Ce este sonda urinară

Sonda urinară, denumită și cateter urinar, este un dispozitiv medical de forma unui tub subțire și parțial flexibil, utilizat pentru evacuarea urinei. Procesul de montare a unei sonde urinare poartă numele de sondaj vezical și poate fi realizat atât de către medici, cât și de către asistenți. Urina acumulată în vezică este astfel evacuată și stocată într-o pungă colectoare gradată, conectată la sondă, ceea ce permite medicului să monitorizeze și să cuantifice cantitatea de urină produsă de către pacient. Vino la SANADOR pentru servicii medicale la standarde internaționale!

Cateterul urinar poate fi de tip uretral, atunci când este introdus prin uretră, sau de tip suprapubian, atunci când este montat printr-o mică incizie efectuată la nivelul abdomenului inferior, deasupra osului pubian.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Tipuri de sondă urinară

Există două tipuri principale de catetere urinare:

  • Cateter urinar permanent – acest tip de cateter se menține pe loc pentru o perioadă mai lungă de timp și se fixează la nivelul vezicii cu ajutorul unui balonaș special, care se umple cu apă sterilă sau cu ser fiziologic; cea mai cunoscută sondă urinară destinată uzului permanent este sonda Foley; această variantă de cateterizare urinară este mai comodă pentru pacient, însă prezintă un risc crescut de infecție urinară;

Sonda Foley prezintă 2 canale separate, care străbat întreaga lungime a cateterului. Prima cale (cea de drenaj) este deschisă la ambele capete, atât la cel intern, la nivelul vezicii, cât și la cel extern, care este atașat pungii colectoare. Cealaltă cale este conectată la balonașul sondei și permite umplerea sa cu lichid, pentru a preveni alunecarea cateterului din vezică.

  • Cateter urinar intermitent – cateterizarea urinară intermitentă presupune introducerea unui catater nou de fiecare dată când este necesară evacuarea vezicii; astfel, cateterul urinar intermitent poate fi introdus o dată sau de mai multe ori pe zi și este eliminat după fiecare utilizare; acest tip de cateterizare urinară se mai numește și autocateterizare intermitentă, întrucât poate fi realizată de către pacient și implică un risc scăzut de infecție urinară și de afectare renală consecutivă, deoarece permite evacuarea adecvată a vezicii la intervale regulate de timp.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Când este necesară montarea unei sonde urinare

Montarea unei sonde urinare poate fi necesară în anumite afecțiuni care împiedică procesul de evacuare a urinii, precum:

Alte indicații pentru utilizarea sondei urinare pot fi:

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum se montează o sondă urinară?

Montarea sondei urinare începe prin dezinfectarea zonei genitale folosind o soluție antiseptică, pentru prevenirea infecțiilor cu germeni tegumentari. Pentru a ameliora disconfortul pacientului, se va aplica un gel anestezic local, precum și o soluție lubrifiantă. Pacientul se va afla într-o poziție culcată, într-un spațiu izolat, pentru respectarea intimității acestuia.

Sonda urinară se va introduce cu blândețe prin uretră, care se află la nivelul penisului la bărbați, iar la femei în apropierea orificiului vaginal. Odată introdusă sonda se va injecta, cu ajutorul unei seringi, apă sterilă sau ser fiziologic, pentru a umple balonașul sondei. La final, sonda va fi atașată la punga colectoare și fixată la nivelul coapsei pacientului cu ajutorul unei benzi adezive.

La cât timp se schimbă sonda urinară?

Sonda urinară de uz intermitent este concepută pentru unică folosință, fiind necesară schimbarea acesteia la fiecare utilizare. În cazul sondelor de uz permanent, durata de menținere a acestora diferă. De exemplu, în cazul intervențiilor chirurgicale, cateterul poate fi retras în următoarea zi după operație sau la câteva zile după intervenție, în funcție de riscul de retenție urinară. În cazul pacienților cu afecțiuni neuromusculare, care împiedică evacuarea normală a urinii și a controlului micțiunii, sonda poate fi menținută pentru o perioadă de aproximativ 3 luni.

Sfaturi pentru persoanele care trebuie să folosească sondă urinară

Unul dintre cele mai importante sfaturi de care trebuie ținut cont atunci când se utilizează o sondă urinară intermitentă este igienizarea corectă a zonei genitale înainte de introducerea cateterului, pentru a reduce riscul dezvoltării unei infecții urinare. Întrucât aceste tipuri de sonde se regăsesc de obicei în ambalaje de tip steril, sarcinile care îi revin pacientului vor fi reprezentate de spălarea mâinilor și de curățarea zonei genitale cu apă și săpun.

Punga colectoare trebuie evacuată la fiecare 2-3 ore sau la 8 ore, în cazul celor de mari dimensiuni, destinate uzului nocturn. Aceasta poate fi înlocuită cu una nouă la fiecare 5-7 zile. Spălarea mâinilor cu apă și săpun este recomandată înainte de fiecare manipulare a pungii colectoare. Aceasta trebuie ținută întotdeauna sub nivelul vezicii urinare, de preferat pe podea, pentru a permite o evacuare eficientă a urinii.

Pacientul cu sondă urinară trebuie să cunoască simptomele și semnele unei infecții urinare, care reprezintă o complicație frecventă a sondajului vezical. Acestea pot include durere, senzație de arsură în momentul urinării, roșeață, prurit (mâncărime) sau polachiurie (urinări frecvente, reduse cantitativ). Atunci când sunt prezente astfel de simptome, pacientul trebuie să contacteze rapid medicul urolog, pentru a beneficia de un diagnostic și de un tratament prompt.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cum pot fi prevenite posibile complicații ale folosirii sondei urinare?

Complicația cea mai des întâlnită în cazul utilizării sondelor urinare este infecția urinară. Pentru a reduce la minimum acest risc, se recomandă:

  • Spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun înainte de manipularea echipamentului de sondaj vezical;
  • Igienizarea zonei genitale înainte introducerii cateterului;
  • Hidratare adecvată (între 8 și 12 pahare de apă pe zi) pentru a permite o diureză eficientă; o urină limpede, de culoare galben deschis, reprezintă un indicator în acest sens;
  • Evitarea aplicării de creme sau loțiuni la nivelul zonei de inserție a cateterului;
  • Prevenirea constipației, prin consumul unui aport ridicat de fibre din surse precum fructe, legume sau cereale integrale;
  • Evitarea îndoirii cateterului, pentru a nu bloca fluxul de urină la nivelul sondei; menținerea pungii de evacuare la nivelul solului (pe podea) în timpul nopții reduce riscul de cudare a cateterului.
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții care necesită sondă urinară sunt îngrijiți de personal specializat, în cele mai bune condiții de siguranță și confort. În cazul în care pacientul trebuie să folosească o sondă urinară acasă, medicul îi oferă toate recomandările necesare.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții care beneficiază de investigații urologice avansate și intervenții chirurgicale minim invazive, atunci când această abordare este posibilă. Chirurgia laparoscopică și chirurgia robotică sunt uzuale, iar pentru intervențiile efectuate cu robotul se utilizează cel mai performant sistem din lume, da Vinci Xi, care are un grad ridicat de precizie și permite realizarea de proceduri complexe, cu incizii de dimensiuni mici. Astfel, recuperarea pacienților este mai rapidă, iar riscurile de complicații mai reduse.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR