Tratamentul stenozei carotidiene
Tratamentul stenozei carotidiene se face în funcție de mai mulți factori: vârstă, starea generală de sănătate, severitatea stenozei și cât de bine poate suporta pacientul medicamentele sau procedurile intervenționale sau chirurgicale.
Dacă stenoza pe carotidă este mai mică de 50%, medicul poate recomanda schimbarea stilului de viață si medicamente. Dacă stenoza este de 50-70%, specialistul poate recurge la intervenții sau medicamente, în funcție de pacient. Dacă stenoza este de peste 70%, pacientului i se recomandă o procedură de cardiologie intervențională/radiologie intervențională (angioplastie carotidiană cu stent) sau endarterectomie carotidiană - o intervenție de chirurgie vasculară.
Watch on YouTube
Modificarea stilului de viață include renunțarea la fumat, adoptarea unei diete cu puține grăsimi, bogată în fructe și legume, scădere ponderală în caz de obezitate, activitate fizică moderată, controlul glicemiei și al tensiunii arteriale.
Medicamentele care pot fi utilizate pentru a trata stenoza carotidiană sunt:
- Antiagregante plachetare: subțiază sângele și împiedică formarea chegurilor de sânge.
- Statine: scad colesterolul din sânge și împiedică formarea plăcilor de grăsime.
- Medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale: hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru boala arterei carotide, astfel încât este foarte important ca tensiunea să fie ținută în limite normale
Angioplastia arterei carotide cu stent este o metodă de tratament pentru persoanele care nu pot fi supuse operației de endarterectomie carotidiană, din cauza riscurilor prea mari. Intervenția se face cu anestezie locală. Se folosește un tub mic, numit cateter, care se introduce printr-o arteră de la nivelul regiunii inghinale, până la artera carotidă. Prin acest cateter se introduce un balon, care este umflat pentru a deschide artera și apoi se plasează un stent, pentru a menține artera deschisă.
Endarterectomia carotidiană este folosită frecvent la pacienții cu plăci de grăsime la nivelul carotidelor și care au suferit un atac ischemic tranzitor sau un accident vascular cerebral ușor. Operația se face sub anestezie generală. Chirurgul face o mică incizie la nivelul gâtului, pentru a ajunge la artera carotidă. Apoi îndepărtează placa de aterom care a produs stenoza și coase artera la loc. Prin această procedură se imbunătățește fluxul de sânge care ajunge la creier.