Ce este spasmul sfincterului Oddi?
Spasmul sfincterului Oddi este o afecțiune în care sfincterul Oddi, acea valvă musculară care înconjoară orificiul comun de vărsare al căilor biliopancreatice la nivel duodenal, rămâne contractat (închis) și, astfel, nu permite eliberarea sucurilor digestive în intestinul subțire. Vino la SANADOR pentru investigații avansate și tratament modern!
Canalul coledoc (canalul biliar comun), prin care se varsă bila produsă de ficat, prezintă un orificiu comun de deversare la nivelul duodenului cu ductul pancreatic principal, prin care se secretă sucurile digestive produse de pancreas. Acest orificiu comun de vărsare poartă numele de ampula lui Vater și se deschide la nivelul unei proeminențe numite papilă duodenală mare. Sfincterul Oddi înconjoară ampula lui Vater și, prin contracția, respectiv relaxarea fibrelor sale musculare circulare, permite deschiderea sau închiderea ampulei. Astfel, atunci când fibrele sfincterului Oddi se relaxează, ampula rămâne deschisă și sucurile biliopancreatice se varsă la nivelul duodenului pentru a facilita digestia.
În schimb, contracția fibrelor musculare ale sfincterului Oddi determină închiderea ampulei Vater, ceea ce previne refluxul conținutului duodenal la nivelul căilor biliare și permite umplerea veziculei biliare. În mod normal, sfincterul Oddi este închis, deschizându-se doar în urma aportului alimentar, pentru a permite eliberarea sucurilor biliopancreatice și realizarea procesului de digestie.
Spasmul sfincterului Oddi împiedică deschiderea normală a ampulei Vater și eliminarea sucurilor digestive la nivel intestinal. În consecință, aceste secreții se vor acumula la nivelul canalelor biliare și în pancreas, crescând presiunea din interiorul ductelor, ceea ce se va manifesta prin dureri abdominale severe. Spasmul sfincterului Oddi afectează cel mai adesea persoanele colecistectomizate, adică acele persoane care au suferit o intervenție chirurgicală de rezecție a vezicii biliare, numită colecistectomie. De aceea, această afecțiune mai este cunoscută drept „sindrom postcolecistectomie”.
-
021 9699 Programează-te acum!