Ce este stenoza de pilor?
Stenoza de pilor sau stenoza pilorică hipertrofică (SPH) este o afecțiune predominant infantilă, fiind una dintre cauzele vărsăturilor în rândul sugarilor. Patologia este caracterizată de îngustarea orificiului dintre stomac și intestinul subțire. Netratată, afecțiunea crește riscul de malnutriție, deshidratare severă și tulburări de creștere și dezvoltare, deoarece bebelușul nu mai poate fi hrănit în mod corespunzător. Tratamentul constă în corecția chirurgicală a sfincterului piloric, fiind recomandat cât mai curând, pentru a preveni complicațiile. Vino la SANADOR pentru tratament modern!
Stenoza hipertrofică de pilor este o afecțiune a nou-născutului, caracterizată de îngustarea sau obstrucția sfincterului piloric, fiind rezultatul hipertrofiei și hiperplaziei țesutului muscular de la acest nivel. Termenul de hipertrofie face referire la creșterea volumului celulelor, iar cel de hiperplazie definește multiplicarea excesivă a celulelor. Aceste fenomene cauzează îngroșarea anormală a țesutului, care are ca rezultat îngustarea orificiului piloric.
Sfincterul piloric este inelul muscular localizat la întâlnirea dintre stomac și duoden (prima porțiune a intestinului subțire). Acesta se deschide pentru a permite conținutului gastric să ajungă în intestin, apoi se închide pentru a preveni întoarcerea alimentelor și sucurilor digestive în stomac. În stenoza de pilor, alimentele nu pot avansa în tractul digestiv și rămân în stomac, principala manifestare fiind vărsăturile.
Stenoza pilorică afectează 1 până la 3,5 din 1000 de nou-născuți, fiind cea mai frecventă afecțiune care necesită intervenție chirurgicală în rândul acestora. În general, manifestările debutează la 3-5 săptămâni după naștere, afecțiunea fiind rară la sugarii mai mari de 3 luni. De asemenea, stenoza pilorică la adulți este rar întâlnită.
-
021 9699 Programează-te acum!