Ce este șocul hipovolemic?

Șocul hipovolemic este o urgență medicală ce constă în pierderea rapidă a fluidelor din organism, care determină o scădere a volumului total de sânge din circulație (hipovolemie). Astfel, poate apărea insuficiență multiplă de organe, în urma scăderii perfuziei sanguine a acestora, ceea ce se traduce prin ischemie. Această complicație severă este amenințătoare de viață și poate fi fatală, în lipsa unui tratament adecvat, administrat prompt. 

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Șocul hipovolemic poate fi de două tipuri: hemoragic și non-hemoragic. Șocul hipovolemic de tip hemoragic apare prin pierderea efectivă de sânge, cel mai adesea de cauză traumatică. Șocul hipovolemic de tip non-hemoragic apare prin pierderea de lichide pe alte căi, de exemplu pe cale gastrointestinală, prin vărsături sau diaree, sau de la nivelul arsurilor de piele extinse.

Cauze și factori de risc

Cauzele apariției șocului hipovolemic de tip hemoragic sunt reprezentate de:

Cauzele șocului hipovolemic non-hemoragic sunt reprezentate de pierderile lichidiene pe căi precum:

  • Pierderi pe cale cutanată (la nivelul pielii), prin transpirații excesive (în țările cu climat cald și uscat se pot pierde chiar și 1-2 litri de lichide pe oră), sau în cazul arsurilor extensive;
  • Pierderi de lichide gastro-intestinale, în cazul vărsăturilor abundente, diareei severe, în cazul holerei și a altor infecții (aceasta reprezentând cauza cea mai frecventă a șocului hipovolemic la copii în țările în curs de dezvoltare), sau prin pierderi la nivelul orificiilor create chirurgical (stomelor);
  • Pierderi pe cale reno-urinară, în cazul administrării necorespunzătoare de medicație diuretică sau în cazul hiperglicemiilor extreme din diabetul zaharat necontrolat terapeutic;
  • Migrarea fluidelor organismului în alte compartimente (migrarea acestora din vasele de sânge către spațiile interstițiale), în cazul pancreatitei acute, ocluziilor intestinale, ischemie intestinală, obstrucții ale marilor vene. 
  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Semne și simptome de șoc hipovolemic

În șocul hipovolemic, ca în orice alt tip de șoc, organismul încearcă să compenseze pierderea de liche prin activarea sistemului nervos simpatic, pentru a stimula cordul să pompeze sângele rămas către diversele organe aflate în suferință.

Astfel, capacitatea de contracție a mușchiului inimii (miocardului) începe să crească, la fel și frecvența bătăilor cardiace, iar vasele de sânge periferice încep să-și îngusteze calibrul (vasoconstricție). Acest lucru se va traduce clinic prin următoarele semne și simptome:

  • Tahicardie (creșterea frecvenței bătăilor cardiace sau pulsul accelerat);
  • Tahipnee (creșterea frecvenței respirațiilor); respirațiile sunt rapide și superficiale;
  • Oligurie sau anurie (scăderea cantității de urină produse la nivel renal, până la lipsa totală a producerii acesteia în stadii avansate); aceasta reprezintă un indicator al scăderii aportului de sânge la nivelul rinichilor;
  • Senzație de slăbiciune;
  • Sete;
  • Crampe musculare;
  • Anxietate;
  • Confuzie și amețeală, până la leșin;
  • Piele palidă, rece, din cauza vasoconstricției periferice.

Stadiile șocului hipovolemic

Există 4 stadii ale șocului hipovolemic:

  • Stadiul 1 – constă în pierderea a 15% din volumul total de sânge din organism, echivalentul a 750 mL (la un adult de talie normală, volumul total de sânge din organsim este de aproximativ 5 litri); în acest stadiu, parametrii vitali – tensiunea arterială, respectiv frecvența pulsului și cantitatea de urină produsă de rinichi sunt normale;
  • Stadiul 2 – constă în pierderea a 15-30% din volumul total de sânge din organism, echivalentul a 750-1500 mL; în acest stadiu încep să apară modificări la examenul clinic, constând în creșterea frecvenței respirațiilor și a frecvenței cardiace;
  • Stadiul 3 – pierderea a 30-40% din volumul total de sânge din organism, echivalentul a 1500-2000 mL; în acest stadiu, tensiunea arterială începe să scadă, din cauza pierderii masive de sânge care nu mai poate fi compensată, este prezentă tahicardia, iar rinichii produc o cantitate foarte mică de urină (oligurie);
  • Stadiul 4 – este pierdut mai mult de 40% din volumul total de sânge din organism, echivalentul a peste 2000 mL; tensiunea arterială este foarte scăzută, pacientul este tahicardic, iar cantitatea de urină produsă este foarte scăzută sau inexistentă (anurie).

Stabilirea diagnosticului

Diagnosticul este facilitat de simptomatologia pacientului. La examenul clinic, pacientul va prezenta un puls accelerat și scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune), acești parametri putând fi rapid monitorizați în regim de urgență.

Atunci când nu există istoric de traumatism recent sau când nu se evidențiază clinic o sursă a pierderilor de lichide, medicul poate recomanda o serie de investigații, precum:

  • Analize de sânge – pot evidenția o valoare scăzută a hemoglobinei și a hematocritului (o scădere totală a celularității sanguine) în caz de sângerare, sau un hematocrit crescut în cazul deshidratărilor severe; o creatinină ridicată poate reprezenta un marker al afectării renale, din cauza scăderii perfuziei acestuia; de asemenea, biochimia sanguină poate cuantifica diverse pierderi electrolitice (de sodiu, potasiu, clor), ce apar în cazul vărsăturilor sau diareei;
  • Ecografie abdominală în urgență de tip FAST (Focused Assessment with Sonography for Trauma), centrată pe vizualizarea semnelor de hemoragie abdominală sau de la nivelul marilor vase;
  • Tomografie computerizată (CT) – este o investigație imagistică ce poate fi efectuată în urgență, pentru a detecta diverse leziuni ale organelor care se pot solda cu hemoragie;
  • Endoscopie digestivă superioară – este indicată în cazul suspiciunii unei surse digestive de sângerare, în cazul pacienților cunoscuți cu afecțiuni gastrointestinale (ulcer gastric, duodenal sau ciroză complicată cu varice esofagiene); această metodă este preferată pentru stabilirea diagnosticului în regim de urgență, deoarece este atât o manevră diagnostică, cât și terapeutică, putând fi realizate prin intermediul său diverse manevre pentru oprirea sângerării (manevre de hemostază endoscopică).
  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tratamentul pentru șoc hipovolemic

Tratamentul în șocul hipovolemic constă în înlocuirea lichidelor pierdute (resuscitare lichidiană), în scopul reluării circulației normale a sângelui și a perfuziei adecvate a organelor. Acest lucru se poate realiza prin administrarea pe cale intravenoasă de soluții saline pe bază de ser și sodiu și de produși de sânge (transfuzii sanguine) în cazul hemoragiilor, iar tratamentul trebuie administrat cât mai repede posibil.

Eficiența resuscitării lichidiene poate fi realizată prin monitorizarea parametrilor vitali: pulsul trebuie să scadă, tensiunea arterială ar trebui să crească, iar fluxul urinar să se reia. De asemenea, eficiența poate fi monitorizată și prin cuantificarea gradului de confuzie sau de alertă a pacientului.

În cazul șocurilor hipovolemice în stadii mai avansate, poate fi administrată medicație care stimulează forța de contracție a inimii și vasoconstricția, precum adrenalină, dopamină în doze vasoconstrictoare sau dobutamină.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Măsuri de prevenție

Deși cauza principală a șocului hipovolemic este hemoragia datorată traumatismelor și, în cele mai multe situații, acestea sunt dificil de prevenit, există câteva măsuri ce pot reduce riscul de apariție a șocului hipovolemic datorat pierderilor de lichide pe alte căi:

  • Identificarea corectă și rapidă a tipului de șoc hipovolemic, urmat de înlocuirea promptă a  cantității de fluide pierdute;
  • Dozarea adecvată a tratamentului cu diuretice și hidratarea corespunzătoare, pentru prevenirea deshidratării;
  • Hidratare suficientă, pentru a preveni deshidratarea, mai ales în zonele cu climate calde și uscate;
  • Hidratare și administrarea de soluții saline, cu electroliți, pe cale orală sau, dacă nu este posibil, pe cale intravenoasă, în cazul vărsăturilor sau diareei.

Tratamentul șocului hipovolemic în Compartimentul de Primiri Urgențe SANADOR

Echipa medicală a Compartimentului de Primiri Urgențe SANADOR, singurul din sistemul medical privat, are experiență îndelungată în gestionarea eficientă a cazurilor urgente. Datorită accesului permanent la investigații imagistice și la analize de laborator, efectuate inclusiv la patul bolnavului, prin protocolul point-of-care, medicii specializați în medicină de urgență stabilesc rapid diagnosticul de șoc hipovolemic și identifică imediat cauza acestuia.

În acest fel, tratamentul poate fi administrat în scurt timp, pentru stabilizarea pacientului. Ulterior, acesta poate fi internat pe o secție de specialitate, pentru monitorizare și investigații suplimentare, sau poate fi externat, în funcție de indicația medicală stabilită. Spitalul Clinic SANADOR dispune de un Serviciu de Ambulanță cu flotă proprie de autospeciale și dispecerat care funcționează nostop (telefon 021.9699), pentru acordarea de asistență medicală prespitalicească de urgență și transport specializat la spital.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR