Acordarea primului ajutor în caz de șoc anafilactic
Primul ajutor în caz de șoc anafilactic constă în administrarea de adrenalină (epinefrină). Pentru a putea administra tratamentul în șocul anafilactic, este indicată cunoașterea semnelor și simptomelor înainte de debutul acestora.
Este necesară o vigilență crescută în momentul debutului unor reacții alergice, în special dacă acestea se manifestă prin dificultăți respiratorii, scăderea tensiunii arteriale și creșterea rapidă a pulsului. În astfel de situații, dacă persoana respectivă poartă un dispozitiv injectabil cu adrenalină trebuie administrat în cel mai scurt timp posibil și, ulterior, pot fi alertate serviciile de urgență, prin apel la 112. De asemenea, este indicată pregătirea preventivă pentru acordarea imediată a măsurilor de prim ajutor (resuscitare cardio-pulmonară), în cazul în care persoana respectivă ajunge în punctul de pierderea stării de conștiență și nu mai poate respira.
Adrenalina în șoc anafilactic poate fi și auto-administrată, în prezent fiind disponibile pe piață seringi preumplute cu o doză unică de adrenalină. O injecție pentru șoc anafilactic este administrat intramuscular, la nivelul unui mușchi mare, de preferat la nivelul coapsei sau la nivelul deltoidului (în umăr). După administrarea injecției cu adrenalină, pacienții cu șoc anafilactic trebuie conduși rapid către cea mai apropiată cameră de gardă, pentru monitorizarea reacțiilor și pentru supraveghere medicală. Supravegherea este recomandată întrucât este posibil ca, după remiterea primului episod, manifestările pot reapărea, la interval de ore sau zile. Această situație este cunoscută drept anafilaxie bifazică.
Persoanele care sunt cunoscute cu diverse alergii trebuie să semnaleze acest lucru prin purtarea unor dispozitive de alertă pentru alergii, precum brățări, pandantive sau un card medical care să consemneze aceste alergii.
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați.
Programează-te!