Ce înseamnă un stil de viață sănătos

Stilul de viață sănătos este o metodă preventivă, care ajută la scăderea riscului de a dezvolta o serie de afecțiuni favorizate de factori modificabili. Pe lângă alimentație și sport, stilul de viață are numeroase alte componente, care au efecte importante asupra funcționării organismului. La SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale de screening și la consiliere pentru adoptarea unui stil de viață sănătos.

Stilul de viață este caracterizat prin rutina noastră zilnică și totalitatea obiceiurilor pe care le menținem pe termen lung. Calitatea acestuia ne poate influența sănătatea profund, atât în mod pozitiv, cât și în mod negativ.

Un stil de viață sănătos este alcătuit din totalitatea alegerilor, activităților și obiceiurilor zilnice care au ca rezultat conservarea sănătății. Acesta cuprinde:

  • Alimentația echilibrată, orarul stabil al meselor și hidratarea;
  • Sportul regulat;
  • Controlul stresului;
  • Controlul greutății;
  • Evitarea altor factori de risc modificabili (cum ar fi fumatul, consum excesiv de alcool, consum excesiv de zahăr);
  • Comportamentul sexual sănătos și preventiv;
  • Somnul de calitate;
  • Igiena (corpului, mâinilor și cavității bucale);
  • Verificarea regulată a stării de sănătate și gestionarea corectă a afecțiunilor prezente;
  • Menținerea relațiilor sociale și de familie.

Importanța unui stil de viață sănătos

Toate componentele stilului de viață influențează sănătatea, starea de bine, greutatea, compoziția corporală și statusul nutrițional.

Obiceiurile dezechilibrate (cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool, dieta bogată în zahăr, grăsimi și alimente procesate) pot avea un impact puternic asupra unor parametri sangvini (de exemplu, profilul lipidic) și cresc riscul de a dezvolta carențe nutriționale severe și diferite afecțiuni, în special cele cardiometabolice.

În schimb, un stil de viață sănătos asigură un status nutrițional optim, energie și tonus, astfel încât organismul să își poată îndeplini toate funcțiile în mod corespunzător. Printre cele mai importante beneficii sunt prevenirea unor boli cronice. 

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Beneficiile unui stil sănătos de viață

Stilul de viață sănătos poate avea următoarele efecte:

  • Stare de bine fizică și psihică – un aport optim de nutrienți prin dietă, mișcarea, hidratarea, odihna optimă este asociată cu bunăstarea fizică și psihoemoțională, vitalitatea și un nivel ridicat de energie pe parcursul zilei;
  • Creștere și dezvoltare armonioasă – în copilărie și adolescență, stilul de viață influențează procesele de creștere și dezvoltare. Copiii au nevoie de un aport ridicat de substanțe nutritive, iar sportul și odihna sunt aspecte esențiale pentru creștere;
  • Menținerea unei greutăți optime – stilul de viață sănătos ajută la menținerea greutății sub control. Menținerea unei greutăți normale pe termen lung este o metodă eficientă de a preveni o serie de afecțiuni, cum ar fi cele cardiovasculare ();
  • Fortificarea imunității – un aport corespunzător de nutrienți (cum ar fi vitamine și minerale), mișcarea și odihna sunt instrumente eficiente pentru menținerea unui sistem imunitar puternic;
  • Prevenția bolilor – stilul de viață sănătos poate scădea riscul de a dezvolta diferite afecțiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare (hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, boala coronariană);
  • Gestionarea afecțiunilor – obiceiurile echilibrate pot ajuta la prevenirea complicațiilor unor afecțiuni cronice, precum diabet zaharat, astm bronșic, hepatitele virale cronice;
  • Scăderea costurilor pentru sănătate;
  • Longevitate – un stil de viață echilibrat pe termen lung s-a asociat cu o speranță mai mare de viață și o calitate ridicată a vieții.

Principii ale unui stil de viață sănătos

Stilul de viață sănătos poate fi definit de următoarele aspecte:

  • Alimentație echilibrată, variată și nutritivă;
  • Hidratare adecvată – în general, este recomandat minim 8 pahare de apă/zi, însă aportul este personalizat în funcție de numeroase caracteristici individuale;
  • Odihnă suficientă – 7-9 ore de somn/noapte sunt recomandate în cazul adultului;
  • Limitarea obiceiurilor sedentare și timpului petrecut în fața ecranelor;
  • Mișcare regulată în aer liber – minim 30 de minute de activitate fizică zilnic (cel puțin 150 de minute de mișcare moderată sau 75 de minute mișcare viguroasă pe săptămână);
  • Evitarea fumatului și drogurilor recreaționale;
  • Evitarea excesului de alcool – limitarea consumului la maximum 1 porție/zi în cazul femeilor sau maximum 2 porții/zi în cazul bărbaților (o porție poate însemna 330 ml bere, 150 ml vin sau 45 ml băutură spirtoasă);
  • Sănătate sexuală – obiceiuri pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală;
  • Controlul stresului – un nivel ridicat de stres este un factor de risc pentru sănătate;
  • Complianța la serviciile medicale – efectuarea analizelor și consultațiilor de rutină pentru screeningul unor afecțiuni, respectarea tratamentului recomandat de medic.

Activități pentru o viață sănătoasă

Printre activitățile pentru un stil de viață sănătos dintre care putem alege, o importanță deosebită o are sportul. Acesta susține sănătatea cardiovasculară, îmbunătățește nivelul de energie, întărește musculatura și sistemul osos, ajută la un somn odihnitor și la menținerea unei greutăți optime. De asemenea, mișcarea reduce stresul și induce o stare de bine datorită producției de endorfine.

Putem opta fie pentru un sport de performanță, fie pentru fitness recreativ. Mersul pe jos în pas alert, ciclismul, înotul reprezintă alte forme de mișcare.

În timpul liber, este recomandată optarea și pentru alte activități recreative care implică mișcare fizică, cum ar fi grădinăritul, hikingul, plimbările în natură, jocurile de echipă, dansul.

Nivelul de mișcare poate fi crescut și prin alte metode. Spre exemplu, mersul pe jos mai mult în locul deplasării cu mașina sau urcarea scărilor în locul liftului.

Pe de altă parte, timpul petrecut cu cei dragi, meditația, yoga și hobby-urile sunt metode eficiente pentru controlul stresului.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Mâncare pentru un stil de viață sănătos

Obiceiurile alimentare zilnice trebuie să asigure varietate, fiind esențial consumul de alimente din toate grupele alimentare:

  • Legume și fructe – acestea sunt sărace în calorii, dar bogate în fibre, vitamine, minerale, antioxidanți. Este esențială includerea unei porții de legume la fiecare masă;
  • Cereale integrale – alege produsele cerealiere integrale, în locul celor rafinate, cum ar fi pâinea integrală, orez brun, paste integrale, pseudocereale (quinoa, hrișcă);
  • Leguminoase boabe – năutul, lintea, fasolea, mazărea sunt alimente nutritive bogate în fibre;
  • Lactate (laptele, iaurtul, chefirul, brânza) – în cazul adulților, sunt recomandate variantele semidegresate;
  • Carne slabă și ouă – alege mai des carnea slabă de pasăre în locul celei roșii grase. Îndepărtează grăsimea vizibilă de pe porția de carne roșie;
  • Pește – este important consumul de pește atât slab, cât și pește gras, săptămânal;
  • Grăsimi sănătoase (nesaturate) – în locul grăsimilor animale, este recomandat optarea mai des pentru cele vegetale (de exemplu nuci, migdale, semințe de chia/in/dovleac, fistic, alune de pădure, avocado, ulei de măsline extravirgin).

În studiile clinice, alimentația în stil mediteranean s-a dovedit cel mai util model pentru prevenirea bolilor cronice.

Mâncarea pentru un stil de viață sănătos trebuie să fie, în același timp, gustoasă. Actul alimentar este menit să aducă satisfacție. De asemenea, este recomandat ca mesele să fie luate în familie.

Trebuie evitat excesul de zahăr și alimente intens procesate industrial, cum ar fi produse fast-food, dulciuri, sucuri, snacksuri, produse preambalate ready-to-eat (gata de consum), produse de patiserie-cofetărie, mezeluri.

Alimentele trebuie gătite prin tehnici dietetice, cum ar fi la abur, prin fierbere, în cuptor sau pe grătar/grill. Prăjirea în ulei trebuie evitată.

Moderația în porții este, de asemenea, importantă pentru a menține un aport caloric adecvat.

Recomandările nutriționale pot varia în funcție de numeroși factori și caracteristici individuale. De aceea, este important solicitarea sfatului specialistului.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Educație pentru un stil sănătos de viață

Educația pentru un stil de viață sănătos trebuie începută încă din copilărie, atunci când copilul intră în contact pentru prima dată cu alimentele și începe crearea unei rutine zilnice, cum ar fi o anumită oră de culcare și de trezire, un program de mișcare sau alte obiceiuri. Promovarea unui stil de viață sănătos trebuie realizată, în primul rând, de către părinți, deoarece aceștia sunt modelele pe care copiii le urmează.

În cazul adolescenților și adulților, un stil sănătos de viață poate fi implementat prin programe de reeducare coordonate de către specialiști.

Totuși, optimizarea obiceiurilor zilnice la adult poate fi o provocare și presupune un proces prelungit. De aceea, alături de îndrumarea specialistului, motivația, răbdarea și perseverența sunt instrumente de bază necesare pentru schimbarea stilului de viață.

Afecțiuni care pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos

Pentru a beneficia de o viață sănătoasă pe termen lung, este esențial implementarea unor obiceiuri echilibrate. Principiile amintite pot ține la distanță unele dintre cele mai serioase afecțiuni, precum:

De asemenea, datorită efectelor asupra imunității, un stil de viață echilibrat scade riscul de infecții (infecții virale, infecții respiratorii, infecții bacteriene) sau poate reduce durata lor. Tulburările de somn și cele gastrointestinale pot fi prevenite prin obiceiuri sănătoase. Așadar, stilul de viață echilibrat are o importanță deosebită pentru menținerea unei stări optime de sănătate pe termen lung.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Consiliere pentru un stil de viață sănătos la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consulturi interdisciplinare la standarde înalte de calitate, prin pachete complete de screening și de monitorizare a sănătății. Medicii specializați în Diabet, nutriție și boli metabolice recomandă o dietă personalizată și oferă sfaturi pentru un stil de viață sănătos, în funcție de nevoile individuale specifice.

SANADOR asigură prevenția și depistarea precoce a diverselor afecțiuni, prin acces la consultații medicale de specialitate, analize de laborator și investigații imagistice avansate. Prin abordarea integrată și multidisciplinară, SANADOR susține pacienții în adoptarea și respectarea unui stil de viață mai sănătos, oferind atât servicii medicale, cât și sprijin în educația pentru sănătate, pentru îmbunătățirea calității vieții.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR