Ce este steatoreea

Steatoreea înseamnă eliminarea în exces a grăsimilor prin fecale. Prezența grăsimilor în scaun apare ca urmare a faptului că acestea nu sunt digerate corect și se asociază cu o serie de complicații severe, în lipsa tratamentului adecvat. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de gastroenterologie și de servicii medicale complete pentru diagnostic și tratament.

Steatoreea poate fi determinată de diferite afecțiuni ale pancreasului, ficatului sau intestinului subțire, care trebuie să fie identificare corect, astfel încât pacientul să primească tratamentul necesar, pentru prevenirea complicațiilor.

Cauze și factori de risc pentru eliminarea în exces a grăsimilor prin fecale

Digestia și absorbția grăsimilor presupune mai multe etape, care implică acțiunea acizilor biliari și a enzimelor digestive pancreatice (cum ar fi lipaza pancreatică), cu rol în emulsifierea, respectiv descompunerea grăsimilor în acizi grași liberi și monogliceride. Absorbția acestora este dependentă, ulterior, de funcționalitatea mucoasei intestinale. 

Malabsorbția grăsimilor se poate instala din cauza tulburărilor la nivelul ficatului sau pancreasului, organele responsabile de sinteza substanțelor necesare digestiei acestora.

Astfel, printre cauzele posibile de steatoree se numără:

Cum se manifestă steatoreea

Steatoreea poate fi recunoscută pe baza următoarelor semne și manifestări:

  • Scaune moi, de culoare deschisă (pale sau galbene), spumoase, urât mirositoare. De asemenea, grăsimile în scaun fac materiile fecale să plutească;
  • Peliculă de grăsime – materiile fecale sunt acoperite de un strat de grăsime și se pot observa cu ochiul liber picături fine de ulei în apa din toaletă.

Pe de altă parte, steatoreea poate fi însoțită și de alte simptome, în funcție de cauze:

Diagnosticul de steatoree

Medicul gastroenterolog evaluează simptomatologia pacientului și istoricul medical, apoi recomandă o serie de teste și investigații.

Proba de digestie este principalul test efectuat pentru a depista sindroamele de malabsorbție. Aceasta presupune analiza în laborator a unei probe de materii fecale pentru a identifica nutrienții nedigerați și pentru a măsura cantitatea de grăsime eliminată.

În absența unei afecțiuni, medicul poate recomanda și alte investigații, pentru a stabili cauza malabsorbției. Spre exemplu, pot fi necesare analize specifice de sânge (de exemplu, pentru depistarea intoleranței la gluten sau a infecțiilor digestive), endoscopie digestivă cu biopsie, RMN sau tomografia computerizată abdominală.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Complicații provocate de eliminarea de scaune grase

Eliminarea grăsimilor în scaun poate produce complicații serioase pe termen lung. De asemenea, sunt posibile complicații specifice afecțiunilor prezente. Printre acestea se numără:

  • Deficiențe nutriționale severe – carență de vitamina A, D, E, K, nutrienți care sunt absorbiți exclusiv în prezența grăsimilor. La rândul lor, aceste deficiențe se asociază cu alte efecte negative, deoarece au roluri importante în organism. Spre exemplu, vitaminele D și K sunt esențiale pentru sănătatea sistemului osos. Deficitele de zinc și B12 sunt alte carențe frecvente;
  • Malnutriție sau subnutriție – pacienții se pot confrunta cu o scădere masivă, nedorită, în greutate, care crește susceptibilitatea la infecții. În cazul steatoreei la copii, procesele de creștere și dezvoltare pot fi afectate, inclusiv la nivel neuropsihic;
  • Anemie feriprivă (anemie prin deficit de fier);
  • Anemie megaloblastică (anemie prin deficit de B12);
  • Osteopenie, osteoporoză și fracturi;
  • Echimoze (vânătăi);
  • Deshidratare;
  • Pseudochist pancreatic;
  • Ataxie, spasm muscular, convulsii;
  • Complicații hepatice – ciroză, insuficiență hepatică, ascită;
  • Anumite forme de cancer, cum ar fi cancer hepatic sau cancer de pancreas.

Tratamentul pentru steatoree

Terapia pentru steatoree vizează tratarea cauzei acesteia. În cazul afecțiunilor hepatice, medicul gastroenterolog poate prescrie medicamente utilizate pentru substituirea acizilor biliari.

Pentru bolile pancreatice, specialistul poate recomanda administrarea de enzime pancreatice, pentru a putea digera lipidele. Medicamentele permit continuarea unei alimentații cu un aport normal de grăsimi, deoarece restricționarea grăsimilor are ca rezultat alterarea statusului nutrițional.

Pe de altă parte, este necesară tratarea complicațiilor, cum ar fi carențele de vitamine. În această situație, medicul poate prescrie suplimente alimentare.

În cazul infecțiilor cu paraziți, cum ar fi giardiaza, medicul va prescrie medicamente antiparazitare. După caz, poate prescrise antibiotice și probiotice.

În cazul pacienților cu boală celiacă, este necesară restricționarea completă a alimentelor ce conțin gluten și urme de gluten, regim care trebuie urmat pentru tot restul vieții, sub îndrumarea atentă a specialistului.

Pot fi necesare și alte modificări ale alimentației, în funcție de afecțiunile prezente și de nevoile nutriționale specifice.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Regimul alimentar în steatoree

Recomandările nutriționale în steatoree diferă în funcție de cauze. Este importantă eliminarea sau reducerea din meniul zilnic a alimentelor ultraprocesate industrial, foarte bogate în grăsimi, cum ar fi mezelurile, brânza topită, produsele gata de consum, produsele fast-food, cartofii prăjiți și alte alimente prăjite în ulei, carnea grasă, slănina, untul, nucile și semințele, frișca, uleiul de palmier și cocos, lactatele bogate în grăsimi.

În anumite afecțiuni asociate cu malabsorbția lipidelor, cum ar fi fibroza chistică, necesarul de grăsimi este mai ridicat decât la persoanele sănătoase. Acești pacienți trebuie să consume mai multe nuci și alte fructe cu coajă lemnoasă, neprăjite și nesărate, uleiuri vegetale extravirgine (cum ar fi cel de măsline), pește gras (de exemplu, somon, macrou, hering), avocado. Este recomandat în principal consumul de grăsimi nesaturate, de origine vegetală și din pește.

Sunt importante hidratarea eficientă și evitarea alcoolului. În cazul intoleranței la gluten, se impune restricționarea alimentelor care conțin gluten, cum sunt cele pe bază de grâu, orz, secară. Este necesar, de asemenea, un aport optim de legume, fructe și surse de proteine de calitate, pentru a preveni malnutriția și deficiențele nutriționale.

Prin urmare, regimul alimentar în steatoree diferă semnificativ în funcție de cauze și de nevoile individuale, astfel încât devine esențial un consult de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cum poate fi prevenită eliminarea de grăsimi în scaun

Unele afecțiuni care cauzează steatoree nu pot fi prevenite, deoarece au cauze autoimune, cum este boala celiacă. Totuși, respectarea regimului alimentar specific de excludere a glutenului contribuie la prevenirea steatoreei.

Steatoreea de cauză hepatică poate fi prevenită prin limitarea consumului de alcool sau restricționarea acestuia, dacă este deja prezentă o afecțiune la nivelul ficatului. În situația unui diagnostic de litiază biliară, pancreatita acută poate fi prevenită prin adoptarea unei alimentații corecte și prin evitarea excesului de grăsimi la mese, întrucât mesele grase sunt colecistokinetice și favorizează migrarea pietrelor spre pancreas prin căile biliare și canalul pancreatic.

Pentru a preveni steatoreea ocazională, este recomandată menținerea unei alimentații echilibrate și evitarea meselor bogate în grăsimi, cum sunt alimentele prăjite în ulei și cele ultraprocesate industrial. De asemenea, este importantă respectarea tratamentului, cu administrarea de enzime sau alte medicamente prescrise.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu afecțiuni gastrointestinale beneficiază de consultații de gastroenterologie asigurate de medici experimentați, de analize de laborator și de investigații imagistice avansate, realizate cu tehnologie de ultimă generație, precum CT 128 slice sau RMN 3 Tesla.

Analizele de sânge și din materii fecale sunt efectuate cu echipamente performante în Laboratoarelor SANADOR, pentru diagnostic precis și stabilirea tratamentului adecvat. În funcție de indicație, pacienții au acces și la proceduri de endoscopie digestivă urmată de biopsie, investigațiile fiind realizate în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR și la Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca.

În cazul în care steatoreea este provocată de o afecțiune a ficatului sau biliară, Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR asigură o abordare multidisciplinară completă, prin consultații, investigații, tratament individualizat performant și monitorizare pe termen lung.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR