Ce este stenoza ureterală
Stenoza ureterală sau strictura ureterală este o afecțiune caracterizată de îngustarea ureterelor - tuburile care transportă urina de la rinichi la vezica urinară. Pot fi afectate una sau ambele uretere. Cel mai comun tip de stenoză la acest nivel este obstrucția joncțiunii pielo-ureterale, locul în care rinichii se întâlnesc cu ureterele, problemă care de cele mai multe ori este congenitală.
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!
Ureterele sunt două tuburi musculare care se întind de la rinichi la vezica urinară și au o lungime de 20-30 cm, în funcție de particularitățile anatomice. De-a lungul ureterelor, circumferința lumenului acestora variază de la 4 mm la 10 mm. Zonele cele mai înguste sunt la nivelul joncțiunii pielo-ureterale, segmentului care traversează bifurcația arterelor iliace și joncțiunii uretero-vezicale (locul în care aceste tuburi se întâlnesc cu vezica urinară).
Uneori, stenoza ureterală poate fi asimptomatică, indiferent de gradul obstrucției. Lăsată netratată, însă, poate produce complicații serioase, cum ar fi deteriorarea ireversibilă a rinichilor și pierderea funcției renale (insuficiență renală). Există mai multe metode de tratament, care diferă în funcție de cauzele afecțiunii.