazuri, va fi necesar să luați medicamente, de exemplu, în caz de boală Cushing.

Dacă ambele glande sunt îndepărtate, va trebui să luați medicamente pe viață pentru a înlocui hormonii produși de acestea. De obicei, pacienții sunt monitorizați de un medic endocrinolog, iar dacă intervenția a fost din cauza cancerului, este posibil să fiți monitorizat și de un medic oncolog.

Riscuri și posibile complicații după adrenalectomie laparoscopică

Extirparea laparoscopică a glandelor suprarenale are aceleași riscuri ca alte intervenții majore, precum hemoragia, infecțiile și reacțiile adverse la anestezie. Cea mai frecventă complicație în timpul operației laparoscopice este lezarea vaselor de sânge. La adrenalectomia laparoscopică stângă, splina și coada pancreasului pot fi afectate. La adrenalectomia laparoscopică dreaptă, cea mai gravă complicație este sângerarea din vena suprarenală sau vena cavă inferioară. Alte complicații pot include leziuni ale organelor din apropiere, precum colonul, intestinul subțire, ficatul, vezica biliară și diafragma.

Suprarenalectomia laparoscopică la Spitalul Clinic SANADOR

Spitalul Clinic SANADOR oferă acces pacienților la servicii medicale avansate pentru efectuarea procedurilor chirurgicale minim invazive destinate tratamentului afecțiunilor glandelor suprarenale. Intervențiile sunt realizate de o echipă multidisciplinară de medici specializați în chirurgie generală și endocrină, cu experiență semnificativă în tehnicile laparoscopice. Profesionalismul echipei medicale, alături de precizia actului chirurgical, contribuie la siguranța intervenției și la rezultate favorabile pentru pacienți.

Spitalul Clinic SANADOR dispune de un bloc operator dotat cu echipamente de ultimă generație, care permit desfășurarea în condiții optime a intervențiilor chirurgicale complexe. De asemenea, pacienții beneficiază de suportul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă, de categoria I, pentru îngrijire optimă atât în timpul intervențiilor cât și post-operator, care sprijină o recuperare rapidă și eficientă.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR