Ce este stenoza de canal vertebral

Stenoza de canal vertebral, numită și stenoză de canal spinal, este o îngustare a unuia sau a mai multor spații din canalul vertebral. Coloana vertebrală este formată din 24 de vertebre, oase mobile care sunt separate prin discuri, cu rol în absorbția șocurilor și împiedicarea frecării vertebrelor.

În interiorul fiecărei vertebre există un spațiu numit canal vertebral sau spinal, în care se găsesc măduva spinării, nervi, ligamente, vase de sânge și grăsime. Nervii din fiecare vertebră se ramifică spre restul corpului prin foramenul intervertebral, un canal care este înconjurat de țesut osos și ligamente. Într-o vertebră normală, nervii și măduva spinării au destul loc pentru a funcționa optim. Însă, dacă se produc anumite schimbări la nivelul vertebrei, canalele se îngustează și sistemul nervos are de suferit. Acondroplazia este o cauză comună a stenozei de canal vertebral, datorită modificărilor structurale ale vertebrelor și ale canalului spinal.

Watch on YouTube

Când depunerile osoase, discurile degradate și articulațiile fațetelor apasă pe foramen, stenoza este laterală. Când presiunea este exercitată pe canalul vertebral central și se produce compresia măduvei spinării, stenoza spinală este centrală. Procesul de îngustare este, de obicei, gradual. Nervii și măduva pot suporta o compresie minimă, dar, dincolo de un anumit punct, apar simptome neplăcute (durere care poate iradia în partea inferioară a corpului, care se intensifică la mers, senzație de greutate și parestezii în picioare etc.).

Tipuri de stenoză de canal vertebral

Stenoza de canal spinal poate apărea la nivelul oricărui segment al coloanei vertebrale, dar, în majoritatea cazurilor, apare în zonele lombară și cervicală. Stenoza apare rareori la nivelul coloanei toracice.

Stenoza de canal lombar afectează cele cinci vertebre ale coloanei inferioare, care sunt și cele mai mari. Îngustarea produce compresia nervilor, provocând durere de spate care iradiază spre fese și picioare, uneori până în călcâie. Cunoscută și ca sciatică, această durere lombară este însoțită și de senzație de amorțire și parestezii. Stenoza lombară produce și claudicație neurogenă, o problemă neurologică, care se manifestă prin slăbiciune la nivelul picioarelor și crampe dureroase, intensificate de mers și atenuate în repaus.

  • Odată cu înaintarea în vârstă, apar procese degenerative care pot produce stenoza canalului vertebral. Programează-te pentru o consultație!

Stenoza cervicală este stenoza de canal vertebral care apare la cele șapte vertebre ale gâtului. Produce simptome asemănătoare celei lombare, dar durerea iradiază dinspre gât în jos, spre umeri, brațe și mâini. Compresia măduvei spinării în zona cervicală poate produce mielopatie cervicală, o disfuncție care constă în transmiterea defectuoasă a impulsurilor nervoase. Persoana afectată de mielopatie cervicală pierde controlul asupra mușchilor, are dificultăți de deplasare, coordonare, echilibru și manevrare a obiectelor, în special a celor mici.

Cauzele stenozei de canal vertebral

Stenoza de canal spinal este cauzată, în majoritatea cazurilor, de procesele degenerative care apar odată cu înaintarea în vârstă. Discurile intervertebrale se uzează, densitatea osoasă se reduce (cum se întâmplă în caz de osteopenie și osteoporoză) și apar depuneri osoase, care se extind în canalul vertebral, exercitând presiune. Ligamentele se măresc, organismul încercând să refacă dinamica normală a vertebrelor, însă și acest lucru produce îngustarea canalului vertebral.

Stenoza de canal vertebral poate apărea și din cauza următoarelor afecțiuni:

Semne și simptome

În funcție de localizarea stenozei de canal spinal, simptomele variază. Pentru că afecțiunea se dezvoltă progresiv, este posibil ca pacientul să nu simtă niciun simptom o perioadă, chiar dacă medicul observă semne ale acesteia pe radiografii sau alte teste imagistice.

  • Stenoza de canal vertebral poate produce dureri tot mai intense, pe măsură ce se agravează. Programează-te la SANADOR de la primele simptome!

Stenoza lombară produce durere care radiază spre partea inferioară a corpului, senzație de greutate și parestezii în membrele inferioare, durere care se intensifică la mers și la stat în picioare și se ameliorează când persoana stă pe scaun, se apleacă și merge pe o pantă ascendentă.

Stenoza de canal vertebral poate provoca dureri intense de spate, care se extind spre picioare.

Stenoza de canal cervical produce durere la nivelul gâtului, parestezii la nivelul membrelor superioare și inferioare, dificultăți în menținerea echilibrului și executării anumitor acțiuni care necesită dexteritate, ca scrisul, de exemplu.

Posibile complicații ale stenozei de canal vertebral

Stenoza de canal vertebral poate afecta controlul excreției, situație care necesită tratament cât mai rapid, pentru că poate indica prezența sindromului Cauda equina (sindromul cozii de cal). Acesta este o formă rară de stenoză, care evoluează rapid. Este cauzată, de obicei, de un disc lombar herniat sever. Discul apasă pe nervii de la capătul coloanei vertebrale, care transmit semnale către vezica urinară, intestine și picioare. Dacă nu se intervine rapid, consecințele pot fi ireversibile.

Din cauza afectării nervilor de la nivelul organelor genitale, stenoza de canal spinal poate provoca și disfuncții sexuale, ca impotența și anorgasmia. Foarte rar, poate produce paralizia completă sau parțială a membrelor inferioare.

Stabilirea diagnosticului

Examinarea pacientului, evaluarea semnelor și simptomelor și istoricul medical al pacientului sunt utile în diagnosticarea stenozei de canal vertebral. Pentru identificarea vertebrelor afectate, se folosesc tehnici imagistice ca radiografia digitală a coloanei vertebrale, rezonanța magnetică la coloană și tomografia computerizată. Imaginile obținute sunt detaliate și ajută la descoperirea schimbărilor de diferite tipuri apărute la nivelul vertebrelor, de la depunerile osoase și hernierea discurilor, la dezvoltarea unor tumori.

  • Identificarea segmentului vertebral afectat este esențială în tratamentul stenozei spinale! Vino la SANADOR pentru un diagnostic precis!

Metode de tratament pentru stenoza de canal spinal

Tratamentul pentru stenoza de canal vertebral depinde de gradul de afectare și de simptome. Medicamentele antiinflamatoare sunt utile pentru tratarea durerii, în timp ce fizioterapia întărește musculatura și flexibilitatea coloanei. Neurochirurgia este necesară în cazuri în care simptomele sunt severe și anumite funcții ale organismului sunt afectate.

Tratamentul nechirurgical al stenozei de canal vertebral

Tratamentul nechirurgical vizează ameliorarea simptomelor provocate de stenoza canalului spinal. Medicația orală constă în antiinflamatoare nesteroidiene și analgezice, care reduc durerea și inflamația.

Injecțiile epidurale cu corticosteroizi reduc inflamația nervilor și pot avea efect pe o durată mai lungă, care variază de la săptămâni la ani. Pentru ca metoda să funcționeze pe deplin, uneori este nevoie de injecții repetate. Procedura este minim invazivă și se asociază deseori cu fizioterapia, kinetoterapia și cu diferite programe de recuperare medicală și întărire a musculaturii care susține coloana vertebrală.

Mușchii spatelui și cei abdominali sunt cei mai importanți pentru creșterea rezistenței coloanei vertebrale. Formarea unei rutine de activități fizice și menținerea posturii corecte sunt necesare pe termen lung. Pacienții trebuie să discute cu medicul despre activitățile fizice potrivite pentru ei, astfel încât să evite agravarea simptomelor și accidentările.

Pentru stabilirea diagnosticului de stenoză de canal vertebral sunt necesare investigații imagistice.

Tratamentul chirurgical al stenozei de canal spinal

Stenoza de canal vertebral se tratează prin chirurgie spinală doar dacă celelalte opțiuni de tratament nu funcționează. Majoritatea persoanelor cu stenoză lombară sau cervicală nu necesită operații. Totuși, dacă este nevoie, medicii aleg cea mai bună opțiune de tratament chirurgical, în funcție de specificul fiecărui caz.

Se efectuează frecvent laminectomia, care implică îndepărtarea laminelor, porțiuni ale vertebrei, astfel încât măduva și nervii să aibă destul loc. Există și o variantă parțială a laminectomiei, numită laminotomie. În zona cervicală se poate realiza și laminoplastia, care implică îndepărtarea unei părți din lamină și crearea cu ajutorul unei plăcuțe metalice a unei punți deasupra zonei în care s-a îndepărtat osul.

O altă abordare terapeutică este foraminotomia, care constă în îndepărtarea de os sau țesut din foramen, porțiunea de vertebră prin care iese rădăcina nervoasă. Inserarea de distanțiere intervertebrale este o procedură minim invazivă, prin care chirurgul introduce dispozitive între oasele vertebrelor, astfel încât să mărească spațiul disponibil pentru nervi.

Fuziunea spinală este ultima opțiune în tratamentul stenozei de canal spinal. Pentru a stabiliza coloana și a elimina durerea, chirurgii realizează o intervenșie complexă, în care unesc două vertebre, permanent.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR