Hernia de disc lombară este una dintre cele mai frecvente patologii degenerative spinale neurochirurgicale. Aceasta reprezintă deplasarea discurilor vertebrale, a cartilajelor aflate între vertebre, consecința fiind compresia rădăcinilor nervoase. Discurile vertebrale și cartilajele asigură stabilitatea coloanei vertebrale, permit mișcarea vertebrelor și funcționează ca un amortizor, protejând vertebrele de șocuri sau de uzură.
Hernia de disc este foarte cunoscută din cauza simptomelor cu răsunet, și anume durerile severe de la nivelul regiunilor laterovertebrale corespunzătoare segmentului medular afectat, resimțite datorită contracturii musculare.
Stenoza cicatricială este o complicație dobândită, nonartrozică, cu posibilă etiologie posttraumatică, putând fi declanșată de eforturi fizice sau de traumatisme lombare. În cazurile avansate se poate constata blocajul total al canalului medular, având ca și consecință aplatizarea rădăcinilor nervoase, ce se traduce clinic prin semi-pareză sau pareză completă.
Cu un asemenea caz, care prezenta complicații la nivelul canalului vertebral lombar, s-a confruntat echipa medicală de la Spitalul Clinic SANADOR condusă de Dr. Ovidiu Grămescu, medic primar Neurochirurgie.
Venind din Tg. Jiu, Gheorghe G., în vârstă de 62 de ani, a ajuns la SANADOR ”în urma unei sărituri nereușite”, când “s-a produs un șoc în zona lombară.” Ulterior, pacientul a resimțit „niște dureri groaznice la piciorul stâng cu efect de semi-pareză”, dat fiind faptul că acesta deja trecuse prin două operații în aceeași zonă, în 2015 și 2016.
„După discuția cu domnul Dr. Grămescu, am înțeles că a avut loc o ruptură a inelului fibros, fapt ce a dus la o excrescență osoasă ce făcea compresie pe țesutul sistemului nervos.”
În consecință, pacientul a avut nevoie de intervenție chirurgicală pentru stenoză cicatricială L5 S1 operată post hernie de disc (HDL5 stânga operată iterativ 2015 și 2016). Prin intermediul operației s-a efectuat o recalibrare a canalului vertebral lombar prin liza cicatricii periduroradiculare și hemilaminectomie L5 stânga.
”Am fost operat de domnul Dr. Grămescu Ovidiu la Spitalul Clinic SANADOR. A fost prima mea experiență cu un spital privat, mai ales în această perioadă de nesiguranță în sistemul sanitar de stat. La SANADOR, am avut parte de o atenție deosebită.”
Evoluția postoperatorie a pacientului a fost favorabilă. ”Datorită profesionalismului domnului doctor și a echipei sale, operația a decurs perfect, iar seara m-am dat jos din pat. Îi mulțumesc din suflet domnului doctor și întregii sale echipe pentru că am putut pleca acasă pe picioarele mele și perfect sănătos. Recomand cu încredere Spitalul Clinic SANADOR.”