Posibile complicații ale stenozei mitrale
Atunci când nu este tratată, stenoza valvei mitrale poate duce la numeroase complicații:
Fibrilația atrială
Fibrilația atrială este o complicație care apare frecvent la pacienții cu îngustarea orificiului mitral. Aceasta este o tulburare a ritmului cardiac care face inima să bată neregulat. Din această cauză, sângele trece cu dificultate din camerele superioare (atrii) în camerele inferioare (ventriculi) și poate rămâne în atrii mai mult timp, formându-se cheaguri de sânge în inimă.
Accidentul vascular cerebral
Cheagurile de sânge din inimă se pot desprinde și pot ajunge într-un vas de sânge din creier pe care îl blochează și astfel apare accidentul vascular cerebral.
Hipertensiune pulmonară
Îngustarea valvei mitrale poate produce creșterea tensiunii în arterele pulmonare. Din această cauză inima va trebui să lucreze mai mult pentru a putea pompa sângele către plămâni, unde va fi oxigenat.
Edem pulmonar
În stenoza mitrală, cantitatea de sânge care nu poate trece din atriul stâng în ventriculul stâng va ajunge înapoi în vasele de sânge pulmonare, provocând o acumulare de lichid neobișnuită în plămâni. Aceasta va produce dificultăți de respirație, tuse și o senzație de apăsare la nivelul pieptului. Edemul pulmonar poate pune viața în pericol și necesită tratament imediat.
Insuficiență cardiacă dreaptă
Din cauza presiunii crescute pe care stenoza valvei mitrale o produce în arterele pulmonare, ventriculul drept va trebui să depună un efort suplimentar pentru a putea pompa sângele către plămâni. Acest lucru va duce în timp la insuficiență cardiacă pe partea dreaptă a inimii, care apoi se poate extinde și la partea stângă, rezultând insuficiența cardiacă globală.