Ce este spasmul sfincterului Oddi?

Spasmul sfincterului Oddi este o afecțiune în care sfincterul Oddi, acea valvă musculară care înconjoară orificiul comun de vărsare al căilor biliopancreatice la nivel duodenal, rămâne contractat (închis) și, astfel, nu permite eliberarea sucurilor digestive în intestinul subțire. Vino la SANADOR pentru investigații avansate și tratament modern!

Canalul coledoc (canalul biliar comun), prin care se varsă bila produsă de ficat, prezintă un orificiu comun de deversare la nivelul duodenului cu ductul pancreatic principal, prin care se secretă sucurile digestive produse de pancreas. Acest orificiu comun de vărsare poartă numele de ampula lui Vater și se deschide la nivelul unei proeminențe numite papilă duodenală mare. Sfincterul Oddi înconjoară ampula lui Vater și, prin contracția, respectiv relaxarea fibrelor sale musculare circulare, permite deschiderea sau închiderea ampulei. Astfel, atunci când fibrele sfincterului Oddi se relaxează, ampula rămâne deschisă și sucurile biliopancreatice se varsă la nivelul duodenului pentru a facilita digestia.

În schimb, contracția fibrelor musculare ale sfincterului Oddi determină închiderea ampulei Vater, ceea ce previne refluxul conținutului duodenal la nivelul căilor biliare și permite umplerea veziculei biliare. În mod normal, sfincterul Oddi este închis, deschizându-se doar în urma aportului alimentar, pentru a permite eliberarea sucurilor biliopancreatice și realizarea procesului de digestie.

Spasmul sfincterului Oddi împiedică deschiderea normală a ampulei Vater și eliminarea sucurilor digestive la nivel intestinal. În consecință, aceste secreții se vor acumula la nivelul canalelor biliare și în pancreas, crescând presiunea din interiorul ductelor, ceea ce se va manifesta prin dureri abdominale severe. Spasmul sfincterului Oddi afectează cel mai adesea persoanele colecistectomizate, adică acele persoane care au suferit o intervenție chirurgicală de rezecție a vezicii biliare, numită colecistectomie. De aceea, această afecțiune mai este cunoscută drept „sindrom postcolecistectomie”.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Tipuri

Disfuncția sfincterului Oddi se poate prezenta sub două forme:

  • Stenoza sfincterului Oddi – reprezintă îngroșarea anormală a sfincterului Oddi, care poate apărea ca rezultat al unor afecțiuni inflamatorii, traumatisme anterioare sau din cauza unor procese neoplazice (canceroase);
  • Diskinezia sfincterului Oddi – reprezintă motilitatea („kinezia”) anormală („dis”) a sfincterului, care prezintă contracții anormale (spasme), ce împiedică deschiderea acestuia.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc

Nu se cunoaște cauza exactă a spasmului sfincterului Oddi. Conform celei mai acceptate teorii, anumiți nervi ce aparțin sistemului nervos parasimpatic, implicați în controlul sfincterului Oddi, pot fi lezați în timpul unor proceduri, precum cea de colecistectomie. Lezarea fibrelor nervoase determină afectarea funcționării normale a fibrelor musculare din structura sfincterului, care rămân contractate.

Factorii care pot crește riscul dezvoltării spasmului sfincterului Oddi pot include:

  • Sexul feminin – afecțiunea apare mai frecvent în rândul pacientelor de sex feminin, cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani;
  • Colecistectomia în antecedente;
  • Istoricul de intervenții chirurgicale abdominale pentru pierderea în greutate, precum procedura de bypass gastric;
  • Episoadele recurente de pancreatită;
  • Consumul excesiv de alcool.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome de spasm al sfincterului Oddi

Pacienții cu spasm al sfincterului Oddi pot acuza următoarea simptomatologie:

  • Durere recurentă în etajul abdominal superior, la nivelul cadranului superior drept sau în epigastru (capul pieptului), care poate iradia (migra) uneori către regiunea umărului sau în spate; durerea apare intermitent și cedează spontan;
  • Greață;
  • Vărsături;
  • Tranzit intestinal accelerat (diaree);
  • Scădere în greutate neintenționată;
  • Inapetență (pierderea apetitului alimentar).

Complicații posibile

Spasmul sfincterului Oddi poate provoca diverse complicații gastrointestinale, de tipul:

  • Pancreatită – stagnarea secrețiilor pancreatice la nivelul ductului pancreatic principal poate determina activarea acestora în interiorul pancreasului; odată activate, acestea pot cauza iritarea și inflamația țesutului pancreatic, afecțiune cunoscută drept pancreatită;  
  • Icter – spasmul sfincterului Oddi poate determina refluxul conținutului biliar înapoi spre canalul coledoc, spre vezica biliară și, prin căile hepatice, spre ficat; mai departe, bilirubina prezentă în sucurile biliare stagnate poate trece în sânge și poate determina apariția icterului, manifestat prin îngălbenirea pielii și a sclerelor oculare.

Diagnosticarea spasmului sfincterului Oddi

Medicul gastroenterolog poate suspiciona prezența spasmului de sfincter Oddi în cazul pacienților care se prezintă pentru dureri abdominale recurente, apărute la un interval de timp după efectuarea unei intervenții de colecistectomie sau de bypass gastric, ori din cauza unor episoade recurente de pancreatită. Mai departe, medicul va recomanda efectuarea unor investigații imagistice și de laborator, pentru a exclude o altă cauză pentru durerile abdominale, precum prezența calculilor biliari, a unui ulcer peptic (gastric) sau a unei neoplazii de pancreas sau de căi biliare.

Investigațiile recomandate de rutină pot fi:

  • Analize de sânge – acestea pot indica prezența unor cantități crescute de enzime hepatice (transaminaze) sau pancreatice (lipaza, amilaza);
  • Ecografie abdominală – această procedură permite vizualizarea ficatului, căilor biliare și a pancreasului și poate demonstra prezența unor afecțiuni de tipul calculilor biliari sau a unei formațiuni tumorale pancreatice;
  • ERCP (colangiopancreatografia endoscopică retrogradă) cu manometrie – această tehnică imagistică reprezintă cea mai utilă investigație pentru demonstrarea unui spasm de sfincter Oddi; ERCP este o procedură minim invazivă, care presupune introducerea un tip special de endoscop, prevăzut cu vedere laterală, până la nivelul duodenului, unde se va măsura presiunea înregistrată la nivelul sfincterului; în caz de spasm al sfincterului Oddi, presiunea înregistrată va măsura peste 35-50 mmHg; tehnica de ERCP prezintă avantaje atât în ceea ce privește diagnosticul unor afecțiuni biliopancreatice, cât și de tip terapeutic, permițând efectuarea unor manevre precum extracții de calculi biliari, sfincterotomii sau prelevarea unor biopsii de la nivelul unor formațiuni tumorale.
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru spasmul sfincterului Oddi

Variantele de tratament pentru spasmul sfincterului Oddi includ:

  • Tratament medicamentos – pentru a trata simptomatologia determinată de această afecțiune se pot utiliza blocante de canale de calciu, care au ca efect relaxarea musculaturii netede de la nivelul sfincterului și permit, astfel, deschiderea orificiului de drenaj al sucurilor digestive;
  • Sfincterotomie – se efectuează cel mai adesea pe cale endoscopică, însă se poate realiza și prin intervenție chirurgicală deschisă, clasică; cu ajutorul tehnicii de ERCP, un instrument de tăiere va fi avansat la nivelul duodenului și, cu ajutorul său, aceste fibre contratate vor fi tăiate, pentru a permite relaxarea și deschiderea sfincterului; procedura de sfincterotomie endoscopică se realizează sub sedare sau anestezie generală;
  • Injecții intrasfincteriene cu toxină botulinică – acestea pot ameliora simptomatologia, însă efectele sunt de scurtă durată, fiind necesare injecții repetate; acestea se realizează, de asemenea, pe cale endoscopică.

Tratament la SANADOR

La SANADOR, persoanele cu manifestări de spasmul sfincterului Oddi beneficiază de consultații amănunțite și investigații avansate, inclusiv ERCP. Procedura diagnostică și terapeutică este realizată de medici experimentați, cu echipamente de ultimă generație. Dotările performante și pregătirea înaltă a medicilor asigură obținerea de imagini de mare claritate, precum și de rezultate terapeutice foarte bune, într-un interval redus, cu o doză de iradiere minimă. Astfel, pacientul are garanția realizării actului medical în deplină siguranță, în cele mai bune condiții.

În funcție de rezultatele investigațiilor, medicii foarte bine pregătiți ai SANADOR aleg tratamentul adecvat. Atunci când aceștia consideră necesară sfincterectomia, procedura este realizată pe cale endoscopică, în colaborare cu medicii Secției de Anestezie și Terapie Intensivă, singura din sistemul privat acreditată la categoria I, nivelul maxim de competență.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR