Ce este subluxația rotulei?

Subluxația de rotulă sau subluxația patelară reprezintă dislocarea parțială a rotulei, osul care protejează articulația genunchiului și care îi asigură mobilitate. Subluxația rotulei este o formă de instabilitate a genunchiului, cu risc ridicat de recurență. La SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale complete pentru diagnosticul și tratamentul acestei leziuni.

Dislocarea parțială a rotulei este mai frecventă în rândul tinerilor activi, la atleți și la adolescenți și apare în urma unui traumatism la genunchi sau după o leziune non-contact. În general, tratamentul este conservator, însă în cazuri severe poate fi necesară intervenția chirurgicală.

În mod obișnuit, atunci când flexăm și îndreptăm genunchiul, rotula alunecă în sus și în jos de-a lungulul trohleei, un șanț vertical situat la extremitatea femurului (osul coapsei). Subluxația patelară apare atunci când rotula se deplasează în lateral, părăsind parțial trohleea, însă fără a ieși complet din acest șanț. Astfel, genunchiul devine instabil, iar mersul poate produce disconfort sau durere.

Cauze și factori de risc pentru subluxația rotulei

Contactul dintre rotulă și trohlee poate fi afectat sub acțiunea unei forțe puternice. Luxația parțială a rotulei apare fie din cauza unui traumatism direct asupra genunchiului (cum ar fi o lovitură sau o căzătură în genunchi), fie din cauza unei leziuni non-contact (de exemplu, o răsucire bruscă a genunchiului).

Sportivii sunt cei mai predispuși la astfel de leziuni – dansul, sporturile extreme și de contact cresc riscul de subluxație de rotulă. De asemenea, dislocarea parțială a rotulei este mai frecvent întâlnită la adolescenți, care prezintă articulații mai slabe în procesul de creștere și dezvoltare.

Dislocarea parțială de rotulă este mai des întâlnită la femei. Acestea au șolduri mai late și ligamente mai slabe, ceea ce exercită o presiune crescută pe genunchi. În cazul bărbaților, cei înalți și cu o constituție masivă sunt mai predispuși la această afecțiune – greutatea corpului exercită o presiune mai mare asupra acestei articulații.

Persoanele cu instabilitate a genunchiului, care au mai suferit în trecut o subluxație de rotulă, sunt mai susceptibile la această leziune.

Alți factori de risc pentru subluxația patelară sunt:

  • Sindromul de hipermobilitate (hiperlaxitate) articulară și alte afecțiuni asociate cu articulații laxe, cum ar fi sindromul Ehlers-Danlos, sindromul Marfan;
  • Factori anatomici - anomalii de structură la nivelul genunchiului, spre exemplu, displazie trohleară (trohlee deformată) și patela alta (poziționarea mai înaltă a rotulei decât în mod obișnuit);
  • Genu recurvatum (genunchi hiperextins);
  • Alți factori congenitali care se pot asocia cu o structură anormală a rotulei și a condilului femural, cum ar fi sindromul Down.

Cum se manifestă subluxația rotulei?

Intensitatea simptomelor diferă în funcție de severitatea subluxației. În cazurile ușoare, afecțiunea poate fi asimptomatică.

Printre manifestările posibile se numără:

  • Durere de genunchi și disconfort în partea din față sau în lateralele genunchiului;
  • Zgomote în interiorul genunchiului (cum ar fi trosnire sau pocnet);
  • Rigiditatea articulației – limitarea amplitudinii de mișcare;
  • Senzația de blocaj și instabilitate în timpul mișcărilor;
  • Inflamație la nivelul genunchiului.

Simptomele se agravează în timpul mobilizării genunchiului, cum ar fi pe parcursul unei activități sportive sau în timpul mersului pe jos. De asemenea, durerea poate apărea după stat în șezut un timp prelungit.

În cazurile severe, în lipsa tratamentului, subluxația rotulei poate progresa către dislocarea completă (luxație).

Stabilirea diagnosticului de subluxație a rotulei

Medicul ortoped va efectua un examen clinic, care presupune examinarea, palparea și mobilizarea genunchiului. Ulterior, poate recomanda teste imagistice, pentru confirmarea diagnosticului, dar și pentru a face diferența dintre o subluxație și o luxație.

O radiografie permite vizualizarea poziției rotulei în trohlee și depistarea altor leziuni la nivelul oaselor (cum ar fi fracturi). O altă investigație care utilizează raze X este tomografia computerizată. Cu ajutorul acesteia, diagnosticul de fractură este stabilit cu mare precizie.

Examenul RMN este o metodă imagistică ce captează imagini detaliate ale structurilor interne. Un RMN de genunchi poate fi indicat pentru a evalua țesuturile moi din articulația genunchiului, cum ar fi ligamentele, tendoanele și cartilajele.

Metode de tratament pentru subluxația patelară

În general, în cazul pacienților care suferă o subluxație patelară pentru prima dată, medicul recomandă tratamentul conservator, non-chirurgical, care presupune:

  • Controlul simptomelor: Medicul poate prescrie antiinflamatoare nestereoidiene, medicamente care scad inflamația și ameliorează durerea. De asemenea, este recomandat repausul, aplicarea regulată a compreselor cu gheață, fixarea unui bandaj compresiv și elevația (ridicarea piciorului mai sus decât restul corpului);
  • Imobilizarea genunchiului: Este important ca presiunea asupra articulației afectate să fie redusă. În acest scop, medicul poate recomanda purtarea unei orteze sau unei atele și folosirea unei cârje;
  • Reabilitare fizică: Un program de recuperare medicală prin mișcare (kinetoterapie) este esențial pentru creșterea forței musculare, a stabilității și pentru îmbunătățirea funcționalității articulației.

Dacă rotula este sever deplasată, medicul va efectua inițial o reducere a luxației, care presupune repoziționarea osului prin manevre manuale (împingerea rotulei în partea laterală).

În anumite situații, cum ar fi în cazul episoadelor recurente de subluxație patelară, pot fi recomandate următoarele tipuri de intervenții chirurgicale:

  • Reconstrucția ligamentului femuro-patelar medial:Ligamentul femuro-patelar medial reprezintă un element fundamental în stabiliziarea rotulei și în menținerea unei mișcări adecvate în spațiul trohlear. Acesta restricționează deplasarea laterală în proporție de 50-60%. Dacă acest ligament este deteriorat, riscul de dislocare a rotulei este ridicat. Reconstrucția ligamentului presupune repararea acestuia folosind o grefă (țesut ligamentar propriu sau de la donor, recoltat din zona mușchilor ischogambieri). Procedura se realizează minim invaziv, prin artroscopie, care presupune două incizii fine;
  • Osteotomia de tuberozitate tibială anterioară:Tuberozitatea tibială reprezintă o proeminență osoasă de la nivelul tibiei, imediat sub genunchi. Atașat de aceasta este tendonul patelar, care ghidează alunecarea corectă a rotulei în trohlee. În urma unui traumatism la acest nivel, tendonul poate fi deteriorat, cauzând deplasarea anormală a rotulei. Osteotomia de tuberozitate tibială presupune realizarea unei incizii de-a lungul pielii care acoperă tibia, urmată de tăierea unei porțiuni mici de os și mutarea acesteia, pentru a corecta poziția rotulei; 
  • Artroscopie de genunchi cu lateral release (eliberare laterală):Este o procedură mai rar efectuată în prezent. Presupune slăbirea ligamentelor din exteriorul genunchiului, prin incizia parțială a acestora, pentru a preveni tragerea rotulei în lateral. Se efectuează minim invaziv, prin tehnica artroscopică.

Persoanele care au suferit o dislocare parțială a rotulei au un risc crescut de recidivă (rata de recurență este între 15% și 60%), uneori chiar și la traumatisme mai ușoare.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum poate fi prevenită luxația parțială a rotulei?

Riscul unei luxații parțiale de rotulă poate fi redus prin:

  • Purtarea genunchierelor în timpul sporturilor de contact;
  • Exerciții fitness, pentru întărirea musculaturii picioarelor (cum ar fi cvadriceps femural, ischiogambieri și alți mușchi de la nivelul coapsei) – forța musculară ridicată stabilizează genunchii, reducând presiunea asupra acestora;
  • Creșterea treptată a intensității exercițiilor și adoptarea unor tehnici corecte de executare, sub îndrumarea unui profesionist – efectuarea incorectă a exercițiilor fizice cauzează un stres repetitiv asupra articulației;
  • Purtarea unei orteze de genunchi în timpul sportului;
  • Urmarea unui program de kinetoterapie după o leziune de genunchi, pentru reabilitarea completă a articulației;
  • Intervenții chirurgicale reconstructive – în cazul persoanelor cu anomalii anatomice asociate cu instabilitatea genunchiului.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de ortopedie oferite de medici foarte bine pregătiți și de investigații imagistice performante, realizate cu echipamente de ultimă generație, precum CT 128 slice și RMN 3 Tesla. În acest fel, diagnosticul leziunilor articulare este stabilit rapid și corect.

Tratamentul pentru subluxația de rotulă este stabilit în funcție de severitatea leziunii și de stilul de viață al pacientului. La SANADOR, pentru o reabilitare optimă și pentru prevenirea altor luxații sau subluxații articulare, pacienții beneficiază de programe individualizate de recuperare medicale, concepute de specialiști.

Atunci când este indicat tratamentul chirurgical pentru dislocarea parțială a rotulei, operația se realizează în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, care deține unul dintre cele mai performante blocuri operatorii din țară și Secție de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I – nivelul maxim de competență existent.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR