Ce este stenoza de pilor?

Stenoza de pilor sau stenoza pilorică hipertrofică (SPH) este o afecțiune predominant infantilă, fiind una dintre cauzele vărsăturilor în rândul sugarilor. Patologia este caracterizată de îngustarea orificiului dintre stomac și intestinul subțire. Netratată, afecțiunea crește riscul de malnutriție, deshidratare severă și tulburări de creștere și dezvoltare, deoarece bebelușul nu mai poate fi hrănit în mod corespunzător. Tratamentul constă în corecția chirurgicală a sfincterului piloric, fiind recomandat cât mai curând, pentru a preveni complicațiile. Vino la SANADOR pentru tratament modern!

Stenoza hipertrofică de pilor este o afecțiune a nou-născutului, caracterizată de îngustarea sau obstrucția sfincterului piloric, fiind rezultatul hipertrofiei și hiperplaziei țesutului muscular de la acest nivel. Termenul de hipertrofie face referire la creșterea volumului celulelor, iar cel de hiperplazie definește multiplicarea excesivă a celulelor. Aceste fenomene cauzează îngroșarea anormală a țesutului, care are ca rezultat îngustarea orificiului piloric.

Sfincterul piloric este inelul muscular localizat la întâlnirea dintre stomac și duoden (prima porțiune a intestinului subțire). Acesta se deschide pentru a permite conținutului gastric să ajungă în intestin, apoi se închide pentru a preveni întoarcerea alimentelor și sucurilor digestive în stomac. În stenoza de pilor, alimentele nu pot avansa în tractul digestiv și rămân în stomac, principala manifestare fiind vărsăturile.

Stenoza pilorică afectează 1 până la 3,5 din 1000 de nou-născuți, fiind cea mai frecventă afecțiune care necesită intervenție chirurgicală în rândul acestora. În general, manifestările debutează la 3-5 săptămâni după naștere, afecțiunea fiind rară la sugarii mai mari de 3 luni. De asemenea, stenoza pilorică la adulți este rar întâlnită.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Cauze și factori de risc pentru stenoza pilorică

Nu se cunosc cauzele stenozei hipertrofice de pilor. Hipertrofia sfincterului piloric apare în primele săptămâni de viață, nefiind prezentă la naștere. Totuși, o combinație de factori genetici și de mediu ar putea fi implicați în patogeneza acestei afecțiuni:

  • Sexul masculin – stenoza de pilor este mai frecvent întâlnită în rândul băieților;
  • Rasa albă și etnia hispanică – boala are o incidență mai mare în această populație;
  • Prematuritatea;
  • Primii născuți;
  • Nașterea prin cezariană;
  • Istoric familial de stenoză pilorică – afecțiunea se poate transmite ereditar la 20% dintre descendenții masculini și la 10% dintre cei de sex feminin;
  • Fumatul în timpul sarcinii;
  • Administrarea de antibiotice în sarcină și în primele săptămâni de viață ale nou-născutului;
  • Hrănirea cu biberonul, folosind formulă de lapte.

Stenoza pilorică la copiii mai mari și la adulți poate apărea secundar ulcerului peptic (stenoză pilorică ulceroasă), tumorilor maligne și unor afecțiuni inflamatorii (cum ar fi gastroenterita eozinofilică), care produc obstrucție la nivelul sfincterului piloric.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Semne și simptome de stenoză de pilor

Stenoza pilorică la nou-născut se manifestă începând cu săptămânile 3-6 de viață, prin:

  • Vărsături puternice, violente, în jet – apar în prima oră după hrănire, uneori cu urme de sânge;
  • Foame persistentă și iritabilitate;
  • Materii fecale în cantități mici și constipație;
  • Semne de deshidratare – letargie, plâns fără lacrimi, urinare în cantități reduse (scutece uscate), mucoase uscate, scăderea elasticității pielii (tegumentele nu revin la forma inițială după prinderea cu degetele), fontanela deprimată (adâncită);
  • Eșecul creșterii în greutate sau chiar scădere în greutate;
  • Contracții gastrice – înainte de vărsături, poți observa sau poți simți la atingere contracții sub formă de valuri în zona stomacului bebelușului.

Complicații posibile

În lipsa tratamentului, stenoza pilorică la nou-născut se asociază cu:

  • Malnutriție protein-calorică, tulburări de creștere și dezvoltare;
  • Deshidratare severă, asociată cu dezechilibre electrolitice (electroliții sunt implicați în menținerea funcțiilor vitale);
  • Șoc hipovolemic – apare din cauza pierderii unei cantități mari de fluide și este o urgență medicală. Poate provoca disfuncție de organ sau chiar deces;
  • Iritația mucoasei stomacului, asociată cu sângerări ușoare;
  • Acumularea de bilirubină (substanță produsă de ficat), care cauzează icter (îngălbenirea ochilor și pielii).

Bebelușii tratați la timp pentru stenoza de pilor au un prognostic favorabil. Aceștia nu se confruntă cu tulburări de sănătate pe termen lung. În urma tratamentului, iau în greutate și se dezvoltă normal.

Stabilirea diagnosticului

Medicul efectuează un examen clinic al nou-născutului, în cadrul căreia pot observa:

  • Semne de deshidratare;
  • Distensia abdominală;
  • O masă dură, în formă de măslină, în etajul abdominal superior, sesizabilă la palpare – aceasta reprezintă, de fapt, sfincterul piloric îngroșat.

Ulterior, specialistul poate recomanda efectuarea unor analize de sânge, care pot depista dezechilibrele hidroelectrolitice. Testele imagistice sunt necesare pentru a examina anomalia de structură de la nivelul sfincterului piloric. De obicei, ecografia este suficientă pentru a confirma diagnosticul, însă uneori poate fi necesară o radiografie cu bariu.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru stenoza de pilor

Singura opțiune de tratament pentru stenoza pilorică este intervenția chirurgicală. Este recomandată efectuarea acesteia cât mai repede, pentru a preveni complicațiile.

Înainte de realizarea procedurii, echipa medicală se asigură că bebelușul este rehidratat și că dezechilibrul electrolitic este corectat, prin administrare intravenoasă de fluide. Se recomandă întreruperea alăptării cu cel puțin 6 ore înainte de procedură, pentru a reduce riscul de vărsături și aspirație (pătrunderea lichidului în căile aeriene).

Intervenția chirurgicală de piloromiotomie poate fi efectuată clasic sau minim-invaziv, laparoscopic, sub anestezie generală. Procedura presupune efectuarea unei incizii de mici dimensiuni pe partea stângă a abdomenului, mai sus de ombilic. Pentru corectarea sfincterului piloric, medicul realizează o incizie la nivelul acestuia, lărgind astfel orificiul prin care trec alimentele.

După intervenția chirurgicală, hrănirea poate fi reluată în aproximativ 12-24 de ore sau chiar mai devreme, în funcție de recomandările medicului. Totuși, vărsăturile pot continua în următoarele zile.

Regimul alimentar postchirurgical pentru stenoza pilorică presupune creșterea treptată a cantității de lapte administrat. În cazul alăptării la sân, va trebui ca bebelușul să fie hrănit cu lapte matern din biberon la început, pentru a măsura cu exactitate cantitatea. Dacă este utilizată formula, concentrația și volumul trebuie crescute în funcție de toleranța digestivă a copilului. Specialistul va explica mai multe detalii privind alimentația bebelușului după intervenție.

Din cauza afecțiunii, bebelușul poate fi subnutrit. Compoziția laptelui matern este influențată de dieta mamei. Așadar, în cazul alăptării la sân, este importantă menținerea unei alimentații cât mai variate și sănătoase. În acest mod, bebelușul primește cantități optime de substanțe nutritive necesare pentru creștere și dezvoltare.

În cazul copiilor mari și adulților care dezvoltă stenoză pilorică secundar altor patologii (cum ar fi tumori maligne sau ulcer peptic), tratamentul vizează tratarea cauzelor.

Tratament la SANADOR

În Secția de Chirurgie Pediatrică de la SANADOR, sunt tratate chirurgical numeroase tipuri de afecțiuni, inclusiv stenoza de pilor. Medicii optează pentru tehnici minim invazive ori de câte ori este posibil, pentru reducerea riscurilor și scurtarea perioadei de recuperare. Înainte de intervenție, pacienții beneficiază de consultații interdisciplinare, asigurate de medici cu experiență. Toate intervențiile chirurgicale sunt realizate într-un bloc operator modern, în condiții de siguranță deplină, datorită Secției ATI acreditată ca secție nivel I, cu competență extinsă. Echipa medicală este specializată în tratamentul și îngrijirea pacienților pediatrici, inclusiv a celor cu alte probleme de sănătate sau complicații.

În cazurile rare în care stenoza de pilor apare secundar unei formațiuni tumorale, SANADOR pune la dispoziție cel mai complex centru medical privat de servicii oncologice – Centrul Oncologic SANADOR, dotat cu tehnologii avansate. Pentru fiecare caz de cancer este formată o comisie multidisciplinară, numită Tumor Board, care alege cea mai bună abordare terapeutică.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR