Ce este spondiloza?

Spondiloza este un termen general care se referă la degenerarea discurilor intervertebrale sau a suprafețelor articulare care intră în structura coloanei vertebrale. Pe măsură ce discurile se deshidratează și își reduc dimensiunea, apar semnele de osteoartrită (sau artroză), care pot afecta orice segment al coloanei vertebrale.

Cei mai mulți pacienți sunt asimptomatici, dar în stadii avansate pot să apară semne și simptome severe, inclusiv complicații. În lipsa tratamentului potrivit, spondiloza poate afecta sever calitatea vieții pacientului.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauzele și factorii de risc

Înaintare în vârstă este principalul factor care contribuie la instalarea spondilozei, fiind o afecțiune aproape universală la vârstnici, prin uzura coloanei vertebrale. În plus, la anumite persoane se observă o predispoziție genetică pentru dezvoltarea acestei afecțiuni (rude apropiate cu diferite tipuri de artroză), situație în care este indicat un consult genetic.

Traumatismele coloanei vertebrale contribuie la instalarea în timp a spondilozei (uneori la câțiva ani după leziune). Sportivii de performanță pot fi predispuși la dezvoltarea unei forme de spondiloză, din cauza uzurii coloanei vertebrale.

Alți factori de risc includ:

Tipuri de spondiloză

Deși spondiloza poate apărea în orice zonă a coloanei vertebrale, cel mai frecvent afectează gâtul (spondiloză cervicală) și regiunea lombară (spondiloză lombară).  

Spondiloza cervicală este cea mai întâlnită formă și peste 85% dintre persoanele trecute de 60 de ani suferă de această boală. Spondiloza lombară este a doua formă ca frecvență, în timp ce spondiloza toracală este cea mai rară. În general, spondiloza nu apare la tineri, excepție făcând sportivii de performanță.

Semnele și simptomele de spondiloză

Cei mai mulți pacienți sunt asimptomatici. Totuși, dacă degenerarea este severă, atunci pot apărea semne și simptome precum:

  • slăbiciune musculară în mâini (spondiloza cervicală) sau în picioare (formele lombară și toracală);
  • afectarea mersului în spondiloza lombară sau toracală („picior căzut”);
  • vertij (amețeală) sau tinitus (țiuit în urechi) în spondiloza cervicală;
  • cracmente osoase („pocnituri” ale articulațiilor coloanei vertebrale la mișcări bruște, care se aud cu ușurință);
  • rigiditate nucală (gât înțepenit);
  • parestezii în mâini și picioare (uneori doar ale degetelor);
  • durere de spate resimțită ca un șoc electric în zona afectată, care iradiază în mâini sau picioare și este agravată de mișcare;
  • incontinență urinară în spondiloza lombară severă.

Toate aceste semne și simptome se regăsesc și în alte afecțiuni ale coloanei vertebrale, precum hernia de disc, spondilartritele (de cauză autoimună) sau spondilolistezis (alunecarea unei vertebre într-o poziție anormală), de ceea vizita la medicul reumatolog sau internist este esențială pentru stabilirea diagnosticului și a managementului terapeutic.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Stabilirea diagnosticului

Anamneza și examenul clinic orientează clinicianul spre diagnosticul de spondiloză, dar investigațiile imagistice sunt cele care stabilesc cu certitudine acest diagnostic. Astfel, radiografiile coloanei vertebrale în diferite incidențe evidențiază osteofite, denumite popular și ciocuri osoase sau pinteni osoși, care reprezintă țesut osos format de novo (excrescențe) în jurul vertebrelor.

Dacă afecțiunea este severă și persistă de mulți ani, atunci poate apărea îngustarea canalului spinal (stenoza de canal vertebral) și deformări ale conoalei vertebrale, precum cifoza sau scolioza, vizibile pe radiografii. Toate acestea duc la compresia rădăcinilor nervoase, la abolirea reflexelor în membre și la durere severă sau parestezii.

Modificările precoce ale spondilozei, precum apariția chisturilor subcondrale sau hipertrofia ligamentului flavum, se evidențiază mai ușor prin tomografie computerizată (CT) sau imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), deoarece acestea sunt investigații cu sensibilitate mai mare decât radiografiile. În plus, ele sunt recomandate și pentru a exclude alte afecțiuni ale coloanei vertebrale (de exemplu, traumatisme ori tumori vertebrale), dar și în managementul preoperator al spondilozelor severe care necesită intervenție chirurgicală.

Electromiografia (EMG) este o investigație funcțională care constă în introducerea unui ac subțire în anumiți mușchi, pentru a înregistra activitatea electrică a fibrelor musculare atât în repaus, cât și în mișcare. Rezultatul poartă numele de electromiogramă și permite determinarea gradului de afectare a transmiterii nervoase din formele complicate de spondiloze netratate.

Complicațiile spondilozei netratate

Radiculopatia lombară și lombosciatica sunt complicații ale spondilozei lombare netratate, care în timp duce la compresia filetelor nervoase. Pe de altă parte, mielopatia și radiculopatia cervicală sunt complicații frecvent întâlnite în spondiloza cervicală. Îngustarea canalului spinal poate apărea în toate formele de spondiloză și este o complicație severă care, netratată, duce la lezarea permanentă a rădăcinilor nervoase cu paralizie.

Metodele de tratament recomandate

Tratamentul spondilozei depinde de severitatea acesteia. Terapiile au ca scop:

  • reducerea la minimum a durerii;
  • menținerea unui grad acceptabil de flexibilitate a coloanei vertebrale;
  • evitarea apariției complicațiilor.

Efectuarea regulată de exerciții fizice de intensitate moderată îmbunătățește tonusul muscular și antrenează mușchii paravertebrali care susțin coloana vertebrală. Purtarea unui guler cervical este recomandată în spondilozele cervicale, dar pe o perioadă scurtă de timp, atât cât permite relaxarea musculaturii și nu pe termen lung, deoarece poate agrava simptomatologia, determinând slăbiciune musculară și anchiloză.

Terapia medicamentoasă poate include administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene, de miorelaxante și, în anumite cazuri, de corticosteroizi (inclusiv injectabili în spațiul epidural). Unele medicamente anti-epileptice și antidepresive pot ajuta în managementul durerii severe din spondiloză, dar acestea se eliberează doar în baza prescripției medicale eliberate de medicul neurolog.

În spondilozele complicate cu stenoză spinală și compresie nervoasă și în formele care determină incontinență urinară este recomandat tratament chirurgical. Operația trebuie să fie realizată de un neurochirurg experimentat și implică decompresia măduvei spinării (de exemplu, foraminotomie, laminectomie) și stabilizarea coloanei vertebrale.

Proceduri de recuperare medicală pentru spondiloză

 Principalele proceduri de recuperare medicală care pot fi indicate în spondiloze sunt:

  • fizioterapia, care include aplicarea de curenți de tip diadinamic, interferențial ori galvanic, precum și aplicarea de ultrasunete și laser;
  • kinetoterapia (exerciții fizice care implică mișcări pasive și active);
  • masajul terapeutic;
  • balneoterapia (2-3 cure de balneoterapie pe an care includ ape termale și nămoluri medicinale).

Recuperarea medicală are ca scop:

  • diminuarea rigidității cervicale și creșterea flexibilității prin întărirea musculaturii;
  • diminuarea durerii și prevenirea atrofiei musculare;
  • menținerea unei posturi corecte;
  • îmbunătățirea coordonării și a echilibrului;
  • reducerea deformării coloanei vertebrale;
  • încetinirea progresiei bolii;
  • păstrarea mobilității cât mai mult timp posibil.

Diagnosticul și tratamentul spondilozei la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu semne și simptome care indică o afecțiune a coloanei vertebrale, ca durerea cervicală, au acces la consultații realizate de medici cu experiență îndelungată și la investigații imagistice performante, inclusiv examen RMN 3 Tesla și CT 128 slice. În acest fel, diagnosticul spondilozei poate fi stabilit rapid și precis.

În funcție de indicația medicală stabilită, pacienții beneficiază la SANADOR de consulturi multidisciplinare, asigurate de medici specializați în neurologie, reumatologie și neurochirurgie, astfel încât afecțiunile coloanei vertebrale să fie gestionate cât mai eficient. Tratamentul spondilozei este personalizat, în funcție de severitatea afectării coloanei și de alte probleme de sănătate pe care le poate avea pacientul.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de neurochirurgie sunt realizate într-un bloc operator modern, cu dotări de top.

Atunci când este necesar tratament neurochirurgical, operația se realizează în siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator modern, cu dotări de top. Ori de câte ori este posibil, intervențiile de chirurgie spinală se realizează prin proceduri cât mai puțin invazive, cu ajutorul microscopului intraoperator ZEISS KINEVO 900, pentru o recuperare mai rapidă a pacientului. De asemenea, pacienții beneficiază de un program personalizat de recuperare medicală, la recomandarea specialistului.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR