Regimul alimentar în steatoree
Recomandările nutriționale în steatoree diferă în funcție de cauze. Este importantă eliminarea sau reducerea din meniul zilnic a alimentelor ultraprocesate industrial, foarte bogate în grăsimi, cum ar fi mezelurile, brânza topită, produsele gata de consum, produsele fast-food, cartofii prăjiți și alte alimente prăjite în ulei, carnea grasă, slănina, untul, nucile și semințele, frișca, uleiul de palmier și cocos, lactatele bogate în grăsimi.
În anumite afecțiuni asociate cu malabsorbția lipidelor, cum ar fi fibroza chistică, necesarul de grăsimi este mai ridicat decât la persoanele sănătoase. Acești pacienți trebuie să consume mai multe nuci și alte fructe cu coajă lemnoasă, neprăjite și nesărate, uleiuri vegetale extravirgine (cum ar fi cel de măsline), pește gras (de exemplu, somon, macrou, hering), avocado. Este recomandat în principal consumul de grăsimi nesaturate, de origine vegetală și din pește.
Sunt importante hidratarea eficientă și evitarea alcoolului. În cazul intoleranței la gluten, se impune restricționarea alimentelor care conțin gluten, cum sunt cele pe bază de grâu, orz, secară. Este necesar, de asemenea, un aport optim de legume, fructe și surse de proteine de calitate, pentru a preveni malnutriția și deficiențele nutriționale.
Prin urmare, regimul alimentar în steatoree diferă semnificativ în funcție de cauze și de nevoile individuale, astfel încât devine esențial un consult de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați.
Programează-te!