Tipuri de spasm
Spasmele pot să se manifeste oriunde în corp. Printre cele mai frecvente tipuri se numără spasmele musculare la nivelul extremităților inferioare, spasmele digestive și spasmele oculare.
Spasmele abdominale, denumite și spasme stomacale sau contracții musculare involuntare, apar atunci când mușchii din regiunea stomacului sau din intestine se contractă fără control voluntar. Spasmele stomacale se referă în mod specific la senzația de disconfort și la contracțiile musculare din zona stomacului.
Spasmele esofagiene sunt contracții neobișnuite ale mușchilor din esofag. Aceste contracții anormale pot împiedica alimentele să ajungă în stomac și pot provoca senzații dureroase.
Spasmul glotic este o afecțiune rară, în care corzile vocale se contractă brusc, ceea ce face respirația să devină dificilă. Această contracție bruscă determină blocarea temporară a căilor respiratorii, făcând dificilă respirația și vorbirea. Deși spasmul glotic este înfricoșător în momentul apariției, de obicei nu provoacă probleme grave.
Spasmul poate să apară și la nivelul feței și se numeste spasm hemifacial. Acesta este o afecțiune a sistemului nervos în care mușchii de pe o jumătate a feței se contractă involuntar. De obicei, acest spasm apare din cauza presiunii exercitate de o arteră asupra unui nerv facial.
Spasmul ocular este o problemă obișnuită, care, de obicei, provoacă doar un disconfort minor și trecător pentru majoritatea oamenilor. Totuși, dacă începe să influențeze vederea sau să împiedice desfășurarea activităților zilnice, poate indica o problemă mai severă. Clipirea ochiului este o formă de mișcare involuntară a ochiului, a mușchilor pleoapei sau a zonei din jurul ochiului.
Spasmele pot să apară și în timpul somnului, manifestându-se prin mișcări musculare involuntare și neregulate. Aceste mișcări pot avea loc în momentul adormirii sau pe parcursul somnului și pot include sughițuri și mișcări bruște ale mușchilor.
Spasmele pot să apară și la bebeluși, manifestându-se prin episoade scurte de contracții musculare involuntare, care durează în general două secunde. Copiii afectați prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe de epilepsie, dizabilități cognitive și tulburări din spectrul autismului.
-
La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect.
Programează-te!