Ce este stenoza tricuspidiană

Stenoza tricuspidiană este o boală valvulară rară, caracterizată de îngustarea orificiului valvei tricuspide de la nivelul inimii, ceea ce restricționează fluxul de sânge dintre atriul drept și ventriculul drept. Acest lucru cauzează distensia atriului drept, în timp ce ventricului drept nu se umple complet și rămâne la dimensiuni mai mici. Toate acestea afectează funcționarea inimii și circulația sângelui în întregul organism. La SANADOR sunt realizate proceduri de tratament moderne pentru stenoza tricuspidiană și alte boli valvulare. Programează-te!

Stenoza tricuspidiană coexistă adesea cu alte afecțiuni ale valvelor cardiace, mai frecvent alături de anomalii ale valvei mitrale, mai ales la pacienții cu boală reumatismală cardiacă. Este o afecțiune foarte rară, prezentă la doar 1% dintre cazurile de boală valvulară. Disfuncția valvei tricuspide are consecințe asupra sănătății cardiovasculare, hepatice și a întregului organism, motiv pentru care tratamentul are o importanță crucială. Unele cazuri pot fi gestionate medicamentos, în timp ce altele necesită corecție chirurgicală sau prin tehnici intervenționale.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Cauze și factori de risc pentru stenoza valvei tricuspide

Cele mai multe cazuri de stenoză tricuspidiană sunt dobândite, cauzate mai ales de febra reumatică și endocardita infecțioasă.

Alți factori de risc pentru îngustarea valvei tricuspide sunt:

Cauzele iatrogenice includ defibrilatorul cardiac implantabil și stimulatorul cardiac. Unele medicamente, radioterapia la nivelul toracelui și intervenția chirurgicală de corecție a regurgitării tricuspidiene pot cauza, de asemenea, valvulopatii.

Mai rar, afecțiunea poate avea cauze congenitale, fiind o malformație prezentă încă de la naștere, cum ar fi anomalia Ebstein. Boala Whipple și boala Fabry sunt alte boli genetice care pot fi asociate cu stenoza tricuspidiană.

Cum se manifestă îngustarea valvei tricuspide?

Valva tricuspidă stenozată poate produce următoarele semne și simptome:

  • Palpitații;
  • Piele rece, din cauza debitului cardiac redus;
  • Oboseală;
  • Amețeli spontane;
  • Disconfort în piept și gât (senzația de fluturare);
  • Umflarea picioarelor și abdomenului;
  • Disconfort în etajul abdominal superior drept, în contextul ficatului mărit;
  • Semnul Kussmaul – distensia venelor jugulare de la nivelul gâtului în momentul inspirului;
  • Modificarea culorii tenului (piele mai închisă la culoare) și distensia venelor scalpului în decubit (în poziție orizontală);
  • Sincopă (leșin) indusă de efortul fizic;
  • Dispnee la efort – dificultăți de respirație.

De cele mai multe ori, simptomele sunt ușoare, fiind adesea neglijate. Atunci când stenoza este de grad redus, manifestările pot lipsi.

  • Dacă ai simptome care pot indica o afecțiune cardiovasculară, programează-te!

Diagnosticul de stenoză tricuspidiană

Diagnosticul de stenoză tricuspidiană este stabilit de medicul cardiolog în urma examenului clinic și investigațiilor medicale. În timpul auscultației cardiace, specialistul poate sesiza un murmur cardiac anormal. Acesta poate recomanda, în continuare:

  • Analize de sânge – cum ar fi transaminaze hepatice, care au valori ridicate din cauza congestiei hepatice asociate stenozei de valvă tricuspidă;
  • Radiografie toracică – pune în evidență modificări ale volumului inimii, cum ar fi atriul drept mărit, precum și vena cavă superioară dilatată;
  • Electrocardiogramă (EKG) – implică înregistrarea activității electrice a inimii, cu ajutorul unor electrozi lipiți de piele;
  • Ecocardiografie – permite vizualizarea structurii cardiace cu ajutorul unui dispozitiv cu ultrasunete deplasat pe suprafața pielii și unui gel special;
  • Cateterism cardiac – presupune inserarea unui tub subțire și flexibil, numit cateter, printr-un vas de sânge până la nivelul inimii. Implică măsurarea presiunii din interiorul camerelor inimii și ajută la depistarea cu precizie a obstrucțiilor. Această investigație este, totuși, mai rar recomandată pentru stenoza tricuspidiană.

Toate aceste investigații ajută specialistul atât să depisteze cu certitudine valva tricuspidă îngustată, cât și să stabilească cea mai potrivită metodă de tratament.  

Se recomandă, de asemenea, consultația de Boli infecțioase, dacă există suspiciunea că stenoza tricuspidiană a apărut ca urmare a unei infecții. Consultația de endocrinologie este indicată în cazul sindromului carcinoid sau bolilor congenitale cu implicații asupra metabolismului.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Complicațiile provocate de stenoza valvei tricuspide

Valva tricuspidă stenozată se asociază cu o circulație sangvină afectată atât la nivel pulmonar, cât și în restul corpului. Mai mult decât atât, afecțiunea apare rar în mod izolat, fiind adesea asociată și cu alte boli valvulare, ceea ce crește și mai mult riscul de complicații.

În lipsa tratamentului, complicațiile posibile includ aritmii cardiace potențial fatale, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, insuficiență hepatică.

Tratamentul pentru stenoza tricuspidiană

Schema terapeutică trebuie să se adreseze, în primul rând, cauzelor afecțiunii. Endocardita bacteriană acută, de exemplu, necesită antibioterapie.

Tratamentul medicamentos fără intervenție chirurgicală este recomandat în cazurile ușoare de stenoză tricuspidiană. Medicul prescrie medicamente diuretice pentru a reduce încărcarea atriului drept prin diureză.

Pacienții care nu beneficiază de înlocuirea chirurgicală a valvei, ci doar de tratament medicamentos, au indicația de a adopta un regim alimentar sărac în sodiu (cum ar fi prin limitarea cantității de sare consumată). Alături de diuretice, restricția sodiului ajută la reducerea simptomelor și edemelor, precum și la îmbunătățirea funcției hepatice.

Atunci când stenoza de valvă tricuspidă este asociată și cu fibrilație atrială, sunt necesare medicamente inclusiv pentru tratamentul acestei aritmii cardiace.

Corecția sau înlocuirea valvei tricuspide stenozate prin tehnici chirurgicale sau minim invazive este indicată în cazuri mai severe, în special atunci când afecțiunea este prezentă alături de alte boli valvulare care necesită corecție.

Chirurgia cardiacă deschisă de corecție sau înlocuire a valvei tricuspide stenozate este indicată doar în cazurile severe, simptomatice, asociate cu regurgitare tricuspidiană, când abordarea percutanată este contraindicată.

Valvuloplastia percutanată cu balon este o tehnică non-chirurgicală, intervențională, efectuată printr-o puncție la nivelul pielii, prin care se introduce un cateter. Orificiul valvei este lărgit cu ajutorul unui balon de mici dimensiuni, care este umflat la nivelul stenozei. Metoda poate fi luată în considerare doar atunci când pacientul nu prezintă concomitent și regurgitare tricuspidiană.

Implantarea transcatater a valvei tricuspide este o altă metodă minim invazivă de tratament. Aceasta se efectuează, de asemenea, prin abord percutanat și presupune implantarea protezei valvulare cu ajutorul unui cateter. Proteza se autoexpandează sau este expandată cu ajutorul unui balon în zona stenozei. Înlocuirea valvei tricuspide cu o proteză crește riscul de formare a cheagurilor de sânge, astfel că este necesară terapia cu anticoagulante.

  • La SANADOR sunt realizate proceduri moderne pentru tratamentul stenozei tricuspidiene. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, medicii cardiologi experimentați utilizează investigații avansate, realizate cu echipamente performante, pentru diagnosticul afecțiunilor cardiovasculare, ca ecocardiografii de diferite tipuri, monitorizare Holter EKG, examen RMN cardiac, angio-CT și altele.

Spitalul Clinic SANADOR dispune de un Departament de Cardiologie Intervențională modern, dotat cu două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7, cu ajutorul cărora sunt realizate proceduri de cateterism cardiac diagnostice și terapeutice, cu rezultate foarte bune.

Pacienții cu stenoză tricuspidiană care necesită intervenție chirurgicală sunt operați în blocul operator cardiovascular bine dotat, complet digitalizat al Spitalului Clinic SANADOR, de chirurgi cardiovasculari de elită, care au realizat de-a lungul timpului numeroase operații complexe, unele dintre ele premiere naționale. Secția ATI cardiovasculară de categoria I, de asemenea complet digitalizată, asigură îngrijiri la cel mai înalt nivel pentru pacienții supuși intervențiilor cardiovasculare.

Centrul de Excelență în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR asigură, pentru pacienții care au indicație, intervenții de plastie a valvei tricuspidiene. De altfel, la Spitalul Clinic SANADOR au fost realizate, pentru prima oară în România, intervenții de plastie tricuspidiană transcateter cu implanturi de ultimă generație Pascal Ace, cu rezultate foarte bune.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR