Ce este slăbiciunea musculară

Slăbiciunea musculară reprezintă incapacitatea de a produce o contracție sau o mișcare normală a unor mușchi. La SANADOR, pacienții care se confruntă cu slăbiciune musculară au acces la consultații de specialitate, la investigații avansate pentru stabilirea diagnosticului și la metode moderne de tratament.

Contracțiile musculare normale sunt generate când creierul trimite semnale prin măduva spinării și nervi către mușchi. În cazul în care unul dintre aceste organe sau conexiunea dintre ele nu funcționează normal, este posibil ca mușchii să nu se contracte adecvat, ducând la slăbirea forței musculare. O lipsă de forță musculară poate face ca activitățile de zi cu zi să fie dificile, limitând capacitatea de mișcare și chiar de menținere a echilibrului.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de un program personalizat de recuperare medicală.

O senzație de slăbiciune musculară temporară este întâlnită frecvent și poate fi cauzată, spre exemplu, de exercițiu fizic intens. Senzația persistentă de musculatură slăbită, numită slăbiciune musculară cronică, poate indica o afecțiune subiacentă, ce necesită investigații suplimentare. Deși cele mai frecvente cauze de reducere a forței musculare sunt îmbătrânirea, decondiționarea fizică și administrarea anumitor medicamente, există o multitudine de boli care provoacă slăbiciune musculară. În funcție de cauză, medicul poate recomanda diverse strategii de recuperare medicală pentru slăbiciune musculară.

Tipuri de slăbiciune musculară

În funcție de cauză, există două tipuri principale de slăbiciune musculară:

  1. slăbiciunea musculară reală - reprezentată de incapacitatea de a efectua acțiuni normale cu mușchiul respectiv, din cauza afectării funcției acestuia,
  2. slăbiciunea musculară percepută - deși mușchii sunt capabili să genereze o forță normală, persoana resimte o lipsă de putere în mâini și picioare.

Slăbiciunea musculară poate fi, de asemenea, clasificată în funcție de locația mușchilor pe care îi afectează:

  • slăbiciune musculară proximală - afectează mușchii cei mai apropiați de linia mediană a corpului,
  • slăbiciune musculară distală - implică afectarea mușchilor mai îndepărtați, determinând de exemplu stare de slăbiciune în mâini și picioare.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Grade de slăbiciune musculară

Slăbiciunea musculară poate fi clasificată în mai multe grade, în funcție de severitatea afectării mușchilor, astfel:

  • gradul 0 – pacientul nu poate efectua contracție sau mișcare musculară,
  • gradul 1 – există contracție musculară, dar fără mișcare la nivelul articulației,
  • gradul 2 – poate efectua mișcare în articulație, dar cu gravitația eliminată,
  • gradul 3 – poate efectua mișcare împotriva gravitației, dar nu și împotriva unei rezistențe adăugate,
  • gradul 4 – efectuează mișcare împotriva rezistenței externe, dar cu mai puțină forță decât de obicei,
  • gradul 5 – efectuează contracții și mișcări normale la nivelul muscular.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru slăbirea forței musculare

Slăbiciunea musculară este cauzată cel mai frecvent de lipsa de exercițiu fizic, îmbătrânire, leziuni musculare posttraumatice sau sarcină. Lipsa de utilizare este una dintre cele mai frecvente cauze și poate apărea ca urmare a unui stil de viață sedentar, din cauza căruia mușchii ajung să fie parțial înlocuiți cu grăsime.

Înaintarea în vârstă produce slăbirea forței musculare odată cu scăderea volumului muscular. În leziunile musculare, provocate de exemplu în accidente rutiere sau sportive, mușchii pot fi afectați direct, fiind influențată astfel forța acestora. În timpul și imediat după sarcină, nivelurile ridicate de hormoni din sânge, împreună cu lipsa de fier pot provoca o senzație de lipsă de forță musculară.

Există multe afecțiuni care pot cauza slăbiciune musculară, precum:

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Boli care provoacă slăbiciune musculară

Multe boli pot provoca slăbiciune musculară, de exemplu:

  • boala arterială periferică - cauzată de îngustarea arterelor, de obicei din cauza acumulării de colesterol,
  • diabetul zaharat,
  • bolile de inimă, în special insuficiența cardiacă - poate provoca oboseala mușchilor printr-o reducere a aportului de sânge,
  • boala pulmonară obstructivă cronică - determină o reducere a capacității organismului de a furniza suficient oxigen mușchilor,
  • boala cronică de rinichi - determină un dezechilibru al sărurilor din organism și cauzează o acumulare de substanțe nocive în sânge,
  • anemia - reduce capacitatea sângelui de a transporta oxigen către mușchi,
  • scleroza multiplă - cauzată de deteriorarea nervilor din creier și măduva spinării, care poate provoca paralizia bruscă a unui mușchi,
  • boala Parkinson - tulburare progresivă a mișcării în care se observă slăbiciune musculară și tremur,
  • distrofiile musculare - boli moștenite care afectează structura mușchilor,
  • hipotiroidismul - deficitul de hormoni tiroidieni duce la oboseală generalizată și la degenerare musculară,
  • anxietatea și depresia,
  • sarcoidoza - boală rară în care se formează aglomerări de celule (granuloame) în piele, plămâni și țesuturi moi, inclusiv mușchi,
  • amiloidoza - implică depunerea de depozite de amiloid în tot corpul, inclusiv în mușchi și rinichi.
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Semnele și simptomele asociate cu lipsa de forță musculară

Lipsa de forță musculară poate fi asociată cu o gamă extinsă de semne și simptome. Acestea pot cuprinde probleme în apucarea obiectelor cu mâinile, modificări ale mișcărilor degetelor, pierderea coordonării musculare și chiar slăbiciune musculară la picioare, cu dificultate la mers. Există situații în care pot apărea și simptome grave, cum ar fi incapacitatea de a merge, apariția de dureri musculare, rigiditate sau amorțeală, asocierea de slăbiciune musculară și amețeli, pierdere în greutate neintenționată, febră, dificultăți de vorbire, de înghițire sau de respirație.

Diagnosticul de slăbiciune musculară

Diagnosticul de slăbiciune musculară necesită un consult medical în cadrul căruia medicul trebuie să afle informații despre simptomele percepute de pacient, despre durata și intensitatea acestora, despre istoricul medical al pacientului și al familiei acestuia și despre tratamentul urmat la domiciliu de către pacient. De asemenea, în cadrul consultului, medicul va evalua mușchii afectați și va verifica reflexele, echilibrul, tonusul muscular și coordonarea.

Ulterior, în funcție de fiecare caz în parte, medicul poate recomanda, pentru un diagnostic complet, diverse investigații, precum:

  • analize de sânge - pentru a evalua nivelurile de enzime, electroliți, hormoni și markeri inflamatori,
  • scanări CT sau RMN - pentru a examina structurile din interior ale corpului,
  • teste de conducere nervoasă - pentru a evalua cât de bine funcționează nervii,
  • electromiografie (EMG) - pentru a testa activitatea electrică din mușchi,
  • biopsie musculară - pentru a analiza structura mușchilor la microscop și a descoperi dacă aceștia prezintă semne de deteriorare.

La Spitalul Clinic SANADOR, procedurile de recuperare medicală sunt recomandate în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte.

Tratament indicat în caz de slăbire a forței musculare

Odată ce a fost identificată cauza, medicul va recomanda un program adecvat de reabilitare pentru slăbiciune musculară. Opțiunile de recuperare medicală pentru reducerea forței musculare cuprind:

  • Kinetoterapie - o gama specială de exerciții pentru slăbiciune musculară care ajută la întărirea mușchilor și la îmbunătățirea mobilității și a capacității de a efectua activitățile zilnice,
  • Terapie ocupațională - poate sugera diverse exerciții pentru a tonifia partea superioară a corpului și a îmbunătății dexteritatea,
  • Medicamente - pot ajuta la tratarea cauzei și la gestionarea durerii asociate cu diverse afecțiuni,
  • Modificări alimentare - pot ajuta la remedierea dezechilibrelor electrolitice și a deficiențelor nutriționale,
  • Chirurgie - este de obicei luată în considerare atunci când alte forme de tratament nu reușesc să amelioreze simptomele, de exemplu poate fi utilizată pentru a trata anumite afecțiuni, cum ar fi hernia de disc.

Recuperare medicală pentru slăbiciune musculară

Recuperarea medicală poate ajuta dacă slăbiciunea musculară se datorează activității reduse sau leziunilor nervoase. Pentru reabilitare este necesară terapie ocupațională și terapie fizică pentru slăbiciune musculară, care oferă educație și strategii pentru prevenirea decondiționării și a contracturilor musculare legate de spasticitate. Pacienții cu boli neurologice, neuromusculare și autoimune pot beneficia cel mai mult de pe urma terapiei fizice.

Cum poate fi prevenită reducerea forței musculare

Există câteva moduri prin care poate fi prevenită slăbirea forței musculare, de exemplu:

  • activitatea fizică zilnică,
  • consumarea unei diete bogate în proteine,
  • hidratarea adecvată,
  • efectuarea de exerciții ușoare de întindere la începutul și la finalul unei activități fizice intense, efectuarea de exerciții de forță împreună cu cele de gimnastică.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții care se confruntă cu slăbiciune musculară au acces la consultații de specialitate, prin abordare multidisciplinară, integrată, și la investigații avansate, în funcție  de indicație, pentru stabilirea tratamentului potrivit. Pacienții beneficiază de analize de laborator performante și de investigații imagistice avansate, care permit identificarea cauzei care a dus la slăbirea forței musculare.

Tratamentul este stabilit în funcție de specificul fiecărui caz în parte, pentru redobândirea mobilității și a forței musculare, astfel încât să fie asigurată o bună calitate a vieții, iar complicațiile să fie prevenite. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la un program personalizat de recuperare medicală, stabilit de un medic, pentru obținerea celor mai bune rezultate.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR