Ce este splenectomia

O splenectomie este o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea splinei. Operația de splenectomie este recomandă atunci când pacientul are o urgență chirurgicală sau când tratamentele conservatoare nu au funcționat. De cele mai multe ori, scoaterea splinei este necesară în cazul splinei rupte, care este adesea cauzată de un traumatism abdominal. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de intervenții chirurgicale în deplină siguranță, inclusiv în regim de urgență.

Watch on YouTube

O intervenție de splenectomie poate fi utilizată pentru a trata și alte afecțiuni, inclusiv o splină mărită, care provoacă disconfort, pentru unele tulburări hematologice, diferite tipuri de tumori, infecții și/sau chisturi.

Această operație de scoatere a splinei se efectuează cel mai frecvent minim invaziv, prin chirurgie laparoscopică, folosind o cameră video mică și instrumente chirurgicale speciale. Acest tip de operație la splină nu necesită spitalizare prelungită, iar recuperarea poate fi completă în aproximativ patru săptămâni.

Pacientul poate trăi normal după scoaterea splinei, pentru că ficatul și măduva osoasă preiau în timp majoritatea funcțiilor acesteia. Totuși, splina este un organ important în lupta împotriva infecțiilor, motiv pentru care, după îndepărtarea acesteia, trebuie luate măsuri suplimentare pentru a preveni infecțiile, cum ar fi vaccinarea regulată.

Indicații pentru operația de splenectomie

Splenectomia este utilizată pentru a trata o mare varietate de boli și afecțiuni. Medicul poate recomanda operație de scoatere a splinei în cazul în care pacientul prezintă:

  • ruptură de splină - traumatismele splinei, de exemplu o lovire directă a abdomenului în stânga sus în timpul unui accident de mașină sau al unui sport de contact, pot provoca hemoragii interne, care pun viața în pericol,
  • tulburări hematologice - pentru a trata anumite tulburări de sânge, precum purpură trombocitopenică idiopatică, policitemia vera, talasemie, sferocitoză ereditară, anemie falciformă și anemie hemolitică, dacă alte tratamente nu au reușit să reducă simptomele acestora,
  • unele tipuri de cancer - în caz de limfom Hodgkin, limfom non-Hodgkin, leucemie limfocitară cronică, leucemie cu celule păroase, cancer de pancreas sau metastaze splenice,
  • splenomegalie (splină mărită) - pentru a determina cauza creșterii în dimensiuni a splinei sau pentru a trata simptomele de splenomegalie, cum ar fi durerea abdominală și senzația de plenitudine abdominală,
  • hipersplenism - splina devine hiperactivă și distruge prea multe hematii și trombocite (trombocitopenie),
  • infecție - pentru a elimina o colecție de puroi (abces) din splină care nu răspunde la alt tratament,
  • tumori benigne - în cazuri rare, pentru chisturi și tumori necanceroase.

Pregătirea pentru intervenția de scoatere a splinei

O operație de splenectomie poate fi efectuată de urgență, în cazul unui traumatism, sau electiv, în cazul bolilor cronice, când intervenția poate fi programată din timp. În cazul unei splenectomii elective, pregătirea poate implica:

  • vaccinare - dacă timpul permite, pacientul este vaccinat cu 10 - 12 săptămâni înainte de operație, pentru a preveni infecțiile,
  • renunțare la fumat - ajută la vindecarea mai rapidă după operație,
  • analize de sânge,
  • investigații imagistice - imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) sau tomografie computerizată (CT) abdominală, pentru a ajuta la planificarea intervenției chirurgicale,
  • oprire temporară sau înlocuire a unor medicamente sau suplimente alimentare,
  • repaus digestiv o anumită perioadă de timp preoperator,
  • administrare de transfuzii de sânge - uneori pentru a asigura o cantitate suficientă de celule sanguine.

Dacă medicul suspectează o ruptură de splină și există semne de sângerare internă masivă, cum ar fi tensiunea arterială scăzută, este necesară efectuarea imediată de operație la splină. Chiar înainte de operație, pacientului i se administrează anestezie generală, pentru a fi adormit și a nu percepe durere.

Cum se realizează splenectomia?

Chirurgul poate realiza intervenția de splenectomie folosind una dintre cele două proceduri: laparoscopie sau o intervenție chirurgicală deschisă. Metoda folosită adesea depinde de dimensiunea splinei.

Chirurgia laparoscopică este folosită în cele mai multe cazuri, deoarece este minim invazivă, necesitând tăieturi mai mici decât operația deschisă, ceea ce asigură o recuperare mai rapidă. Dacă există probleme, o laparoscopie poate fi convertită într-o intervenție chirurgicală deschisă.

Pașii efectuați de chirurg cuprind:

  • efectuarea a patru mici incizii în abdomen,
  • umflarea abdomenul cu un gaz, pentru a oferi o vizibilitate mai bună a zonei de operat,
  • introducerea unui tub cu o cameră video mică în capăt, numit laparoscop, în abdomen, printr-o incizie,
  • introducerea instrumentelor de operat prin celelalte incizii pentru a efectua operația,
  • îndepărtarea splinei,
  • trimiterea splinei la un laborator de anatomie patologică pentru testare,
  • închiderea inciziilor cu cusături, capse sau cu adeziv chirurgical.

O intervenție de chirurgie deschisă este folosită dacă splina este prea mare pentru a fi îndepărtată prin laparoscopie sau dacă pacientul prezintă o sângerare masivă. Pașii pentru o intervenție chirurgicală deschisă sunt similari cu laparoscopia, dar cea mai mare diferență este că, în locul celor câteva incizii mici, chirurgul operează printr-o singură incizie abdominală mai mare, pe mijlocul abdomenului.

Recuperarea după operația de scoatere a splinei

Perioada de recuperare după o operație de splenectomie poate dura de la două până la șase săptămâni. În general, pacienții se vindecă mai repede după laparoscopie, spre deosebire de operația deschisă. După operație, pacientul rămâne o perioadă în spital, pentru a fi monitorizat de medic și pentru administrarea tratamentului pentru hidratare și pentru durere. Odată ce acesta tolerează o dietă normală, se deplasează fără dificultate și durerea este controlată, pacientul poate fi externat. Acest lucru se întâmplă de obicei în 2-3 zile dacă este folosită tehnica laparoscopică și 5-7 zile în cazul unei operații clasice.

Înainte de a fi externat, echipa medicală trebuie să explice pacientului modificările necesare în stilul de viață după scoaterea splinei. Acestea includ vaccinări regulate, pentru a preveni infecțiile virale și infecțiile bacteriene. De asemenea, poate fi necesar tratament antibiotic pe termen lung, în cazul pacienților mai susceptibili la infecții care pun viața în pericol, cum sunt copiii sub 5 ani și persoanele imunodeprimate. La fel de importantă este și explicarea riscurilor asociate călătoriilor, de exemplu în zone cu multe cazuri de malarie poate fi deosebit de riscantă deplasarea unei persoane care a trecut printr-o intervenție de splenectomie.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Ce urmează după splenectomie?

După o intervenție de splenectomie, pacienții pot trăi o viață normală dacă iau măsuri de precauție pentru a preveni infecțiile. Cu toate acestea, ei au risc de două-trei ori mai mari să facă o infecție severă, care se poate complica inclusiv cu deces.

De aceea, pacienții care au suferit o operație la splină trebuie să efectueze toate vaccinurile indicate și să urmeze îndrumările medicului, pentru a se proteja. Specialistul poate recomanda vaccin antipneumococic, vaccin antigripal, împotriva COVID-19, împotriva pneumoniei cu Haemophilus influenzae tip b și vaccin pentru meningită. De asemenea, este indicată evitarea contactului cu persoane răcite și purtarea măștii de protecție în spațiile aglomerate.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Operația de splenectomie la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, intervenția de îndepărtare a splinei, atunci când este necesară, este realizată în cele mai bune condiții, într-un bloc operator foarte bine dotat. Echipa chirurgicală este deosebit de experimentată și realizează cu succes operații de splenectomie, inclusiv în regim de urgență, la Spitalul Clinic SANADOR funcționând permanent linie de gardă de chirurgie generală.

Operația pentru scoaterea splinei este realizată clasic sau minim invaziv, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare caz în parte. Pacienții primesc asistență medicală avansată în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I, cu nivel de competență extinsă.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR