Ce este sinuzita sfenoidală?

Sinuzita sfenoidală este o afecțiune inflamatorie a sinusurilor sfenoidale - cavități pline cu aer, situate în osul sfenoid, în spatele ochilor. SANADOR asigură pacienților acces la consultații de specialitate și la investigații medicale avansate, pentru stabilirea diagnosticului corect al afecțiunilor din sfera ORL.

Sinusurile sfenoidale fac parte din cele patru perechi de cavități de la nivelul oaselor feței și craniului, alături de sinusurile frontale, etmoidale și maxilare. Sinusurile sfenoidale au forma unor pungi și sunt acoperite cu o mucoasă care produce mucus, pentru a ajuta la drenarea acestor cavități.

Infecțiile bacteriene, infecțiile virale și alergiile pot irita sinusurile, determinând blocarea și umplerea lor cu lichid. Inflamația poate provoca presiune și durere în zona feței, congestie nazală (nas înfundat) și alte simptome.

Tipuri de sinuzită sfenoidală

Sinuzita sfenoidală se clasifică în funcție de durata și de etiologia ei. Astfel, există patru tipuri:

  • Sinuzita sfenoidală acută - are o durată de maxim 1 lună și apare cel mai frecvent în urma unei infecții virale.
  • Sinuzita sfenoidală subacută - are o durată cuprinsă între 1 și 3 luni.
  • Sinuzita sfenoidală cronică - durează cel puțin 3 luni și are de obicei o cauza bacteriană.
  • Sinuzita sfenoidală acută recurentă - prezintă simptome care revin de 4 sau de mai multe ori într-un an și durează mai puțin de 2 săptămâni de fiecare dată.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauze și factori de risc pentru inflamarea sinusurilor sfenoidale

Cauzele sinuzitei sfenoidale pot varia, dar cel mai adesea sunt asociate cu infecții bacteriene, agenții etiologici incriminați cel mai frecvent fiind Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, sau Moraxella catarrhalis, sau cu infecții virale.

Sinuzita sfenoidală de cauza virală poate apărea ca o complicație a unei infecții respiratorii superioare dată de virusurile gripale, infecție cu virusuri paragripale sau cu alte virusuri respiratorii. Cu toate că simptomele pot fi neplăcute, infecția este de obicei autolimitantă și se rezolvă în câteva săptămâni, fără necesitatea unui tratament specific.

Sinuzita sfenoidală micotică apare cel mai adesea pe un fond imunitar slăbit și reprezintă o formă mai gravă decât cea virală sau bacteriană.

Alte cauze pot include alergii, astm bronșic, polipi nazali, anomalii structurale ale sinusurilor sau traumatisme faciale. Factorii de risc pentru dezvoltarea sinuzitei sfenoidale includ expunerea la iritanți precum fumul de țigară, poluarea aerului, scăderea imunității și patologii care afectează fluxul normal de aer în sinusuri.

Cum se manifestă inflamarea sinusurilor sfenoidale?

Simptomele sinuzitei sfenoidale pot varia de la ușoare la severe și pot include:

  • Durere sau presiune în spatele ochilor,
  • Durere de cap,
  • Durere în gât sau în urechi,
  • Scurgeri nazale pe peretele posterior al faringelui,
  • Congestie și scurgere nazală cu mucus galben sau verde,
  • Febră,
  • Tuse,
  • Halenă (respirație cu miros neplăcut),
  • Oboseală sau slăbiciune generală,
  • Vertij,
  • Anosmie (diminuarea simțului mirosului).
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Stabilirea diagnosticului de sinuzită sfenoidală

Diagnosticul sinuzitei sfenoidale implică de obicei un examen fizic detaliat, însoțit de anamneză și de evaluarea simptomelor pacientului. Medicul orelist poate efectua o endoscopie nazală, care implică introducerea unui tub subțire și flexibil în pasajele nazale și în sinusurile pacientului, pentru a vizualiza direct interiorul acestora. Această procedură face posibilă și prelevarea de mostre de mucus sau de țesut pentru analize suplimentare.

De asemenea, medicul poate recomanda și investigații de imagistică, cum ar fi radiografie sau tomografie computerizată (CT). În timp ce radiografiile pot oferi informații generale despre prezența inflamației sau a altor modificări în sinusurile sfenoidale, acestea pot fi limitate în detectarea complicațiilor sau a detaliilor anatomice subtile.

Tomografia computerizată (CT) este adesea preferată pentru evaluarea sinuzitei sfenoidale, deoarece această tehnică oferă imagini mai detaliate și mai precise ale sinusurilor și structurilor înconjurătoare.

Testarea alergiilor poate juca un rol important în diagnosticul sinuzitei sfenoidale, mai ales în cazul în care alergiile sunt considerate un factor contribuitor la dezvoltarea sau exacerbarea inflamației sinusurilor. Alergiile pot fi legate de sinuzita sfenoidală prin provocarea unei reacții inflamatorii în mucoasa, ceea ce poate agrava simptomele și poate face tratamentul mai dificil.

Testele alergice pot identifica alergenii specifici, precum polenul, acarienii, mucegaiurile sau alte substanțe. Aceste analize includ teste cutanate, în care substanțele alergene sunt aplicate pe piele, urmărindu-se apariția unor reacții alergice locale, sau teste de sânge, pentru a detecta prezența anticorpilor specifici alergenilor.

Complicațiile sinuzitei sfenoidale

Sinuzita sfenoidală netratată sau necorespunzător tratată poate duce la complicații grave, inclusiv:

  • Răspândirea infecției la alte zone ale sinusurilor sau ale craniului,
  • Formarea de abcese cerebrale sau orbitale,
  • Infecții meningiene sau encefalite,
  • Pierderea vederii sau alte probleme oftalmologice.

Tratamentul pentru sinuzita sfenoidală

Tratamentul sinuzitei sfenoidale poate varia în funcție de severitatea și de cauza afecțiunii. Medicul poate recomanda:

  • Hidratare pentru subțierea mucusului din sinusuri și nazofaringe, pentru menținerea umidității mucoasei (ceea ce contribuie la reducerea iritației și inflamației), pentru diluarea și eliminarea substanțelor chimice inflamatorii din organism și, nu în ultimul rând, pentru a facilita funcționarea optimă a sistemului imunitar.
  • Decongestionante sau spray-uri nazale, pentru a reduce inflamația și congestia.
  • Analgezice sau antiinflamatoare, pentru a ameliora durerea și disconfortul.
  • Terapie cu aerosoli sau umidificatoare, pentru a facilita drenajul sinusurilor.
  • Antibiotice pentru tratarea infecției bacteriene.
  • Tratamente alternative, precum presopunctura, acupunctura sau masajul facial care pot ameliora simptomele.
  • Evitarea factorilor declanșatori, precum fumul de țigară și a diverșilor alergeni.

În cazul sinuzitei sfenoidale cronice sau recidivante este extrem de important ca medicul să direcționeze tratamentul și împotriva factorilor cauzali, recomandând spray-uri nazale cu steroizi, antihistaminice topice sau orale, antagoniști ai leucotrienelor sau chiar intervenții chirurgicale pentru afecțiunile structurale, polipi sau infecții micotice. Este important ca pacienții să caute îngrijire medicală promptă și să urmeze indicațiile medicului, pentru a gestiona eficient această afecțiune și pentru a preveni complicațiile.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații ORL asigurate de medici cu experiență îndelungată și la de analize și investigații avansate, pentru diagnosticul rapid și corect. În funcție de recomandarea specialistului, pacienții au acces la videoendoscopie de căi aeriene superioare, rinomanometrie și olfactometrie, dar și la investigații imagistice realizate cu echipamente de ultimă generație.

În funcție de indicație, la SANADOR sunt disponibile consulturi multidisciplinare, pentru stabilirea cauzei care a dus la inflamarea sinusurilor sfenoidale și pentru prevenirea sau gestionartea corectă a complicațiilor. Astfel, consultul ORL poate fi urmat de o consultație de alergologie, pneumologie sau de boli infecțioase.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR